Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4616
Mărime: 33.27KB (arhivat)
Publicat de: Teodor Petrea
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA “PERSPECTIVA” DIN MOLDOVA FACULTATEA DE DREPT

Cuprins

  1. I. Notiuni generale cu privire la capacitatea de exercitiu si capacitatea de folosinta:
  2. 1) Capacitatea civila de exercitiu:
  3. • Capacitatea restrinsa de exercitiu;
  4. • Capacitatea deplina de exercitiu;
  5. 2) Capacitatea civila de folosinta
  6. II. Subiectii participanti la relatiile notariale si stabilirea capacitatii lor de exercitiu si de folosinta:
  7. 1) Notarul;
  8. 2) Persoana fizica;
  9. 3) Persoana juridica;
  10. 4) Persoanele fizice si juridice straine;
  11. 5) Traducatorul.
  12. III. Concluzie

Extras din referat

I. Notiuni generale cu privire la capacitatea de exercitiu si capacitatea de folosinta.

1) Capacitatea civila de exercitiu

Capacitate de exercitiu este aptitudinea persoanei de a dobindi prin fapta proprie si de a exercita drepturi civile, de a-si asuma personal obligatii civile si de a le executa.

Articolul 20 al Codului Civil al Republicii Moldova stipuleaza ca capacitatea deplina de exercitiu incepe la data cind persoana fizica devine major

a, adica la implinirea virstei de 18 ani.

Nu este necesar de verificat capacitatea juridica civila a persoanelor fizice, intrucit aceasta apare din momentul de nastere si se termina cu decesul persoanei .

Capacitatea civila de exercitiu a persoanei fizice este acea aptitudine a persoanei fizice de a dobandi si exercita drepturi subiective civile, dar si de a-si asuma si executa obligatii civile, prin incheierea de acte juridice. Capacitatea poate lipsi, poate fi restransa sau poate fi deplina.

Conform Codului Civil, persoanele lipsite de capacitate civila de exercitiu sunt minorii sub 14 ani si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca (incapabilii) . Lipsirea acestor persoane de capacitate civila are ca scop ocrotirea lor in ce priveste incheierea actelor juridice. Astfel, pentru incheierea actelor juridice, persoanele lipsite de capacitate trebuie sa fie intotdeauna reprezentate legal.

In cazul incapabililor, lipsirea lor de capacitate fiind una temporara, li se permite incheierea unor anumite acte, fara a fi reprezentati. Astfel de acte sunt actele de conservare (inscrierea unui privilegiu ori a unei ipoteci, intreruperea unei prescriptii), dar si actele juridice marunte, facute pentru satisfacerea nevoilor zilnice ale persoanei (cumpararea de dulciuri, rechizite, cumpararea unui bilet de transport in comun).

Lipsa capacitatii este o stare care inceteaza in timp, la implinirea varstei de 14 ani de catre minori, si la ridicarea interdictiei judecatoresti pentru incapabili.

• Capacitatea restransa de exercitiu

Este aptitudinea minorului cu varsta intre 14 si 18 ani de a dobandi si exercita drepturi subiective civile si de a-si asuma si executa obligatii civile prin incheierea de acte juridice. Aceasta capacitate se dobandeste la implinirea varstei de 14 ani, cu exceptia cazului in care in acel moment minorul se afla sub interdictie judecatoreasca al carei efect este lipsirea totala de capacitate de exercitiu. Articolul 54 din Constitutia Republicii Moldova prevede ca restringerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati nu poate fi supus altor retringeri decit celor prevazute de lege si trebuie sa fie proportionala cu situtia care a determinat-o si nu poate atinge existenta dreptului sau a libertatii . Articolul 21 al Codului Civil al Republicii Moldova stipuleaza referitor la capacitatea de exerciţiu a minorului care a împlinit vîrsta de 14 ani ca minorul care a implinit virsta de 14 ani incheie acte juridice cu incuviintarea parintilor, adoptatorilor sau a curatorului, iar in cazurile prevazute de lege, si cu incuviintarea autoritatilor tutelare. Minorul care a implinit virsta de 14 ani are dreptul fara consimtamintul parintilor, adoptatorilor sau al curatorului:

a) sa dispuna de salariu, bursă sau de alte venituri rezultate din activitati proprii;

b) sa exercite dreptul de autor asupra unei lucrari stiintifice, literare sau de arta, asupra unei inventii sau unui alt rezultat al activitătii intelectuale aparate de lege;

c) sa faca depuneri in institutiile financiare si sa dispuna de aceste depuneri in conformitate cu legea;

d) sa incheie actele juridice prevazute la art.22 alin.(2).

Din motive intemeiate minorul poate fi limitat de instanta de judecata, la cererea parinţilor, adoptatorilor sau a curatorului ori a autoritatii tutelare, in drepturile prevăzute la lit.a) şi b).

Minorul care a implinit virsta de 16 ani poate deveni membru de cooperativa .

Astfel, minorul cu varsta intre 14 si 18 ani poate sa incheie acte juridice, persona, insa pentru ca acestea sa fie valabile are nevoie de incuviintarea fie a parintelui, a tuttorelui ori a autoritatii tutelare. Poate sa incheie fara incuviintare acele acte pe care le poate incheia si minorul sub 14 ani, poate face depozit special la C.E.C. si, important, dupa implinirea varstei de 16 ani, poate sa dispuna valabil prin testament, de jumatate din mostenirea de are ar fi dispus daca era major.

Prin exceptie de la regulile capacitatii depline de exercitiu si de la regulile privind incheierea casatoriei, prevazute de Codul Familiei, minorele cu varsta de 16 ani puteau sa incheie casatoria, spre deosebire de minorii de sex masculin care nu putea incheia casatoria decat dupa implinirea varstei majoratului. Printr-o recenta modificare, Parlamentul a decis ca varsta la care se incheie casatoria sa fie aceeasi. Astfel, prin modificarea adusa Codului Familiei, varsta legala pentru casatorie a devenit 18 ani .

Actele juridice patrimoniale se incheie de catre minorul cu capacitate restransa numai cu incuviintarea prelabila a ocrotitorului legal, iar actele patrimoniale de instrainare se pot incheia numai cu incuviintare prealabila din parte aocrotitorului legal dar si al autoritatii tutelare.

Minorul cu capacitate restransa nu va putea sub nici o forma sa incheie, nici chiar cu incuviintare prealabila, acte juridice de dispozitie cum sunt donatia, garantarea obligatiei altuia sau acele acte incheiate cu tutorele, ori o ruda a acestuia in linie dreapta, sau cu fratii si surorile lui.

Capacitatea restransa de exercitiu inceteaza, pentru minori, la data implinirii varstei de 18 ani, sau la data la care minorul este pus sub interdictie judecatoreasca, ori prin moarte, cand inceteaza orice capacitate a persoanei .

• Capacitatea deplina de exercitiu

Aceasta forma a capacitatii conform articolului 20 al Codului Civil al Republicii Moldova se dobandeste la data cind persoana fizica devine majora, adica la implinirea varstei de 18 ani, cu exceptia cazului cand persoana se afla sub interdictie judecatoreasca la acel moment, sau prin ridicarea interdictie, daca persoana a implinit deja 18 ani. Persoana cu capacitate deplina de exercitiu poate incheia toate actele juridice, de orice fel ar fi ele, cu exceptia acelora pentru care legea instituie conditii speciale cu privire la capacitate .

Actele incheiate cu incalcarea dispozitiilor legale privind capacitatea de exercitiu a persoanelor, sunt lovite de nulitate relativa. Ceea ce inseamna ca ea poate fi acoperita. Exista o astfel de situatie atunci cand un minor incheie un act fara incuviintarea autoritatii tutelare, desi aceasta era ceruta de lege. Astfel, actul nu este nul de drept, ci poate fi completat prin obtinerea incuviintarii autoritatii tutelare, sau, devine ineficient, daca autoritatea nu isi da incuviintarea .

2) Capacitatea civila de folosinta

Articolul 18 al Codului Civil al Republicii Moldova defineste capacitatea de folosinţă a persoanei fizice ca fiind capacitatea de a avea drepturi şi obligaţii civile (capacitatea de folosinţă) se recunoaşte în egală măsură tuturor persoanelor fizice. Capacitatea de folosinţă a persoanei fizice apare în momentul naşterii şi încetează o dată cu moartea. Articolul 60 al Codului Civil stipuleaza ca capacitatea de folosinţă a persoanei juridice se dobîndeşte la data înregistrării de stat şi încetează la data radierii ei din registrul de stat . Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii. Capacitatea de folosinta a persoanei fizice este generala, ea referindu-se la toate drepturile si obligatiile care sunt recunoscute in scopul satisfacerii intereselor personale, materiale si culturale, in acord cu interesul obstesc, potrivit legii si regulilor de convietuire sociala. Nu poate constitui obiectul vreunei renuntari, ea nu poate fi instrainata, ci numai restransa in conditiile prevazute de lege. Toti cetatenii Republicii Moldova sunt egali in drepturi in toate domeniile vietii economice, politice, juridice, sociale si culturale, fara nici o deosebire de nationalitate, rasa, sex sau religie, orice asemenea discriminari fiind interzise si pedepsite prin lege.

Preview document

Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 1
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 2
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 3
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 4
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 5
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 6
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 7
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 8
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 9
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 10
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 11
Capacitatea de exercițiu și capacitatea de folosință a subiecților participanți la relațiile notariale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Capacitatea de Exercitiu si Capacitatea de Folosinta a Subiectilor Participanti la Relatiile Notariale.doc

Alții au mai descărcat și

Desfacerea căsătoriei

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE 1.1 Considerații generale. Codul civil definește căsătoria ca uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie,...

Procedura autentificării actelor notariale

Inscrisul sau actul autentic este considerat din punct de vedere al dreptului substantial, ca un important mijloc de dovada,fiind reglementat ca...

Desfacerea Căsătoriei

Desfacerea căsătoriei, divorţul, este singura modalitate de disoluţie a căsătoriei valabil încheiate. În sistemul actual reglementat de Codul...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Teoria generală a dreptului în Republica Moldova

1. Caracteristica generală a TGD ca știință și disciplină didactică. TGSD – ştiinţă socială, politică şi juridică, care studiază, în baza unui...

Ai nevoie de altceva?