Sistemul Procesual Penal al Letoniei

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4943
Mărime: 43.66KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Dorian Stan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dimitrenco Ion

Cuprins

  1. 1.Evoluţia dreptului procesual penal al Letoniei .
  2. 2.Izvoarele dreptului procesual penal al Letoniei
  3. 3.Principiile procesului penal al Letoniei
  4. 4.Organele competente.
  5. 5.Fazele procesului penal
  6. Bibiografie/Referinţe

Extras din referat

1.Evoluţia dreptului procesual penal al Letoniei .

Letonia este o ţară baltică în Europa de Nord. Letonia este înmod tradiţional percepută ca o ţară mică,care a facut parte din fosta URSS, Astfel, în perioada 4 mai 1990 - 6 iulie 1993, împreună cu eforturile de a restabili democraţia şi independenţa de stat letonă, Constituţia (Satversme) a fost treptat restaurată.

Cele mai importante perioade de dezvoltare a ştiinţei sovietice în cadrul procedurilor penale corespund etape majore în dezvoltarea statului socialist sovietic şi a procesului penal sovietic ca o formă a activităţii URSS.

Prima etapă a fost caracterizată prin crearea a legalităţii socialiste în ceea ce priveşte educaţia şi formarea consolidarea noi, socialiste. Această etapă sa încheiat în victoria deplină a socialismului, în cadrul politicii de justiţie împreuna cu procedura penală este marcat mai presus de toate crearea şi îmbunătăţirea sistemului de aplicare a legii. În această perioadă, a fost sistemul sovietic judiciar,a fost înfiintat biroul sovietic al procuraturii, definiţi în mod clar termenii de anchete preliminare şi investigaţii, să stabilească competenţa lor, principiile de reglementare a procesului penal sovietic, realizată codificarea procedurii penale sovietice.

O importanţă enormă pentru dezvoltarea al procesului penal, legislaţia a fost faptul că a fost creat nu numai, în conformitate cu instrucţiunile de lui Lenin, dar şi cu participarea lui Lenin personal în scrierile sale în mod clar. Este esenţial pentru dezvoltarea a dispoziţiei penal- sovietice drept procedura ca nevoia de demolare a sistemului de justiţie burghezo-moşieresc.

El a dezvoltat principiilor democratice de bază ale justiţiei socialiste: deschiderea, implicarea publică extinsă, în administrarea justiţiei, respectarea strictă a legalităţii socialiste, etc .

Krylenko scria: "Lenin a dat o listă detaliată cu teoria amplă ce ţine de politica penală în toate domeniile, inclusiv cu detaliile practice, cu principii generale ale filosofiei marxiste .

Proiectare şi dezvoltare a sistemului de justiţie penală, prima în istoria omenirii un stat socialist a continuat şi în lucrările de activişti de marcă sociale şi politice, susţinători ai lui Lenin.

Ulterior,în perioada stalinistă ,toate republicile sovietice socialiste aveau o bază legislatiză identică.

În Republica Letonia ,în procesul penal s-au produs numeroase schimbări, exact cum s-a intîmplat cu celelalte ramuri de drept.

Actualmente, Codul de procedură penală a fost adoptat de Seimas în aprilie 2005 şi promulgată de către preşedintele statului 11 mai 2005.

2.Izvoarele dreptului procesual penal al Letoniei

Legislaţia letonă este supusă următoarei ierarhii:

1. Constituţia;

2. legi, reglementări ale Cabinetului cu putere de lege;

3. reglementări ale Cabinetului;

4. reglementări cu caracter obligatoriu ale autorităţilor locale.

2. Instrumente juridice sau „izvoarele de drept” care determină statutul legislaţiei internaţionale, al legislaţiei Uniunii Europene, al Constituţiei, al legilor şi al altei legislaţii din cadrul sistemului juridic

Secţiunea 15 alineatul (3) din Legea privind procedurile administrative stabileşte faptul că legislaţia internaţională, indiferent de izvorul acesteia, este aplicabilă în conformitate cu poziţia acesteia în ierarhia forţei juridice a legislaţiei externe. În cazul în care se iveşte un conflict între o dispoziţie legislativă internaţională şi o dispoziţie legislativă letonă cu forţă juridică egală, prevalează dispoziţia legislativă internaţională.

Ca şi în cazul altei legislaţii, forţa juridică a unui acord internaţional depinde de instituţia care a semnat sau aprobat acordul şi de procedurile în temeiul cărora s-a făcut acest lucru. Prin urmare, un acord internaţional ratificat de Saeima (Parlament) are aceeaşi forţă juridică la nivel oficial ca şi o lege, iar un acord internaţional aprobat de Cabinetul de Miniştri are aceeaşi forţă ca şi o reglementare a Cabinetului.

Cu toate acestea, în conformitate cu secţiunea 13 a Legii privind acordurile internaţionale ale Republicii Letonia, în cazul în care un acord internaţional aprobat de Saeima prevede norme care diferă de cele stabilite în legislaţia letonă, se aplică dispoziţiile acordului internaţional. De asemenea, Secţiunea 16 alineatul (9) din Legea privind Curtea Constituţională prevede că, deşi acordurile internaţionale trebuie să fie în conformitate cu Constituţia, acordurile internaţionale au, cu toate acestea, prioritate în faţa altei legislaţii naţionale, inclusiv legile.

În conformitate cu secţiunea 15 alineatul (4) din Legea privind procedurile administrative, dispoziţiile legislaţiei Uniunii Europene (a Comunităţii) se aplică în conformitate cu statutul acestora în ierarhia forţei juridice a legislaţiei externe. Atunci când pun în aplicare legislaţia Uniunii Europene (a Comunităţii), autorităţile şi instanţele trebuie să ia în considerare jurisprudenţa Curţii de Justiţie.

Din momentul aderării sale la Uniunea Europeană, Republica Letonă trebuie să aplice direct sau indirect nu doar regulamentele, ci şi alte instrumente juridice ale Uniunii Europene: tratatele fondatoare ale UE, acordurile Comunităţii cu ţări terţe, directive, decizii ale instituţiilor UE, recomandări, avize, instrumente de cooperare în temeiul pilonului 2 (politica externă şi de securitate comună) şi al pilonului 3 (cooperarea în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne), dispoziţii juridice generale ale statelor membre şi, în sfârşit, principii juridice stabilite în temeiul jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie.

Dreptul cutumiar

În conformitate cu secţiunea 2 din Codul civil, dreptul cutumiar nu poate nici anula nici modifica acte legislative şi se aplică în cazurile specificate de legislaţie. Dreptul cutumiar internaţional se aplică, de asemenea, în conformitate cu Convenţia de la Viena privind dreptul tratatelor.

Preview document

Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 1
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 2
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 3
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 4
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 5
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 6
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 7
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 8
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 9
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 10
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 11
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 12
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 13
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 14
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 15
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 16
Sistemul Procesual Penal al Letoniei - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Procesual Penal al Letoniei.docx

Alții au mai descărcat și

Audierea Persoanelor în Cadrul Anchetei Penale

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ASCULTAREA PERSOANELOR ÎN ANCHETA PENALĂ 1.1. Noţiunea de ascultare a persoanelor în ancheta penală...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Drept Penal

I. Consideratii generale. Elaborarea noului Cod Penal constituie rezultatul unei initiative legislative de interes national, menite sa asigure...

Probațiunea în Procesul Penal

Obiective: 1. Cunoasterea aprofundata de catre masteranzi a institutiilor fundamentale ale Dreptului penal  partea generala : infractiunea...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?