Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3828
Mărime: 34.04KB (arhivat)
Publicat de: Oliviu Vlad
Puncte necesare: 7
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor

Extras din referat

In lucrarea de fata vom prezenta pe scurt modul in care s-ar putea combate problema discriminarii salariale pe criterii de sex precum si oportunitatile de a ne dezvolta in viata,noi femeile, si de a ne afirma ca persoane autonome. Diferentele de salarizare intre femei si barbati au cauze multiple si necesita solutii multiple.Pentru a le combate este necesara o actiune la toate nivelurile si un angajament din partea tuturor partilor implicate-de la anjagatori,sindicate si autoritatile nationale pana la fiecare dintre cetateni.Astfel ,cetatenii vor intelege mai bine motivele pentru care in Europa femeile continuta sa castige mult mai putin decat barbatii si vor putea avea in vedere si modalitatile de a solutiona aceasta problema. In contextul economic actual, egalitatea dintre femei si barbati este mai importanta ca niciodata. Aceste vremuri de criza ofera o ocazie unica de a efectua schimbari,avand in vedere faptul ca egalitatea de sanse intre femei si barbate este o conditie preliminara pentru cresterea durabila,ocuparea fortei de munca,competivitate si coeziune sociala.Responsabilii politici au ocazia de a pune in aplicare politici menite sa asigure,pe viitor conditii mai bune privind egalitatea de sanse intre femei si barbati pe piata fortei de munca in societate

<< In this study we will shortly present a way to eliminate the problem of earnings discrimination on sex criteria, and also we will present the oportunities available to us, the women ,to self develop and to present ourselves like independent persons.The remuneration differences between women and men have multiple causes and require multiple solutions. In order to remove these differences is necessary to take action on all levels and all parties should commit to this goal-from employers,unions and national authorities to each and every citizen.Thus, citizens will better understand the reasons behind the fact that in Europe women earn less than men and also ways to solve this issue will slowly appear. : In the present economical context, equality between men and women is more important than ever. This times of crisis offer a unique oportunity to make changes, having in sight the fact that equality between men and women is a prerequisite condition in order to have durable growth, a visible increase in employment, competitivity and social cohesion. The political responsibles have the occasion of applying policies which can insure, hereafter better conditions as to equality of chances between men and women on the work force market in the society >>.

Scurt istoric.Introducere

Timp de secole femeile au trait intr-o lume a barbatilor,neavand niciun drept ci doar datoria de a fi o sotie si o mama buna.

Conditia femeii din Roma a variat de-a lungul antichitatii depinzand in mare masura de starea sociala a parintilor sau a sotului(lucru valabil si astazi de altfel).Supusa in epoca veche autoritatii maritale ,care avea drept de viata si de moarte asupra ei,nu a avut nici in epoca tarzie,cand casatoriile devenisera deja libere,o pozitie juridica egala cu cea a barbatului.Pana in secolul I cand femeile au inceput sa aiba o libertate mai mare,nu aveau voie sa aiba afaceri proprii,nu le erau permise nici macar sugestiile,avand nevoie de un barbat care sa le administreze averea.Multa vreme le-a trebuit barbatilor sa inteleaga faptul ca opiniile si sfaturile femeilor le pot fi de folos.

La vremea aceea femeile sarace practicau meserii cum ar fi cea de magiciana, coafeza , croitoreasa, moasa, doica, rareori medic, pedagog, negustoreasa.

In epoca sovietica femeilor li se garanta egalitatea cu barbatii in conformitate cu legea.Printre alte drepturi,legea asigura femeilor,pe baza unui sistem proportional,locuri de munca,inclusiv in cadrul organismelor conducatoare ale republicii.

In societatea noastra majoriatea oamenilor inca traiesc in sisteme de putere patriarhala care privilegiaza barbatii fata de femei.

Femeia in U.E.

In ultimii 30 de ani ocuparea locurilor de munca de catre femei a fost tendinta dominanta in tarile din Uniunea Europeana.Barierele impuse femeii in ocuparea unui loc de munca insa nu au disparut intrucat majoritatea femeilor sunt inca angajate la un nivel mediu,cu un program de munca redus,iar in ceea ce priveste domeniile industrial sau management ,proportia femeilor care activeaza in ele este scazuta intrucat aceste posturi sunt considerate apanajul barbatilor. Femeia a inceput sa ocupe, pe plan social, diferite functii de conducere si a demonstrat ca este capabila in aceeasi masura ca si barbatul, ba chiar nu de putine ori a demonstrat ca poate excela in anumite domenii. Datorita demonstratiei ca femeile pot fi la fel de bine pregatite in cele mai multe domenii, ca si barbatii, acestea si-au castigat dreptul de a fi puse pe picior de egalitate cu „adversarul” lor, barbatii. Femeile de asemenea se duc la servici, ocupa pozitii importante in domeniile in care lucreaza sau fac chiar parte din armata.

In ciuda eforturilor pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati,in multe domenii cele doua sexe nu se bucura de aceleasi avantaje.Printre acestea se numara munca,salariile,accesul la politica si echilibrul familie-cariera.Exista o segregare pe orizontala a muncilor in functie de sexe in sensul ca femeile lucreaza mai ales in sectoare bugetare:invatamant,sanatate,asistenta sociala etc.,activitati care sunt salarizate cu pana la o treime sub media salarizarii pe economie.In ramurile de varf,din punct de vedere al veniturilor,predomina barbatii:industria energetica,transporturi,telecomunicatii etc.De asemenea,se manifesta si o segregare pe verticala,respectiv varful piramidei este masculinizat.

Femeile care sunt si mame au un salariu de trei ori mai mic decat barbatii care ocupa aceleasi posturi si intampina in continuare obstacole in cariera.Mai precis,mamele primesc 68% din salariul barbatilor care au aceeasi calificare,iar femeile in general obtin 74%.

In pofida faptului ca 60% din numarul absolventilor europeni sunt femei, acestea continua sa ocupe un procentaj foarte mic la nivelul posturilor de decizie in companiile europene.In Europa, ele reprezinta mai putin de un sfert din numarul parlamentarilor si ocupa sub o treime din posturile de conducere din intreprinderi. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeana promoveaza, in mod activ, egalitatea dintre femei si barbati, prin actiuni menite sa asigure egalitatea de sanse si sa combata orice discriminare bazata pe sex.

La nivelul Uniunii Europene, femeile castiga in medie cu 15% mai putin decat barbatii – cifra care la nivelul sectorului privat ajunge la 25%.Adesea femeile isi asuma mai multe responsabilitati familiale decat barbatii si, prin urmare, sunt nevoite sa opteze pentru slujbe cu jumatate de norma care, de regula, sunt platite mai putin.

Cu toate ca la nivel european exista o legislatie care prevede echitatea salariilor intre barbati si femei, aceste prevederi pot fi adesea ocolite prin simpla redenumire a joburilor.Ca atare, un barbat care face curatenie devine „tehnician de suprafata” si poate pretinde un salariu mai mare decat o femeie care se numeste pur si simplu „menajera”. Comisia Europeana intentioneaza sa revizuiasca legislatia comunitara in materie si cere statelor membre sa examineze modul in care ar putea combate problema discriminarii salariale pe criterii de sex incurajand, de exemplu, femeile sa se indrepte mai mult catre profesiile considerate traditional masculine.

Femeile si barbatii,ca fiinte umane,au aceleasi drepturi si obligatii in viata profesionala,publica si in viata de familie,privata.Cu alte cuvinte, nu trebuie sa se faca o diferenta intre barbati si femei in ceea ce priveste rolul lor social si in familie.Nu alegem sa ne nastem barbati sau femei.Prin urmare,oportunitatile de a ne dezvolta in viata si de a ne afirma ca persoane autonome nu trebuie sa fie diferite.De exemplu:

-Pentru aceeasi munca depusa de un barbat si o femeie,nu este corect ca barbatul sa primeasca un salariu mai mare doar pentru ca este ”barbat”,deci munca lui este mai valoroasa.

-A fi femeie nu implica automat ca toate treburile casei sa fie in sarcinile acesteia,pornind de la conceptiile traditionale potrivit carora femeia sa aiba grija de spatiul domestic si de copii iar barbatul sa intretina familia din punct de vedere material.

Preview document

Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 1
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 2
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 3
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 4
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 5
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 6
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 7
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 8
Egalitatea de șanse a femeilor în contextul economiei actuale - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Egalitatea de Sanse a Femeilor in Contextul Economiei Actuale.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluții și tendințe ale turismului românesc

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizației moderne, puternic ancorat în viața societății aflându-se într-o...

Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați

INTRODUCERE “Egalitatea de gen trebuie să constituie un obiectiv central al oricărei democraţii care doreşte să ia măsuri ca opiniile femeilor şi...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Problematica feminismului și a problemelor de gen

„Astfel, fiinţei instinctive de până acum, printr-o pregătire sistematică şi integrală, i se va substitui o fiinţă de iniţiativă.ˮ Calypso Botez...

Intelectualele din România și Raportarea lor la Spațiul Politic

INTRODUCERE Lucrarea de faţa îşi propune să ilustreze impactul pe care feminismul îl are în societatea noastră, în trei capitole care decurg în...

Egalitatea de șanse între femei și bărbați și accesul pe piața muncii din România

Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și una care a fost consacrată de la început în Tratatul de la...

Politica Socială a Uniunii Europene

Capitolul I 1.1. Concepte de baza privind politica socială Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, ce s-au...

Drept administrație publică europeană

CAPITOLUL I CADRU GENERAL Secţiunea 1. Introducere Fiecare stat protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi vârstnici, în funcţie de...

Rolul Instituțiilor de Învățământ Superior în Inserția Tinerilor pe Piața Muncii

INTRODUCERE Lucrarea ”Rolul instituţiilor de învăţământ superior în integrarea tinerilor pe piaţa muncii” a fost concepută plecând de la interesul...

Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați

INTRODUCERE “Egalitatea de gen trebuie să constituie un obiectiv central al oricărei democraţii care doreşte să ia măsuri ca opiniile femeilor şi...

Protecția persoanelor vârstnice

1. Definirea Protectiei sociale si asistentei sociale Protectia sociala reprezinta ansamblul de politici si masuri, institutii, organisme care...

Ai nevoie de altceva?