Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4651
Mărime: 53.43KB (arhivat)
Publicat de: Melitta P.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere ...3
  2. 1. Tratamente contabile privind veniturile, conform IAS 18 ...3
  3. 2. Problemele abordate și aria de aplicabilitate a IAS 18 3
  4. 3. Obiectivul .4
  5. 4. Aria de aplicabilitate .5
  6. 5. Evaluarea veniturilor din activitătile curente ..12
  7. 6. Prezentarea informatiilor .14
  8. 7. Data aplicarii 14
  9. 8. Concluzii ..15
  10. Biliografie 16

Extras din referat

Introducere

IAS 18 este unul dintre cele mai importante standarde, nu atât prin locul pe care-l ocupă veniturile într-un sistem contabil, cât mai ales prin abordarea nouă a acestora în ceea ce privește valoarea justă și valoarea actualizată atașabile veniturilor sau conectarea cheltuielilor la venituri. Acest Standard înlocuiește IAS 18 Recunoașterea veniturilor din activități curente, aprobat in 1982.

1. Tratamente contabile privind veniturile, conform IAS 18

Atât în IAS 18, cât și în Cadrul general de întocmire și prezentare a situațiilor financiare, regăsim aceeași definiție pentru venituri.Veniturile constituie „creșteri ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadei contabile sub formă de intrări sau creșteri ale activelor ori descreșteri ale datoriilor , care se concretizează în creșteri ale capitalului propriu, altele decât cele rezultate din contribuții aleacționarilor”. Deoarece performanțele întreprinderii se măsoară în urma comparării veniturilor cu cheltuielile, se impune să definim și acest din urmă concept. Cheltuielile reprezintă „diminuări ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadeicontabile sub formă de ieșiri sau scăderi ale activelor ori creșteri ale datoriilor , carese concretizează în reduceri ale capitalului propriu, altele decât cele rezultate dindistribuirea acestora către acționari”. Observăm că definiția veniturilor este suficient deextinsă, în sensul că se recunosc drept venituri și mărimile nerealizate, de genul diferențelor de curs valutar (de exemplu: 4111 = 765 sau 401 = 765)! Altfel spus, putem interpreta acest aspect drept o derogare de la principiul prudenței.

2. Problemele abordate și aria de aplicabilitate a IAS 18

IAS 18 descrie tratamentul contabil al veniturilor apărute în cursul normal al activității desfășurate de o întreprindere. Mai concret, standardul abordează probleme legate de: momentul recunoașterii veniturilor în contul de rezultate valoarea ce trebuie recunoscută, precum și de cerințele de prezentare în situațiile financiare.

În ceea ce privește aria de aplicabilitate, fac obiectul standardului 18 următoarelecategorii de venituri:veniturile din vânzarea bunurilor; veniturile din prestarea serviciilor. veniturile rezultate din utilizarea de către terți a activelor întreprinderii,respectiv veniturile din dobânzi, veniturile reprezentând redevențe sau chirii și veniturile din dividende.

IAS 18 nu include tratamente contabile pentru: sumele colectate în numele unor terțe părți, veniturile aferente contractelor de leasing (IAS 17), investițiile contabilizate prinmetoda punerii în echivalență (IAS 28), veniturile rezultate din contractele de asigurări(IFRS 4), modificările valorii juste a activelor și datoriilor financiare (IAS 39) etc.

3. Obiectivul

Obiectivul acestui Standard International de Contabilitate este de a prescrie tratamentului contabil al veniturilor generate de anumite tipuri de tranzacții și evenimente.

Conform Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene veniturile constituie cresteri ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub formă de intrări saucresteri ale activelor ori reduceri ale datoriilor, carese concretizează în cresteri ale capitalurilor proprii, altele decât cele rezultate din contributii ale actionarilor. Veniturile din activitatile curente sunt recunoscute atunci cand este probabil ca entitatea va avea beneficii economice viitoare si acestea pot fi evaluate cu suficienta acuratete. IAS 18 identifica situatiile in care aceste criterii sunt indeplinite si in care, prin urmare, trebuie inregistrate venituri. In plus, IAS 18 ofera instructiuni practice pentru aplicarea acestor criterii.

Veniturile includ atât venituri din activitatea curentă cât și câștiguri.

Veniturile din activitatea curentă reprezintă venituri care apar în cursul desfășurării de către o întreprindere a activității sale curente. Câștigurile reprezintă creșteri ale beneficiilor economice care pot apărea sau nu ca rezultat din activitatea curentă, dar nu diferă ca natură de veniturile din această activitate . Diferența dintre cele două noțiuni se referă la aria de cuprindere mai largă a câștigurilor în care se pot regăsi și veniturile extraordinare.

Venitul reprezintă fluxul brut de beneficii economice dintr-un exercițiu financiar, primit de entitate în cursul activităților obișnuite ale acesteia atunci când acest flux se materializeazăprin creșteri ale capitalurilor proprii, altele decât prin creșterile datorate contribuțiilor dinpartea participanților la capitalurile proprii

Venitul din activitati curente este:

-fluxul brut de beneficii economice dintr-un exercitiu financiar, rezultat in cursul activitatilor obisnuite ale unei entitati atunci cand acest flux se materializeaza prin cresteri ale capitalurilor proprii ale entitatii, altele decat cresterile rezultate din contributiile din partea participantilor la capital.

Valoarea justa este:

-suma la care este tranzactionat un activ sau decontata o datorie, de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv.

Sumele colectate in numele tertilor nu indeplinesc criteriile aplicabile veniturilor (adica nu reprezinta un flux de beneficii economice pentru societate si nu rezulta in cresterea capitalurilor proprii), deci sunt excluse din categoria veniturilor.

De asemenea, in cazul relatiei de comisionar, comisionarul poate incasa sume in numele comitentului, dar aceste sume nu reprezinta cresteri ale capitalurilor proprii, prin urmare nu pot fi inregistrate in veniturile comisionarului. Pentru acesta doar comisionul incasat de la comitent indeplineste criteriile pentru a fi recunoscut ca venit.

Bibliografie

1.Standardele Internaționale de Raportare Financiară, Ed. CECCAR,

2.www.accaglobal.com

3. Diaconu, A.,Valoarea justă. Concept contabil , Ed. Economică, București, 2009.

4. Feleagă, L., Feleagă, N.,Contabilitate financiară: o abordare europeană șiinternațională , vol. I, Ed. Economică, București, 2007.

5. Gîrbină, M., Bunea, Ș.,Sinteze, studii de caz și teste grilă privind aplicarea IAS-IFRS , vol. 1-2, Ed. CECCAR, București, 2007

Preview document

Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 1
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 2
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 3
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 4
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 5
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 6
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 7
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 8
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 9
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 10
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 11
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 12
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 13
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 14
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 15
Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea evenimentelor si tranzactiilor economice dupa referentialul IAS 18 venituri.docx

Alții au mai descărcat și

IAS 8 - politici contabile, modificări în estimările contabile și erori

1. INTRODUCERE Obiectiv Obiectivul acestui Standard este de a stabili criteriile de selectie si modificare a politicilor contabile, impreuna cu...

Contabilitatea terenurilor și mijloacelor fixe IAS 16 - contabilitate aprofundată

INTRODUCERE Contabilitatea din România cunoaşte profunde modificări pentru asigurarea armonizării cu normele europene şi internaţionale. Drumul...

IAS 1

I.A.S. 1 Prezentarea situatiilor financiare 1.1. Obiectiv -Se aplica – la toate întreprinderile care raporteaza în concordanta cu I.A.S.,...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Standardul Internațional de Contabilitate IAS 40 Investiții Imobiliare

Cap. I Noțiuni generale privind IAS 40 „Investiții imobiliare” 1.1. Definiții Investițiile imobiliare sunt reprezentate de proprietățile...

Standardul Internațional de Contabilitate 2

STANDARDUL INTERNAȚIONAL DE CONTABILITATE 2 IAS 2 Stocuri 1. OBIECTIV Obiectivul prezentului standard este acela de a prescrie tratamentul...

Standardul internațional de contabilitate IAS 34 - raportarea financiară interimară

Definiţii În acest Standard următorii termeni sunt utilizaţi cu sensul specificat în continuare: 1)Perioada interimară reprezintă o perioadă de...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Ai nevoie de altceva?