Extras din referat
1. Introducere
În România persoanele juridice pot desfășura activități economice sub mai multe forme reglementate conform Legii 31/1990 privind societățile (în continuare voi folosi denumirea prescurtată: Legea 31/1990). Legea reglementează formele de societăți care pot fi consituite și pot funcționa legal în România, și anume:
- Societatea în nume colectiv;
- Societatea în comandită simplă;
- Societatea în comandită pe acțiuni;
- Societatea pe acțiuni (S.A.);
- Societatea cu răspundere limitată (S.R.L.).
2. Cuprins
În cele ce urmează vom analiza cerințele legale pentru constiuirea și funcționarea societăților în comandită, atât cele în comandită simplă cât și cele în comandită pe acțiuni.
Societatea în comandită simplă
Societatea în comandită simplă este a doua ca vechime între tipurile de societăți fiind reglementată încă de la începutul capitalismului. A apărut la sfîrșitul Evului Mediu ca o asociere între burghezie care dorea să desfășoare activități economice și a aristocrației și clerului care avea capitalul necesar pentru constituirea unei societăți de acest tip dar nu puteau să practice o asfel de activitate fie din cauza dreptului canonic fie din cauza situației lor sociale.
În prezent acest tip de societate se întâlnește în cadrul unor familii cu afaceri în industria modei, artei etc care au nevoie să dețină controlul societății dar nu să se implice în administrarea acesteia.
Conform Legii 31/1990 privind societățile, societatea în comandită simplă este o societate ale cărei obligații sunt garantate cu patrimoniul social al societății iar în cazul în care acesta nu este suficient pentru achitarea datoriilor către terți se atrage răspunderea asociaților comanditați cu patrimoniul lor personal. Societatea are un tip de administrare duală din punctul de vedere al răspunderii asociaților, în care asociații comanditați răspund nelimitat și solidar cu patrimoniul lor personal iar asociații comanditari răspund limitat până la concurența aportului lor.
Societatea în comandită simplă se constituie printr-un contract de societate. Forma contractului de societate al unei societăți în comandită simplă este reglementată în Capitolul I al Legii 31/1990.
Legea nu reglementează un capital social minim dar aceste tipuri de societăți sunt obligate să verse capitalul social subscris la constituirea societății .
Titlurile emise de acest tip de societate se numesc părți de interes. Acestea sunt netransmisibile, putând fi cesionate către o altă persoană doar dacă acest lucru este clar stipulat în actul constitutiv al societății .
Legea nu reglementează o structura a organelor instituționalizate pentru conducerea acestui tip de societate (Adunare generala, consiliu de administrație). Asupra problemelor esențiale ale societății delibereaza și decid toți asociații, atât cei comanditați si cei comanditari.
Principala caracteristică a acestui tip de societate este separarea responsabilităților și a răspunderii asociaților săi, numiți asociați comanditați și asociați comanditari. Pentru funcționarea societății este obligatoriu un minim de doi asociați, cel puțin un comanditat și un comanditar.
Bibliografie
Cristian Gheorghe, Tratat de drept comercial român, ed. C.H.Beck, 2020, p. 328-329.
Cristian Gheorghe, note de curs - Tipuri de societăți - 24.11.2021.
Reglementări:
Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990 (republicată) privind societățile, Publicată în Monitorul Oficial nr. 1066 din 17 noiembrie 2004.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tipuri de societati. Societatea in comandita.doc