Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4125
Mărime: 25.13KB (arhivat)
Publicat de: Agnos Danciu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Opreana Alin
Universitatea “Lucian Blaga”Sibiu Facultatea de Stiinte economice Domeniul:Administrarea afacerii Specializarea:Economia comertului,turismului si serviciilor

Extras din referat

Economia de piata este un sistem economic, mod specific de fundamentare si asigurarea a coerentei deciziilor privind problema economica fundamentala si a raritatii. Modelul teoretic al economiei de piata a fost elaborat pe baza unor premise economice, social-politice si filosofice: proprietatea particulara, sacra, inviolabila si garantata si respectiv primordialitatea intereselor personale.

Economia de piata reala este acel sistem care este efectiv aplicat in diferite tari, dar care nu respecta integral caracteristicile modelului ideal al acestui tip de economie. Ea are urmatoarele caracteristici: pluralismul formelor de proprietate, o structura tehnico-economica moderna si descentralizata, fiind ansamblul de piete concurentiale, cu preturi care se formeaza prin libera negociere, avand un sistem financiar-bancar ramificat, statul avand rolul de a veghea la respectarea regulilor care se aplica in acest tip de economie. Parghiile cele mai importante folosite de economia de piata, sunt urmatoarele:

- costul

- creditul

- pretul

- dobanda

- profitul.

Economia de piata are la baza economia de schimb, asumandu-si prin aceasta si caracteristicile acesteia:

- autonomia unitatilor economice

-diviziunea muncii.

I.Tipuri de economie de piata

Majoritatea covarsitoare a tarilor lumii au inteles necesitatea apelarii la acest tip de economie, iar fiecare din aceste tari a preluat o parte din caracteristicile economiei de piata pe care s-a axat in special, punandu-si de asemenea amprenta asupra ei; astfel ca, aproape fiecare tara are varianta ei originala de economie de piata, aducand ceva nou fata de celelalte variante deja existente, la fel cum fiecare nou ciclu economic reprezinta o evolutie, o ascensiune privita pe ansamblul mai multor astfel de cicluri economice. Din aceasta abordare diferita a economiei de piata, de la tara la tara rezulta o clasificare a tipurilor concrete de economie de piata. Acestea sunt:

1.Tipul anglo-saxon

In cele ce urmeaza, vom analiza tipul Anglo-Saxon al economiei de piata:

Putem lesne observa ca statele care au cele mai puternice economii de piata, sunt fostele mari imperii coloniale dar si fostele colonii. Acesta este si cazul Angliei, Statelor Unite si Canadei.

Fiecare din cele doua elemente - imperiul colonial si colonia insasi - a profitat de elementele propice: bogatiile coloniilor respectiv experienta pe care populatia coloniilor a dobandit-o de-a lungul perioadei de dominatie imperiala, invatand astfel sa se organizeze, sa se conduca si sa-si asigure produsele necesare consumului propriu prin forte proprii. Exemplul dat de situatia economica actuala a Statelor Unite este elocventa in acest sens.

Ca si in cazul tuturor celorlalte state bazate pe economia de piata, actul politic isi are justificarea in cel economic, la fel petrecandu-se si cu relansarea economiei americane dupa castigul in alegeri al lui Ronald Reagan. El a facut prin sloganul “America revine” sa dispara din mentalitatea americanilor trista amintire a razboiului din Vietnam si a celui din Coreea si de asemenea a trezit la viata energia americana si mitul pionierilor.

Europa se inseala ca si odinioara supraestimand, in trecut, puterea economica a Uniunii Sovietice iar acum cea a Statelor Unite. Dar, pentru a intelege esenta capitalismului american, trebuie sa tinem seama si de durata lunga, de evolutiile de profunzime mult prea adesea neglijate; deoarece exista intr-adevar cateva date de baza ce se afla la originea atat a puterii cat si a slabiciunii americane de astazi.

Alaturi de factorul politic si economic, intervine si cel psihologic cu o mare importanta mai ales in anii ‘80, cand Reagan a preluat puterea, cand americanii erau supusi la prea multe umiliri si prea putine certitudini. La finele anilor ‘70, dupa ce Statele Unite fusese in mod repetat un stat sfidat si acuzat, opinia publica nu mai astepta mare lucru din partea politicii, insa fara sa-si dea seama, in fiecare individ incoltise speranta aparitiei unui salvator.

Reagan, afirma ca dorinta lui cea mai mare este sa readuca S.U.A. in prim-planul scenei internationale. S.U.A. este prima putere militara a lumii si intelege din acest moment sa si arate acest lucru, si mai ales in vesnica confruntare cu sovieticii. “Razboiul stelelor” este un incontestabil succes mediatic si politic: S.U.A. revine la carma insa “ Razboiul stelelor” nu arunca in joc decat arme strict defensive.

De asemenea, administratia Reagan isi multiplica actiunile diplomatice si politice de sustinere a aliatilor S.U.A.

Forta cea noua ii vine acestui stat din esecurile precedente si din criza teoriei keysiene ilustrata de recesiunea din anii ‘70. Intr-adevar acesta paruse sa anunte sfarsitul unei teorii care se baza pe stimularea cererii si pe deficitul bugetar si care anterior contribuise - mai ales in Europa - la succesul “Celor 30 de ani gloriosi 1945-1975”. Insa, S.U.A. este departe de a fi singura care a inmormantat in 1980 ideile lui Keynes.

Se formeaza astfel ideea ca un intreg curent de gandire economica este pe cale sa cada in desuetitudine. In locul si impotriva gandirii lui Keynes incep sa-si faca aparita curente noi, radicale, al caror campion va deveni reaganismul. Teoriticienii ofertei - “Supply side economics” - si monetaristii in frunte cu Milton Friedman.

Sunt intreprinse mai multe reforme spectaculoase. Varful de lance al acestei politici il constitue “Economic recovery act”. El cuprinde trei directii principale:

- dereglementarea in sectorul petrolier, in cel al telecomunicatiilor, al transporturilor aeriene, al bancilor si al concurentei;

- sistemul fiscal

- lupta impotriva inflatiei printr-un control sever al masei monetare.

Aceste masuri au drept consecinta imediata scumpirea banilor.

Rata dobanzilor va atinge intr-adevar niveluri spectaculoase, depasind chiar 20%, in 1980-1981. Imediat dolarul incepe sa creasca si creste ajungand sa depaseasca 10 franci la inceputul lui 1985, iar consilierii lui Reagan reusec sa creeze impresia ca dolarul este puternic pentru ca economia americana este puternica.

Modelul economic de piata american se afla la confluenta a doua mari modele teoretice si anume :

- modelul neoclasic ( in acest tip de economie , interventia statului este exclusa );

- modelul keynsist ( in care interventia este acceptata doar ca agent economic si decizional )

Dezvoltarea Statelor Unite este sustinuta de asemenea si de alte organisme economice internationale de renume, cum sunt: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Fondul Monetar International (FMI). Acum S.U.A. este respectata, imitata si invidiata din nou preluand conducerera (leadership).

2. Tipul vest-european cuprinde economiile de piata cu o pronuntata tenta dirijista,tenta variabila potrivit coloraturii politice a unui guvern sau altului din tarile respective.Se promoveaza ideea,dupa caz,interventiei active a statului in economie,atat in sectorul public cat si in unele elemente si procese de programare ca instrumente de reglementare ex ante ale economiei.Din analiza structurii economiilor respective se releva coabitarea unui puternic sector privat in economie cu un sector de stat care acopera cu precadere o serie de economii strategice ,domenii private pentru securitatea unei ratiuni,segmente ale unor importante infrastructuri etc.

Preview document

Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 1
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 2
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 3
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 4
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 5
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 6
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 7
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 8
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 9
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 10
Încadrarea economiei României într-un tip de economie de piață - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Incadrarea Economiei Romaniei intr-un Tip de Economie de Piata.doc

Alții au mai descărcat și

Etapele constituirii economiei de piață în România

I.Economia de piaţă I.1 Conceptul de Economie de Piaţă Bazele teoretice ale economiei de piaţă au fost elaborate de Adam Smith(1723-1790) şi...

Etapele constituirii economiei de piață în România

1. Sistemul economic Sistemul economic reprezintă o modalitate științifică de utilizare a resurselor economice , de organizare a procesului de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Curba Phillips ca instrument de analiză a interdependenței inflație - șomaj

I. CORELATIA INFLATIE-SOMAJ Doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta un stat contemporan, îndeosebi în perioada de tranzitie...

Drepturile Copilului în Legislația Română

INTRODUCERE Am ales ca tema de licenţă "Drepturile copilului în legislaţia română" deoarece am considerat ca este importantă având în vedere ca...

Metode și Tehnici de Gestionare ale Riscurilor Bancare la Banca Comercială Română

1.1. Prezentarea Băncii Comerciale Române Fondată la 1 decembrie 1990, în cadrul procesului de restructurare pe două niveluri a sistemului bancar...

Implicațiile Aderării asupra Pieței Muncii Românești

INTRODUCERE Raportul Comisiei Europene a stabilit că aderarea înseamnă şi deschiderea pieţei muncii din întreaga Uniune Europeană pentru români,...

Legea 227 2015

Argument Impozitele sunt ceea ce plătim pentru o societate civilizată. Oliver Wendell Holmes Jr. Impozitele pe clădiri constituie venituri ale...

Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export

Procesul accentuat de globalizare a economiei mondiale a determinat in mod implicit si o accentuare a concurenţei in domeniul comerţului...

Perspectiva serviciului de hoteluri și restaurante în regiunea de nord-est a României

Introducere Serviciile ocupa un loc important in economia tarilor dezvoltate. Romania, in drumul sau spre o economie de piata functionala nu mai...

Perspectiva serviciilor oferite de hoteluri și restaurante în Județul Hunedoara

INTRODUCERE Situat în partea central-vestică a României, judeţul Hunedoara se învecinează cu judeţele Alba la nord-est şi est, Vâlcea la sud-est,...

Ai nevoie de altceva?