Cuprins
- Capitoulul I. Auditul Intern.……..……..…..2
- Capitoulul II. Auditul extern versus auditul intern.....7
- Capitoulul III. Conceptul de conducere corporatista…..……10
- Capitolul IV. Sinteza. Concluzii si recomandari…..15
- Bibliografie…..24
Extras din referat
I. Auditul intern
1. Studiu asupra tendintelor in Auditul Intern:
- 62% dintre companii folosesc conceptul de Outsourcing in diverse forme
Outsourcingul auditui intern nu este o solutie universal valabila, dar datorita recentelor colapsuri economice, un numar din ce in ce mai mare de Comitete de audit solicita revizii independente functiei de audit intern sau folosesc co-sourcingul (folosirea de resurse specializate in cadrul functiei pentru acoperirea riscurilor cheie)
- 61% din personalul intern activeaza ca Auditori Interni mai putin de 3 ani
Schimbarile in personalul Auditului Intern poate influenta benefic procesul, prin idei si abordari noi, dar aceasta poate sa nu satisfaca intotdeauna nevoia de a avea personal cu cunostiinte solide in industrie
- 23% dintre departamentele de Audit Intern au formalizat un proces de transfer al cunostintelor
Modul de comunicare si transfer al cunostintelor se realizeaza prin intalniri de lucru ale auditorilor interni, dar calitatea inregistrarilor si linia de comunicare neadecvate pot compromite eficienta acestei metode
- 8% din timpul Auditorilor Interni este utilizat pentru analize/detalieri ale activitatii
Obiectivul Auditului Intern este de a lucra eficient si a reduce costurile, dar folosirea instrumentelor si tehnicilor pentru interpretarea informatiilor pare a fi subutilizata .
2. Ariile de concentratre ale Auditului Intern
Traditional, Auditul intern se concentra pe o arie larga de domenii. Prioritatile cheie continua insa sa ramana reviziile financiare si operationale. Aparent, se recunosc riscurile inerente aferente implementarii proiectelor si programelor importante si, implicit, utilizarea resurselor auditului intern inca din stadii incipiente ale acestora.
3. Misiunea/Strategia auditului intern
Majoritatea functiilor de audit intern au un statut formalizat. Nu exista o abordare standard a strategiei auditului intern, unele dintre companii avand mai multe din documentele de mai jos. Formalizarea clara a misiunii si strategiei auditului intern este importanta pentru definirea si recunoasterea rolului acestuia in cadrul organizatiei.
4. Indicatori de masurare a performantei auditului intern
Indeplinirea planului de audit si rezultatele obtinute in urma chestionarelor de masurare a satisfactiei “clientilor” sunt indicatorii cei mai uzuali de masurare ai performantei. Se utilizeaza din ce in ce mai mult sistemul informatizat de urmarire a datelor.
5. Functia de audit intern
“Auditul intern este activitatea care ofera o asigurare independenta si obiectiva si aduce plus-valoare organizatiei, contribuind la perfectionarea proceselor din cadrul acesteia. Auditul intern ajuta organizatia sa-si indeplineasca obiectivele prin intermediul unei abordari organizate, pentru a evalua si perfectiona managementul riscului, a controalelor interne si a modalitatilor de gestionare a proceselor.”
6. Aspecte privind evolutia actuala a riscurilor
Factori ce favorizeaza evolutia ascendenta a riscurilor
- Evolutia mediului de afaceri
- Procesul de globalizare – patrunderea pe noi piete
- Relatia cu clientii, creditorii si investitorii
- Aspecte privind securitatea informatiilor
Preview document
Conținut arhivă zip
- Audit Intern - Audit Extern - Guvernanta Corporatista.doc