Sistemul Archie

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1469
Mărime: 15.81KB (arhivat)
Publicat de: Oliviu Dascalu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lucian Bizoi

Extras din referat

Primul motor de cautare al internetului – sistemul Archie, a fost creat in anul 1989 de catre studentul Alan Emtage la Universitatea McGill din Montreal, Canada.

Emtage (nascut in data de 27 Noiembrie 1964, in Barbados) a conceput prima versiune a sistemului Archie, care a fost de fapt un motor de cautare pre-web pe internet pentru localizarea materialelor in arhive publice FTP.

Ca un locuitor native din Barbados, Alan a facut liceul la Colegiul Harrison intre anii 1975 si 1983 (iar in anul 1981 a devenit proprietarul unui Sinclair ZX81 cu o memorie de 1K), unde a absolvit printre primii din clasa, astfel castigand Bursa de Studiu din Barbados. Alan a fost intotdeauna innebunit de calculatoare si ca student la Colegiul Harrison si a dat cu piciorul la alte optiuni ale carierei, incluzand meteorologia si chimia organica, dar alegand stiinta calculatoarelor.

In anul 1983 Alan a fost acceptat la Universitatea McGill din Montreal, Canada pentru studii de licenta in stiinta calculatoarelor. In anul 1987 el a continuat sa studieze Masteratul, pe care l-a obtinut in anul 1991. El a facut parte din echipa care a adus prima legatura de internet in estul Canadei ( si doar a doua legatura in tara) in anul 1986.

In anul 1989 cat timp era student si lucra ca administrator de sistem pentru Scoala de Informatica, Alan a conceput si implementat versiunea originala a motorului de cautare Archie, primul motor de cautare pe internet al lumii si inceputul unei linii care duce direct la gigantii de astazi Yahoo si Google. ( numele Archie vine de la englezescul „archives” fara litera „v”, si nu de la copilul din benzi desenate)

Lucrand ca administrator de sistem, Alan a fost responsabil pentru localizarea software pentru studentii si staful facultatii. Necesitatea cautarii informatiei a devenit mama inventiilor.

El a decis sa dezvolte un set de programe, care ar cauta prin depozitele software (site-uri publice anonime FTP- File Transfer Protocol) si a construit in principiu un index al software-ului disponibil, o baza de date in care se poate cauta dupa numele fisierului. Un lucru a dus la altul si cuvantul a scos in evidenta faptul ca el a avut un index disponibil, iar oamenii au inceput sa scrie in el si s-au intrebat daca s-ar putea cauta indicele in numele lor.

Ca un rezultat el a decis sa scrie un software care dadea voie oamenilor sa intre si sa caute ei insusi in motorul de cautare. Acela a fost inceputul.

Se pare ca administratorul universitatii a fost ultimul care sa afle despre ceea ce a facut Alan. Cum Alan si-a amintit: „ Noi nu aveam nici o permisiune din partea scolii pentru a furniza acest serviciu; si de fapt, conducerea departamentului nostru a aflat despre asta pentru prima data mergand la o conferinta. Cineva s-a ridicat la el si a spus ca ei vor sa ne felicite pentru furnizarea serviciului si a zambit gratios”, a spus „Cu placere” si s-a intors la McGill si i-a spus „Ce naiba e asta?Nu am nicio idee despre asta.””Asta a fost o oportunitate pe care o ai doar o data in viata. A fost in mare parte la locul potrivit in momentul potrivit cu ideea potrivita. Au existat si alti oameni care aveau idei similare si care lucrau la un proiect asemanator, doar ca s-a intamplat ca eu sa fiu acolo primul.”

Archie e considerat motorul original de cautare si multe din tehnicile aduse de Emtage si alti oameni care au lucrat la Archie sunt folosite si in prezent de catre Google, Yahoo! si alte motoare de cautare.

Mai tarziu Alan si colegii sai au dezvoltat diverse versiuni care le-au permis sa imparta serviciul astfel incat sa fie disponibil si la alte universitati, si nu doar sa impoziteze facilitatile la McGill.

In anul 1992, Emtage impreuna cu Peter Deutsch au format Bunyip Information Systems - prima companie a lumii care a fost infiintata in mod expres pentru furnizarea serviciilor de informatii pe internet cu versiune comerciala licentiata a sistemului de cautare Archie utilizata de milioane de oameni pe intreg globul.

Emtage a fost un membru fondator al Societatii de Internet si a creat mai multe Grupuri de Lucur la Internet Engineering Task Force, corpul de setari standard al internetului. Lucrand cu alti pionieri ca Tim Berners-Lee, Marc Andreessen, Mark McCahill (creatorul Gopher) si Jon Postel, Emtage a co-prezidat grupul de lucru Uniform Resource Identifier (URI-identificator de resurse uniforme) care a creat si codificat standardul Uniform Resource Locators (URLs- locator de resurse uniforme).

Emtage este in prezent sef tehnic la Mediapolis.INC, o companie de inginerie web din New York. Pe langa calculatoare, calatoriile si fotografia sunt pasiunile lui. El a facut parasutism in Mexic, a zburat cu planorul in Brazilia, a facut scufundari in Fiji, a zburat cu balonul cu aer cald in Egipt si a plutit pe apele de langa cercul Arctic.

Preview document

Sistemul Archie - Pagina 1
Sistemul Archie - Pagina 2
Sistemul Archie - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Archie.docx

Te-ar putea interesa și

Servicii Internet Magazine Virtulale

1. REŢEAUA INTERNET SERVICII INTERNET 1.1. Internet - descriere Internet-ul este o gigantică reţea de calculatoare – mai precis o reţea de reţele...

Acces Distant Dialogat în Internet

În timpul de astăzi progresul tehnico-ştiinţific îşi are paşi gigantici şi a fi la curent şi în rând cu toate tehnologiile noi apărute înseamnă a...

Managementul Internațional

CAPITOLUL I Nivelul de cultură 1.1 Raţionamente diferite dar probleme comune Lumea este plină de confruntări între oameni, grupuri şi naţiuni...

Atestat Internetul

Scurtă introducere Internetul este o vastă reţea de calculatoare (mai multe calculatoare legate între ele), care conectează între milioane de...

Analiza Rețelelor Locale și Rețelelor Globale

1. SCURT ISTORIC. RETELE DE CALCULATOARE Curînd după apariţia calculatoarelor electronice (1943), a demarat o cresc spectaculos. De exemplu,...

TIC

Capitolul 1 Calculatorul electronic; structura calculatorului electornic; sistemul de operare; editoarele de text; programe de calcul tabelar....

Bazele Informaticii

In general, un sistem se defineste ca fiind un ansamblu de elemente fizice si logice interconectate si interconditionate prin relatii fizice,...

Protocoale de Comunicație

Un protocol de comunicatie este un set de reguli si formate (semantice si sintactice) prin care se reglementeaza schimbul de informatii între doua...

Ai nevoie de altceva?