Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 6305
Mărime: 82.94KB (arhivat)
Publicat de: Achim-Radu Bogdan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radulescu Irina
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIESTI FACULTATEA STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA STRATEGII ÎN AFACERI INTERNAŢIONALE

Extras din referat

CAPITOLUL I

PREZENTARE GENERALA

India este un stat federal compus din 28 state (Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Orissa, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttaranchal, Uttar Pradesh, West Bengal si 7 teritorii unionale (Insulele Andaman si Nicobar, Chandigarh, Dadra si Nagar Haveli, Daman si Diu, Delhi, Lakshadweep, Pondicherry).

Denumirea oficiala: Republica India si, pe scurt, India (Bharat in limba hindi)

Pozitia geografica: India se afla in sudul Asiei, ocupand peninsula cu acelasi nume. Este adesea denumita subcontinentul indian. Partea continentala din nord poarta denumirea de zona Hindustan, iar partea peninsulara sudica, zona Deccan.

Vecini: Nord: R.P. Chineza, Regatul Bhutan si Regatul Nepal,

Nord-Est: R.P.Bangladesh si Myanmar,

Sud: R.D.S. Sri Lanka si Maldive,

Vest si Nord-Vest: R.I.Pakistan.

Suprafata: 3.287.263 kmp – a saptea tara din lume ca intindere (este de circa 14 ori mai mare decat Romania si 1/3 din suprafata SUA).

Populaţia: În prezent India are o populatie de peste 1,08 md. loc.(15% din populatia planetei), cu o densitate de peste 310 loc/km2. Cele mai mari densitati de populatie (peste 500 loc/km2) se întâlnesc în Câmpia Gange-Brahmaputra (statele Uttar Pradesh, Bihar, Bengalul de Vest, Assam si teritoriul national Delhi detin aproape 40% din populatia statului). Alte regiuni bine populate sunt câmpiile Coromandel si Malabar precum si partea de sud a Indiei. Desertul Thar are cea mai redusa densitatea a populatiei (sub 5 loc/km2).

La începutul secolului XX (1911-1920) atât natalitatea cât si mortalitatea aveau valori ridicate, de circa 48 ‰. Valorile mari ale mortalitatii se datorau epidemiilor, dezastrelor naturale si saraciei. Progresele realizate în domeniul medical, social, educational au dus la reducerea semnificatava a mortalitatii (sub 9 ‰) însa natalitatea a ramas ridicata (23 ‰), fapt care favorizeaza cresterea populatiei (în anul 1950 erau circa 360 mil.loc). Daca în intervalul 1901-1911 cresterea populatiei a fost de 5%, iar între 1930 si 1940 de 14%, în prezent ea este de peste 23%. Populatia este tânara, circa 31% având sub 15 ani, iar rata de fertilitate este de 2,78 copii/femeie.

Speranta de viata la nastere este de circa 64 ani, valoare nu prea ridicata (Japonia are peste 75 ani) datorita dificultatilor socio-economice, fapt reflectat si de mortalitatea infantila care este foarte mare (56,2 ‰) (sunt înca foarte raspândite malaria, holera, pneumonia, tuberculoza etc.). Nici gradul de alfabetizare nu este foarte ridicat, aproximativ 60% din populatia de peste 15 ani stie sa scrie si sa citeasca, din care 70,2% masculin si 48,3% feminin.

Capitala: New Delhi – cartier nou in sud-vestul orasului Delhi, care este situat in Campia Indo-Gangetica din nord, pe malul drept al raului Yamuna, la cca. 300 m altitudine.Are o populatie de 12,8 milioane locuitori. Are statut de teritoriu unional, cu adunare legislativa si un Consiliu de Ministri. Este condus de un locotenent guvernator numit si un ministru sef ales. Alte orase principale: Mumbai (fost Bombay) – 16,4 milioane locuitori, Kolkata (fost Calcutta) – 14 milioane locuitori, Chennai (fost Madras) – 7 milioane locuitori.

Monumente: Palatul Prezidential, Parlamentul Universitatea, Poarta Indiei, Galeria nationala de arta moderna, templul Birla.

Religii: hinduism (82 %), islamism (11%), crestinism (2,5 %), sikhism (2 %), budism (2 %), Jainism (0,5%).

Limba oficiala: Conform Constitutiei, limba oficiala este limba hindi si este folosita de 30 % din populatie, de asemenea sunt 14 limbi oficiale plus alte 24 de limbaje vorbite de peste un milion de oameni, fiecare. Engleza are un statut de limba asociata, dar este cel mai important limbaj pentru comunicarea la nivel national, politic si comercial.

Adunarile legislative ale statelor membre ale federatiei au posibilitatea sa decida, prin lege, limba oficiala a statelor respective (alta decat limba hindi). Un astfel de statut il au alte 17 limbi, intre care: bengali, telugu, marathi, tamil, urdu, gujarati, malayalam, kannada, oriya, punjabi, assamese, sindh, kashmiri s.a Limba hindi are statut de limba oficiala in 9 state si este vorbita de aproximativ 40% din populatie.

Moneda nationala:. Moneda națională este rupia indiană (INR), care este abreviată Rs. Cuvântul rupie vine din sanscritul rupyakam, însemnând monedă de argint. O rupie are 100 de paise. Unui turist îi prinde bine să aibă mereu la el bancnote de 10 și de 50 de rupii pentru bacsisuri.

În prezent, India si-a schimbat simbolul pentru moneda sa națională. Noul simbol este o combinație între litera R din alfabetul roman si echivalenta sa din alfabetul hindus. Guvernul indian speră pe acestă cale că noul simbol al rupiei va deveni în scurt timp la fel de celebru precum simbolurile care desemnează dolarul american si moneda euro. Corespondenții și analiștii politici cred că alegerea noului simbol reflectă ambiția Indiei de a fi văzută drept o putere mondiala.

Noul simbol al rupiei.

Ziua Nationala: - 26 ianuarie – Ziua Republicii – marcheaza intrarea in vigoare a Constitutiei

- 15 august – Ziua Independentei – marcheaza iesirea Indiei din componenta imperiului britanic (in 1947).

CAPITOLUL II

ECONOMIA INDIEI

Activitatile economice se practica în India din cele mai vechi timpuri. În antichitate, dezvoltându-se aici o mare civilizatie, activitatile economice erau reprezentate de agricultura, comert si mestesuguri. Agricultura se baza pe sisteme de irigatie (canale), îngrasaminte naturale, rotatia culturilor, iar cultura principala era orezul, alaturi de care se mai cultivau: orzul, grâul, meiul, trestia de zahar, cânepa si unele legume. Se cresteau ovine, porcine, bovine (vacile erau animale sacre), bubaline si se practica pescuitul. Activitatile mestesugaresti, organizate în bresle, erau reprezentate de prelucrarea unor produse agricole, confectionarea uneltelor, armelor, olaritul, tesutul pânzei de bumbac, prelucrarea lemnului, metalelor, pietrei, pieilor, fildesului, producerea de bijuterii etc. Comertul se facea, atât pe apa cât si pe uscat (drumuri de caravana), în tara sau cu alte regiuni dezvoltate ale Asiei si Africii în special cu Mesopotamia, Asia Centrala, Persia, Arabia, Indonezia sau Egipt.

Preview document

Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 1
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 2
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 3
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 4
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 5
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 6
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 7
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 8
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 9
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 10
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 11
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 12
Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Economia Indiei - Un Nou Miracol Asiatic.doc

Alții au mai descărcat și

China și moneda Yuan

Introducere Este adevărat faptul că timp de decenii, Dolarul american a servit ca principală monedă de schimb în lume, dar în prezent îşi imparte...

China versus India în cursa creșterii economice

China si India vor deveni mari puteri mondiale, iar globalizarea va fi sinonima cu asianizarea. Autorii raportului “Maping the Future" , publicat...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

China - putere mondială

Capitoulul 1 CHINA ÎN ECONOMIA GLOBALĂ 1.1 Începuturile erei Chinei. Economiştii şi editorialiştii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un...

Geografie socială

Originea inegalităţilor sociale a)Idealul egalitar Societatea democratică se distinge de cele anterioare prin afirmarea principiului egalitar,...

Geografie Socială

Tema nr.I (2.10.2007) I.1.Originea şi evoluţia geografiei sociale Termenul de geografie socială este la fel de vechi ca cel de geografie umană,...

Ai nevoie de altceva?