Extras din referat
Introducere
Cand le vorbesti persoanelor despre limbajul corpului, ele se gandesc de cele mai multe ori la semnalele subliminale precum bratele incrucisate, pupilele dilatate si zambetul trucat. Elementele vestimentare pe care le alegem reprezinta o forma de limbaj al corpului. Oamenii folosesc de regula hainele in functie de varsta, sex, clasa sociala si uneori chiar si in functie de preferintele politice.
Felul in care ne imbracam reprezinta o parte importanta in comunicare. Obiectele vestimentare au limbajul lor aparte, transmitand informatii despre noi chiar inainte de a vorbi sau de a ne afla in apropierea imediata a interlocutorului. Prima impresie pe care o lasam celorlalti se contruieste in primele 20 de secunde de relationare, iar unul din elementele de baza care contribuie la acest proces este vestimentatia pe care o adoptam, pentru ca aceasta este unul dintre primele lucruri pe care le poti observa la cineva. Inainte de a vorbi, cei din jurul tau si-au facut deja o parere bazata pe felul in care esti imbracat. Daca tinuta ta este ceea ce asteapta ei, probabil vor fi receptivi, insa daca e ceva cu care nu sunt obisnuiti, canalul de comunicare dintre voi va fi semiinchis. In unele situatii, aceste secunde, in care ceilalti isi formeaza imaginea despre noi, devin cruciale, ca de exemplu la un interviu de angajare, intr-o negociere, in vanzari, la o intalnire importanta cu o persoana pe care vrem sa o impresionam, iar lista poate continua.
Ai judecat vreodata o persoana in functie de hainele pe care le purta? Chiar daca ai spune nu, in mod clar ai facut-o. Chiar inainte de a vorbi ai facut cateva presupuneri despre acea persoana luand in considerare hainele. Aminteste-ti de cate ori ai judecat femeile dupa felul in care arata. Si ele fac acelasi lucru, doar ca analizeaza lucrurile de 10 ori mai bine decat noi barbatii.
Modul in care te imbraci intr-o anumita situatie arata si respectul pe care il acorzi celor cu care te intalnesti. Este in regula sa adopti un stil vestimentar lejer atunci cand iesi in oras cu prietenii, la un ceai sau la o cafea. Cu toate acestea, in cazul unor evenimente legate de cariera ta profesionala, este important sa adopti un stil mai sobru, mai conservator, pentru ca mesajele pe care le transmiti despre tine sa te recomande drept o persoana de incredere, profesionista. Mai mult, manageri cu experienta recomanda ca atunci cand iti hotarasti tinuta, sa optezi pentru un stil in ton cu pozitia profesionala la care aspiri, nu in ton cu actuala ta pozitie. Acest lucru are efecte asupra ta si asupra imaginii tale despre tine, dar si asupra modului in care cei din jurul tau te percep.
Bibliografie
1. http://documents.tips/documents/limbajul-vestimentar.html
2. http://www.feminis.ro/ce-porti-azi-afla-limbajul-nonverbal-din-spatele-tinutelor-tale_16025.html
3. http://hirevi.ro/limbajul-vestimentatiei/
4. http://semneletimpului.ro/social/limbajul-tacut-al-articolelor-vestimentare.html
5. http://www.stilmasculin.ro/de-ce-stilul-conteaza-la-barbati/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Comunicarea nonverbala prin limbajul vestimentatiei.docx