Inflația

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2124
Mărime: 9.19KB (arhivat)
Publicat de: Mioara Crețu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Elena

Extras din referat

Dezvoltarea economica este un proces complex in cadrul caruia echilibrul si dezechilibrul coexista sub diferite forme si in masura diferita de la o perioada la alta si de la tara la tara.

Inflatia si somajul sunt printre fenomenele de dezechilibru ce au tendinta sa se permanetizeze si sa se generalizeze in toate tarile la dimensiuni mai ample sau mai restranse si in forme mai mault sua mai putin grave.

Trebuie sa stim sa intelegem si sa actionam pentru a le mentine in limite controlabile,pentru a le contracara.spre a ne bucura de binefacerile dezvoltarii economice.

Studiind inflatia si somajul avem posibilitatea sa intelegem in ce consta acestea,cum se pot masura aceste fenomene si care sunt consecintele lor economico-sociale ;sa identificam care sunt cauzele inflatiei si somajului si modul cum s-ar putea actiona asupra lor.De asemenea putem intelege ce comportament trebuie sa adoptam vizavi de inflatie si de somaj si ce masuri trebuie promovate pentru diminuarea lor,precum si sa analizam comportamentele economice si masurile care pot conduce la diminuarea inflatiei si somajului.

INFLATIA

Inflatia se defineste ca un dezechilibru de ansamblu al economiei,care poate fi sesizat prin doua tendinte majore,si anume :cresterea generalizata,sensibila a preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor.

Un celebru economist englez considera ca inflatia este o stare caracterizata prin cresterea permanenta mai rapida a volumului puterii de cumparare a masei monetare fata de volumul bunurilor materiale si serviciilor,astfel incat din aceasta rezulta cresterea veniturilor banesti si a preturilor,in timp ce valoarea banilor scade.

Inflatia este un dezechilibru economic major ce releva existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economiei,avand drept consecinta:

-cresterea evidenta si generalizata a preturilor;

-scaderea puterii de cumparare a banilor.

Pentru a intelege inflatia simodul in care ea se declanseaza presupunem ca exista in economia tarii o situatie ideala in care cantitatea de bani in circulatie corespunde cu cantitatea de bunuri supusa vanzarii pe o perioada(de obicei un an),sau la un moment dat.

Situatia aceasta este echilibrul major al economiei respective si depinde de toti factorii care ar putea actiona asupra celor doi termeni.Indiferent din ce cauza,inflatia apare cand cantitatea de bani in circulatie devine,sub aspectul valoric,mai mare decat cantitatea de bunuri supuse vanzarii.Efectul poate fi rezultat din variate imprejurari:

-creste cantitatea de bani,iar cea de bunuri este constanta;

- creste cantitatea de bunuri,iar cea de bani este constanta;

-cresc cantitatile celor doi termeni,dar banii mai mult decat marfurile;

-creste cantitatea de bani,scade cea a marfurilor;

-scad cantitatile celor doi termeni,dar banii mai putin.

DIMENSIUNEA INFLATIEI

Cat de mare sau cat de mic este nivelul inflatiei putem releva recurgand in mod direct la cele doua consecinte majore pe care ea le are,sau putem utiliza elemente colaterale,indirecte,partial semnificative.

Cresterea generalizata,substantiala a preturilor masoara inflatia prin indicele general mediu al preturilor(din economie)-I.G.P.

Pentru un bun economic,indicele pretului se calculeaza ca un raport procentual intre pretul sau actual si cel existent la un anumit moment din trecut.

Aprecierea inflatiei,pentru economia unei tari,se face pe baza indicelui se face pe baza indicelui general mediu al preturilor ,calculat pentru bunurile finale incluse in P.N.B. pe o perioada anume.

Cresterea procentuala a preturilor respetive(ritmul cresterii indicelui general mediu al preturilor) pe o anumita perioada,de regula un an,este denumita rata inflatiei.

Rata inflatiei poate fi calculata ca raport intre valoarea bunurilor finale incluse in P.I.b sau P.N.B. in preturile anului curent si valoarea acelorasi bunuri la preturile anului anterior minus 1,daca se exprima in unitati,sau minus 100,daca se exprima in procente.

In teorie si in practica,pentru a exprima inflatia se considera ca mai relevant pentru inflatie este indicele preturilor bunurilor de consum sau indicele preturilor de consum.

Rata inflatiei este foarte utila pentru comparatii pe tari,perioade si zone,pentru stabilirea obiectivelor politicii monetare,marimii salariatilor si pensiilor sau indexarea acestora.

Puterea de cumparare a banilor scade atunci cand inflatia creste.

CAUZELE INFLATIEI

Ca orice fenomen complex,inflatia,este explicat prin cauze multiple,cum sunt cresterea excesiva a creditului,acoperirea deficitelor bugetare si balantelor de plati externe,cresterea costurilor,cresterea salariilor,fara acoperire in sporirea productivitatii muncii,scaderea productiei de bunuri materiale si servicii,sau ramanerea in urma a acesteia fata de evolutia masei monetare.

Cea mai mare importanta o are cunoasterea mecanismului inflatiei dedeclansare si de desfasurare pe baza caruia pot fi concepute modalitatile de interventie,de combatere a consecintelor si cauzelor care au generat-o.

Punctul de pornire in reprezinta dezechilibrul pe care-l marcheaza inflatia intre masa monetara excedentara in comparatie cu volumul bunurilor si serviciilor.

Excedentul de masa monetara de care dispun agentii economici reprezinta de fapt o cerere de bunuri si servicii nesatisfacuta.

Elasticitatea ofertei,cresterea sau scaderea volumului fizic al bunurilor economice in raport cu variatia veniturilor,deci cu disponibilitatile banesti existente in economie(in proprietatea agentilor economici),este decisiva pentru instalarea starii de inflatie.

Exista si alte mecanisme ale inflatiei importante ce se interfereaza cu cele dintai,amplificand fenomenul inflationist.

Preview document

Inflația - Pagina 1
Inflația - Pagina 2
Inflația - Pagina 3
Inflația - Pagina 4
Inflația - Pagina 5
Inflația - Pagina 6

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Sistemul economiei de piață

Oamenii nu şi-au procurat dintotdeauna cele necesare traiului prin schimb sau prin intermediul banilor. Economia a existat la început ca o economie...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Inflația în România

CAPITOLUL 1. INFLAŢIA “Inflaţia este un proces de creştere a nivelului general al preţurilor de consum, mecanism care provoacă varietăţi multiple...

Curba Phillips ca instrument de analiză a interdependenței inflație - șomaj

I. CORELATIA INFLATIE-SOMAJ Doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta un stat contemporan, îndeosebi în perioada de tranzitie...

Țintirea Inflației

Inflatia este un dezechilibru major prezent în economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana...

Experiențe ale țărilor occidentale în combaterea inflației

Introducere Deschiderea spre Occident, spre economia de piata, spre concurenta, se realizeaza in mod progresiv si cu “viteze diferite”. Aceste...

Inflația

INTRODUCERE Dupa mai bine de opt ani de la prabusirea comunismului în tarile din Europa, tranzitia spre economia de piata continua în toate aceste...

Analiza Nivelului și Evoluției Ratei Inflației în România în Perioada 1990-1999

INTRODUCERE Inflatia reprezinta unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifesta în economiile contemporane. Totusi, aceasta nu...

Cota unică și inflația

INTRODUCERE Cadrul politicii monetare consta în aranjamentele institutionale prin care sunt adoptate si aplicate deciziile de politica monetara....

Inflație versus șomaj - care este râul cel mai mare

DIVERSITATEA BANILOR O diversitatea uimitoare de mijloace au fost folosite ca bani de-a lungul timpului. Cuvantul “pecuniar” provine din latina,...

Ai nevoie de altceva?