Cuprins
- Capitolul I: Caracterizarea generala a impozitelor.
- 1.1. Elementele impozitului
- Capitolul II:Clasificarea impozitelor directe.
- 2.1. Impozitele reale
- 2.2 Impozitele personale
- 2.3. Impozitele pe venit
- 2.3. Impozitele pe profitul persoanelor juridice
- 2.3.2. Impozitul pe profitul persoanelor juridice
- 2.4 Impozitele pe avere
- Capitolul III : Rolul impozitelor
Extras din referat
Capitolul I: Caracterizarea generala a impozitelor!
Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului.
Potrivit articolului 138 din Constitutia Romaniei, impozitele datorate bugetului de stat se stabilesc numai prin lege.
Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit.
Sarcina achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa prevazuta de lege.
Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic si social, cel mai important fiind rolul impozitelor care se manifesta pe plan financar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.
1.1. Elementele impozitului
Pentru ca prin impozite sa se poata realiza obiectivele financiare, economice si sociale urmarite de catre stat la introducerea lor, este necesar ca reglementarile fiscale sa fie cunoscute si respectate atat de organele fiscale, cat si de contribuabili.
Printre elementele impozitului se numara: subiectul (platitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota (cotele) impozitului, asieta, termenele de plata, etc.
Subiectul impozitului(contribuabilul) este persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata acestuia.
Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suporta efectiv impozitul.
Obiectul impunerii il reprezinta materia supusa impunerii. La impozitele directe, obiect al impunerii poate fi venitul sau averea.
Sursa impozitului arata din ce anume se plateste impozitul.
Unitatea de impunere se foloseste pentru exprimarea dimensiunii obiectului impozabil.
Drept unitate de impunere putem intalni: unitatea monetara, metrul patrat de suprafata utila, hectarul de teren, bucata, kilogramul, litrul, etc
Cota impozitului sau cota de impunere reprezinta impozitul aferent unei unitati de impunere.
Asieta (modul de asezare al impozitului) reprezinta totalitatea masurilor care se iau de organele fiscale in legatura cu fiecare subiect impozabil, pentru identificarea obiectului impozabil, stabilirea marimii materiei imozabile si determinarea impozitului datorat statului.
Termenul de plata indica data pana la care impozitul trebuie achitat statului.
Capitolul II:Clasificarea impozitelor directe
Impozitele directe reprezinta forma cea mai veche de impunere. Ele s-au practicat si in oranduirile precapitaliste, insa, o extindere si o diversificare mai mare au cunoscut abia in capitalism.
Impozitele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice, in functie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute in lege. Ele se incaseaza direct de la subiectul impozitului la anumite termene dinainte stabilite.
Impozitul funciar
Impozitul pe cladiri
Impozite reale Impozitul pe activitati industriale, comerciale si profesii libere
Impozitul pe capitalul mobiliar sau banesc
Impozite
directe
Impozite Impozite pe veniturile persoanelor fizice
pe venit Impozite pe veniturile societatilor de capital
Impozite
personale
Impozite pe averea propriu-zisa
Impozite
pe avere Impozite pe circulatia averii
Impozitul pe sporul de avere
Fig.1 Clasificarea impozitelor directe.
2.1. Impozitele reale
Impozitele reale se stabilesc in legatura cu anumite obiecte materiale (pamantul, cladirile, fabricile, magazinele, etc.), facandu-se adstractie de situatia personala a subiectului impozitului. Ele mai sunt cunoscute si sub denumirea de impozite obiective sau pe produs, deoarece se asaza asupra produsului brut al obiectivului impozabil, fara a se face nici o legatura cu situatia subiectului impozitului.
2.2 Impozitele personale
Impozitele personale se intalnesc sub forma impozitelor pe venit si pe avere, in stransa legatura cu situatia personala a subiectului impozitului, motiv pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de impozite subiective.
Bibliografie
www.preferatele.com/.../economie/.../economie5.php
http://referat.clopotel.ro
www.biblioteca.ase.ro/downres.php?tr=492
www.referatele.com/.../economie/.../economie4.php
http://www.referate-lucrari.com/referat_Banii-impozite-si-taxe-921.html
www.lascoala.com/lucrari-de.../impozitele/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Continutul si Rolul Impozitelor in Economia de Piata.doc