Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1767
Mărime: 24.64KB (arhivat)
Publicat de: Iorgu Oros
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Introducere

În prezentul studiu de caz, doresc să prezint înţelegerea dintre companiile Scandinavian Airlines System şi Air Maersk într-un mod fraudulos care a dus la amendarea celor două companii de transport aerian de către Comisia Europeană din cauza formării unui cartel. Voi încerca să analizez şi să evidenţiez situaţia în care aceste două companii aduc prejudicii clienţilor prin eliminarea concurenţei, acestia fiind nevoiţi să accepte doar „ce li se pune pe tavă”.

CARTÉL, carteluri este o uniune monopolistă în care mai multe întreprinderi din aceeași ramură de producție încheie o convenție, stabilind prețurile, condițiile de vânzare și de aprovizionare, termenele de plată, cantitatea de mărfuri ce urmează să o producă fiecare și își împart piețele de desfacere, în vederea limitării sau eliminării concurenței.

Scandinavian Airlines System (prescurtat SAS) este o linie aeriană multinațională pentru Danemarca și Suedia, cea mai importantă companie aeriană în țările nordice.

Compania a fost înfiinţată la data de 1 August 1946, care a estimat că societăţile naţionale de DDL (Danemarca), ABA (mai târziu SILA, Suedia) şi de DNL (Norvegia) au avut beneficii majore de cooperare - în special pentru zborurile spre/din America de Nord.

În 1954, SAS a început rutele pentru Polul Nord cu un motor DC-6, care a zburat la Copenhaga - Kangerlussuaq (Sondrestrom) - Winnipeg - Los Angeles şi 1957 a urmat ruta Copenhaga - Anchorage - Tokyo , care a redus timpul de zbor între Europa şi Japonia 50 - 32 de ore. Din 1960, au existat unele jet-uri (DC-8) pe rută, stabilind ca timpul de zbor până la 16 ore.

SAS cu sediul în Stockholm, serveşte în primul rând aeroporturile Stockholm - Arlanda , Oslo - Gardermoen şi Copenhagen - Kastrup , Kastrup. Flota companiei era format din cca. 130 de aeronave de la companii, cum ar fi: Airbus , Boeing , McDonnell Douglas , de Havilland Canada (achiziţionate de către Bombardier) şi Fokker

În 1991 a început un program de fidelizare a clienţilor SAS EuroBonus În acest program se pot câştiga puncte bonus care mai tarziu ar fi folosite pentru zboruri gratuite sau alte oferte. Programul EuroBonus a primit de cinci ori premiul Freddie, acordat de această industrie.

SAS este în prezent membru al Star Alliance grup, care a fost format la 14 mai 1997 Star Alliance urmăreşte o cooperare mai mare la nivel mondial.

Air Maersk este o companie aeriană daneză low-cost, ce a operat între anii 1969-2005 când a fost cumpărată de grupul de investitori irlandezi Fons Eignarhaldsfélag, în cele din urmă fuzionând, iar noua companie a schimbat numele în Sterling Airlines.

Grupul AP Moller-Maersk a început să cerceteze posibilităţile de a se extinde în operaţiunile aeriene în mijlocul anilor 1960. Cu profilul companiei, puternică şi cu experienţă în domeniul transportului maritim comercial internaţional de la începutul secolului 20, şi a mai multor alte activităţi de transport, a fost văzut ca următorul pas în evoluţia societăţii. Cu toate acestea, astfel cum legea daneză interzice transportul aerian de mărfuri Chartered în Danemarca (o politică care nu existase până în 1987), în schimb Maersk a preluat compania Air Falck, în 1969, care au operat regulat între Copenhaga şi Odense Maersk Air a fost născută, şi trei noi Fokker F-27 de aeronave au fost achiziţionate de la serviciu, operaţiuni.

Aceste companii aeriene operează in spaţiul Uniunii Europene.

Înţelegerea dintre cele două companii încalcă temeiul juridic a Tratatului de la Lisabona în domeniul concurenţei, art.101 şi anume: „(1) Sunt incompatibile cu piaţa internă şi interzise orice acorduri între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi şi orice practici concertate care pot afecta comerţul dintre statele membre şi care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei în cadrul pieţei comune şi, în special, cele care:

(a) stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare;

(b) limitează sau controlează producţia, comercializarea, dezvoltarea tehnică sau investiţiile;

(c) împart pieţele sau sursele de aprovizionare;

Preview document

Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk - Pagina 1
Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk - Pagina 2
Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk - Pagina 3
Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk - Pagina 4
Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk - Pagina 5
Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk - Pagina 6
Înțelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System și Air Maersk - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Intelegerea de Tip Cartel dintre Scandinavian Airlines System si Air Maersk.docx

Alții au mai descărcat și

Concurența Neloială pe Piața Internă

1.Consideraţii introductive Concurenta a primit numeroase definiţii de-a lungul timpului si în diferite legislaţii, de la „o lupta dură, fără...

Fapte de Concurență Neloială

1. Speţă 1.1. Istoric speţă Reclamanta Spirits Internaţional N.V.T.E. Rotterdam, (cu obiectul de activitate: comercializarea de băuturi alcoolice...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?