Extras din referat
In limbajul curent seismul (cutremurul) inseamna o miscare a terenului perceptibila de catre oameni. Aceasta miscare a terenului nu este insa decat o parte a definitiei general acceptate in comunitatea stiintifica.
Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații originate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitatevulcanică.
În unele țări, cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore și seismsau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate.
Cutremure puternice ce devin catastrofe naturale, pot distruge construcții, clădiri, chiar localități întregi, provoacă alunecări de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declanșa formarea de valuri uriașe până la 30 de m înățime atingând viteze neașteptate (800 km/h), astfel în Oceanul Pacific (Tsunami) a produs pagube foarte mari materiale, cu pierderi de vieți omenești. Știința care se ocupă cu studiul cutremurului (mișcărilor seismice) se numește seismologie.
Cauzele producerii cutremurelor pot fi de două feluri:
1. Naturale:
-deplasarea plăcilor tectonice
-erupții vulcanice
-impactul cu meteoriți
2. Antropice
-mijloacele de transport(produc minicutremure)
-explozii subterane antropice (de exemplu un test nuclear subteran)
-edificii care se surpă (mine abandonate de exemplu)
Anual se înregistrază circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar 0,2% din ele pot provoca pagube.
Urmări ale mișcărilor seismice: energia eliberată declanșază avalanșe și valuri seismice, produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice.
Harta seismicității evidențiază teritoriile în care seismele se manifestă puternic și frecvent:
-centura de foc a Pacificului, căreia îi revin circa 80% din cutremurele puternice globale și 90% din toată energia seismică anuală
-brâul Mediteranean-Himalaian, care cuprinde și munții Carpați cu zona seismogenă Vrancea
Celelalte zone seismice, Oceanul Atlantic, partea interioară a Oceanului Pacific, Riftul Est-African ș.a. au o activitate seismică mai redusă.
Țara cu cele mai frecvente cutremure este Japonia. Cele mai puternice cutremure din România își au focarul în munții Vrancei, fiind produse de mișcări ale scoarței terestre.
Există și zone unde cutremurele nu se produc. Aceste zone, numite aseismice sunt următoarele: scutul baltic, canadian, brazilian, african, australian, platforma rusă, Groenlanda ș.a.
În momentul în care se declanșează cutremurul, din epicentru, adică din punctul situat deasupra vatrei cutremurului, vor porni unde de șoc. Primele valuri care vor porni se numesc unde primare sau unde P. Acestea sunt valuri longitudinale, care se propagă asemănător cu undele sonore: produc mișcări în sens înainte – înapoi, în direcția de propagare. Undele primare sunt urmate de undele secundare, sau undele S. Sub efectul acestora, rocile se vor zgudui perpendicular pe direcția de mers. Al treilea tip de unde, undele de suprafață, provoacă unduirea solului și accentuează efectul distrugator al undelor secundare.
1. Unda P :
-este o undă longitudinală, de compresie
-determină mișcarea particulelor solului paralel cu direcția de propagare
-unda se deplasează prin compresie-dilatare în direcția de mers
-amplitudinea acestei unde este direct proporțională cu magnitudinea (energia cutremurului)
-este percepută la suprafață de către oameni ca pe o săltare, un mic șoc în plan vertical
-nu este periculoasă pentru structuri (clădiri) deoarece conține (transportă) aproximativ 20% din energia totală a cutremurului
2. Unda S :
-este o undă transversală, de forfecare
-determină mișcarea particulelor solului perpendicular (transversal) față de direcția de propagare
-deplasarea acestei unde este similară cu înaintarea unui șarpe (mișcări ondulatorii stânga-dreapta față de direcția de înaintare)
-este resimțită la suprafață sub forma unei mișcări de forfecare, de balans în plan orizontal
-este periculoasă, deoarece transportă aproximativ 80% din energia totală a cutremurului
-determină distrugeri proporționale cu magnitudinea cutremurului și cu durata de oscilatie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Activitatea Seismica.doc