Performanțele Fondurilor de Investiții

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3366
Mărime: 18.13KB (arhivat)
Publicat de: Luca Dragu
Puncte necesare: 6
Universitatea Babeş-Bolyai Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor Cluj-Napoca

Extras din referat

Din punct de vedere al pieţei de capital, fondurile de investiţii sunt organisme de plasament colectiv fără personalitate juridică, entităţi care cuprind totalitatea fondurilor băneşti ale investitorilor- persoane fizice şi juridice, urmând ca acestea să fie plasate de către administratorul fondului în: acţiuni, obligaţiuni, instrumente ale pieţei monetare şi alte valori mobiliare.

O chestiune comună pentru toţi investitorii care debutează în bursă este credinţa că succesul plasamentelor depinde mai mult de fler decât de o alegere raţională. Bineînţeles că intuiţia este o calitate preţioasă care presupune să anticipezi evenimentele şi să prezinţi care vor fi reacţiile pieţei. Însă, pentru un investitor fără experienţă, este recomandabil, la începutul activităţii sale în bursă, să evite a se baza exclusiv pe “inspiraţie”.

Dacă păstrarea capitalului nostru este scopul principal veţi căuta securitate în plasamentele pe termen lung. Veţi cumpăra obligaţiuni sau titluri de stat pentru venitul lor şi pentru garanţiile oferite sau acţiuni ale societăţilor de prim plan ale căror rezultate au progresat regulat în ultimii ani.

Piaţa reflectă sănătatea economică, politică şi monetară a ţării. Înăsprirea fiscalităţii, situaţia monedei şi a creditului, transferurile de capital, constituie elemente de presiune deloc de neglijat. Bursa va ţine cont întotdeauna şi de ecourile evenimentelor internaţionale.

Deci unele principii de plasament trebuie respectate.

1. Prima regulă care trebuie să inspire gestionarea unui portofoliu este aceea a dispersării riscului. Când cumpără o valoare, investitorii se gândesc imediat la perspectivele de câştig, fără a măsura toate riscurile la care se expun. Alegând titluri din mai multe sectoare economice, variind în funcţie de circumstanţe şi de posibilităţi, ponderea valorilor naţionale şi a celor străine, precum şi a titlurilor cu venit fix, respectiv variabil în cadrul portofoliului, se obţin şanse crescute de a se asigura siguranţa plasamentelor efectuate.

2. Al doilea principiu este reprezentat de supravegherea plasamentelor făcute, deoarece timpul nu lucrează întotdeuna pentru ele. Nu este posibilă alcătuirea unui portofoliu o dată pentru totdeauna. Evenimente diverse pot readuce în discuţie anumite investiţii sau pot justifica interesul pentru altele. În consecinţă, portofoliul trebuie evaluat periodic.

3. Al treilea principiu poate fi enunţat astfel;”fiţi fermi în convingerile voastre”. Evitările, răzgândirea în ultimul moment, lipsa deciziei sau a calmului, pot anihila planurile cel mai bine concepute. Investitorii nu trebuie în acest context să se încreadă în “zvonuri” sau “lovituri”.

Respectarea acestor principii nu constituie o garanţie a reuşitei în bursă, ci doar premisele favorabile acesteia. Oricum, este recomandabil, ca investitorii să reflecteze de două ori înainte de a lua o poziţie contrară tendinţei dominante.

Societăţile de investiţii au luat o amploare deosebită prin faptul că satisfac cererile micului investitor de a asigura un venit optim capitalului sau economiilor sale disponibile.

Micul investitor a fost din totdeauna victima variaţiilor cursurilor bursiere fiind neavizat şi incompetent în a aprecia prognoza dezvoltării economice şi a pieţei. Societăţile de investiţii dispunând de personal specializat, analişti şi economişti cu experienţă , sunt în măsură să desfăşoare a selecţie eficientă a hârtiilor de valoare şi să asigure astfel venituri optime. Asemenea societăţi există în toate ţările dezvoltate.

O expresie tipică a existenţei lor o găsim sub forma Societăţii de Investiţii cu Capital Variabil (SICAV) ,care funcţionează în Franţa. Aceste societăţi sunt considerate ca deschise întrucât posibilitatea de participare este liberă pentru toţi prin achiziţia de acţiuni la ghişeele societăţii la preţ de emisie. Pe de altă parte, deţinătorii de acţiuni pot renunţa la ele prin returnarea la ghişeele societăţii la preţul de răscumpărare. Aşa se face că, de la zi la zi, numărul acţiunilor se modifică, şi implicit, capitalul este diferit, deci este variabil, de unde şi denumirea specifică a acestei societăţi. Fondurile de investitii se adresează persoanelor care nu dispun de informatii suficiente pentru a-şi crea un portofoliu diversificat în vederea diminuării şi administrării prudenţiale a riscurilor pe care le presupun operaţiunile pe piaţa de capital.

Societatea de administrare a fondului este cea care stabileşte politica de plasamente, efort în schimbul căruia percepe un comision, denumit comision de administrare.

Tipuri de fonduri de investitii

Conform legislaţiei din România, fondurile de investiţii sunt clasificate în două categorii:

1. Fonduri deschise de investiţii sau Organisme de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare (OPCVM)

2. Fonduri închise de investiţii sau Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC)

Diferenţierea între cele două tipuri de fonduri este legată în principal de modalitatea emiterii/răscumpărării unităţilor de fond; fondurile deschise de investiţii se caracterizează prin emisiune/răscumparare continuă a unităţilor de fond (pe întreaga durată de viaţă a fondului); fondurile închise de investiţii au o durată de viaţă determinată iar emisiunea/răscumpărarea titlurilor de participare se face la intervale de timp prestabilite sau la anumite date, în conformitate cu documentele de constituire.

Fondurile deschise de investiţii sau Organisme de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare (OPCVM)- mai sunt cunoscute şi sub denumirea de fonduri mutuale, deoarece sunt dispuse să emită continuu noi unităţi pentru viitorii investitori, la preţul curent(la valoarea activului curent), plus un comision de vânzare. Valoarea activului net se calculează o dată pe zi, în funcţie de preţul de închidere ale pieţei. Compania de administrare înregistrează preţul fiecărei acţiuni şi îl inmulţeşte cu numărul acţiunilor deţinute în fond.

„Un fond mutual este un protofoliu diversificat de acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente de investire, administrat de un manager profesionist, sau, în unele cazuri, de o echipă de manageri”

Cele mai cunoscute mari familii de fonduri sunt: AIM, Alliance, American Century, American Funds, Dreyfus, Fidelity, Franklin/Templeton, Merrill Lynch, T.Rowe Price, Putnam, Scudder, Smith Barney şi Vanguard. Familiile mai mari oferă investitorilor buletine informative periodice, softuri didactice pentru investiţii şi alte materiale educative. În România principalele fonduri ar fi: BCR Clasic,Dinamic şi Expert; Integro FDI, FDI Europa Obligaţiuni, Stabilo FDI, FDI Premio, FDI Transilvania, FDI Napoca, FDI Fortuna Classic, FDI Fortuna Gold, FDI Omninvest, FDI Intercapital, FDI Capital Plus, FDI Tezaur, Orizont, Simfonia 1, Concerto, KD Maximus, KD Optimus, Oportunităţi Naţionale, Vanguard Protector, FDI BT Maxim.

Este important să subliniem că fiecare fond mutual, fie că este independent, fie că aparţine unei familii, este o companie separată.Aceasta este una dintre măsurile inerente de protecţie a investitorilor permisă de structura organizatorică de bază. Fondurile mutuale sunt administrate, conform reglementărilor în vigoare, de o societate de administrare cu obiect unic de activitate. Prin această colectare de fonduri sub administrare unică, investitorul individual beneficiază de mai multe avantaje:

Preview document

Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 1
Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 2
Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 3
Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 4
Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 5
Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 6
Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 7
Performanțele Fondurilor de Investiții - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Performantele Fondurilor de Investitii.doc

Alții au mai descărcat și

Fondurile de Investiții - Produse Dinamice ce Valorifică Potențialul Pieței Financiare

Introducere La ora actuală, omenirea este tot mai preocupată de modul cum să ducă o viaţă mai bună, să ocupe un anumit rang în societate, să...

Fonduri și societăți de investiții

FONDURI SI SOCIETATI DE INVESTITII 1. Fondurile de investitii Scurt istoric - Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Administrarea afacerilor - sinteză economie monetară și financiară

Capitolul 1 Economa monetara si abordarea conceptuala a monedei Analiza functionala a monedei furnizeaza elemente pentru o buna intelegere a...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Rolul Pieței de Capital în Dezvoltarea Economiei

Studiile efectuate pâna acum au lacune în încercarea lor de a face o stricta delimitare între sisteme financiare bazate pe banci si sisteme...

Fondurile mutuale de investiții

INTRODUCERE La ora actuală, omenirea este tot mai preocupată de modul cum să ducă o viaţă mai bună, să ocupe un anumit rang în societate, să...

Monografie bancară - Raiffeisen Bank Agenția Iași

Cap. I. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. I.1. Grupul RZB şi Raiffeisen International Raiffeisen Bank România este o...

OTP Bank

Istoric OTP Bank România este parte a OTP Group, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrală şi de Est, cu operaţiuni...

Sistemul Pensiilor Private în România

1. Pensiile private – o necesitate? 2007 este anul pensiilor private în România, ultima ţară de pe harta Europei fără sisteme private de...

Analiza Strategiilor de Investiții și a Performanțelor Fondurilor de Pensii din România

Sistemul de pensii private în România Sistemul de pensii private în România a început să funcţioneze încă din anul 2007, când pe piaţă s-au...

Activitatea Fondurilor de Investiții în România

CAPITOLUL I REGLEMENTĂRI LEGISLATIVE PRIVIND FONDURILE DE INVESTIŢII ÎN ROMÂNIA În România activitatea fondurilor de investiţii este supusă...

Economisirea prin intermediul unității de fond și a fondurilor de investiții BCR

Scurt istoric al unităţilor de fond În secolul XVII-lea, un comerciant din Olanda oferea partenerilor săi de afaceri un fond de investiţii al...

Ai nevoie de altceva?