Producția și exportul de petrol

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3060
Mărime: 15.59KB (arhivat)
Publicat de: Mioara Crețu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Albu

Extras din referat

Petrolul a contribuit determinant la modernizarea societatii romanesti in ultimul secol al istoriei noastre,reprezentand una din bogatiile naturale substantiale ale Romaniei.

“Aurul Negru” avea “sa tulbure intr-o zi pacea lumii.” ,devenind “pretutindeni,universal si multiplu,dintotdeauna etern si misterios”

El a avut un rol foarte important in dezvoltarea economica a Romaniei,fiind proncipala sursa de finantare a modernizarii tarii.

Inca de la inceputul erei industriale a petrolului,Romania a reprezentat una dintre principalele tari producatoare de petrol.

Petrolul,asa cum spunea Edward Ward in 1960,a devenit “universal si international”.Toate tarile au inceput sa-l caute frenetic in solul lor,caci el aduce independenta economica si bogatia” .

Productia si exportul de petrol romanesc in perioada 1857-1900

Anul 1857 a reprezentat un moment de referinta in istoria romaneasca si universala a petrolului .

Pe harta energetica a lumii Romania a ocupat un punct strategic in anul 1857,anul in care a fost contruita si a intrat si in functiune prima rafinarie din lume.Aceasta era plasata la Ploiesti.Conform publicatiei “The Science of Petroleum”,Romania a avut cea mai mare productie de titei (275 tone),valoarea petrolului brut era de 11.000 lei aur,fiind singura tara exportatoare de petrol ,iar din 1890,conform unor statistici,SUA se plaseaza pe cel de-al doilea loc.

Legea minelor din anul 1895 a avut un rol deosebit de important.Aceasta lege a adoptat principiul separarii subsolului minier de proprietatea suprafetei si conform acesteia bogatiile subsolului apartineau statului ,exceptand petrolul,ozocheridei si asfaltului, acestea ramanand proprietarului solului.Exploatarea linera a petrolului era permisa, la nivel international a crescut interesul marilor monopoluri pentru extractia si prelucrarea petrolului ca urmare a unei cereri mari .

Desi calitatile sale de combustibil ideal au determinat esentialmente ascensiunea sa rapida,petrolul si-a dezvaluit curand o noua intrebuintare-aceea de materie prima ,dar si a constituit principala sursa de finantare a modernizarii tarii.

Mihai Irimiea sublinia in cartea sa ca aceasta lege a minelor a deschis o cale libera capitalului strain , majoritatea rafinariilor de petrol aflandu-se sub controlul societatilor germane, olandeze, engleze, americane, la inceputul secolului al XX-lea.

In urma afluentei capitalurilor straine, dupa legea minelor din 1895, industria de petrol din Romania a ajuns sub dominatia puternicelor trusturi ale epocii.Acestea erau reprezentate prin cateva societatii: Romano-Americana (1904,Standard Oil),Aguila franco-romana si Colombia (1904-1905,grupul Rotschild), Concordia (1907, gupul Disconto Gesellschaft-S,Bleichróder), Astra Romana (1910, Royal Dutch Shell), reprezenta 35% din productia de petrol si Steaua Romana, reprezentand 26% din productia de petrol.

Conform unor statistici ,din anul 1857 productia si valoarea petrolului au crescut,ajungad in anul 1879 la 15.300 tone la o valoarea a petrolului de 612.000 lei aur.

In anul 1884 productia de petrol ajungea la 29.300 tone avand o valoare a petrolului de 1.172.000 lei aur ce a crescut considerabil din anul 1879.

In anul 1897, s-a inregistrat cea mai mare valoare a petrolului,4.400.000,si cea mai mare productie de petrol,105.050..Aceasta crestere s-a datorat necesitatii de petrol pe care o avea industria,construindu-se in acest scop sonde moderne de exploatare a petrolulu,deoarece la inceput petrolul era scos cu ajutorul galetilor defavorizand extractia rapida a acestuia.Aceasta modernizare a dus la marea crestere din acest an.

Dupa acest an.productia si valoarea de petrol a scazut considerabil ajungand in 1899 la 26.900 tone cu o valoare de 1.076.00 lei aur,iar in 1900 la 23.450 tone valoarea petrolului de 938.000.

In 1900,in Romania functionau 74 de rafinari amplasate in zonele cele mai producatoare de petrol.

Productia si exportul de petrol in perioada 1900-1913

In aceasra perioada datorita faptului ca au aparut sondele moderne,productia a crescut foarte mult,in consecinta si exportul.

Dupa anul 1903,au crescut in mod spectaculos investitiile din industria petroliera ajungandu-se la 82,6 milioane lei aur,,iar in anul 1906 la 222,2 milioane lei aur.

Imediat dupa SUA,Rusia si Mexic, Romania se plasa cu 54 milioane tone pe locul 4 in productia mondiala de petrol in aceasta perioada,devenind una dintre principalele tari exportatoare.

In 1910,Europa se afla pe primul loc la importul de produse petroliere,reprezentand 32% din importul mondial,mai mult de jumatate din totalul acestuia.

In anul 1913,produtia de petrol era de 1.056.008 tone,pacura reprezentand 32% din totalul exportului petrolier.

In acest an,unele state aveau mari consumuri de produse petroliere romanesti,Printre aceste state aflandu-se:Anglia cu 22,4% din totalul exportului romanesc,Franta cu 14,6%,Germania cu 12,2%,Italia cu 11,4% si Turcia cu 6,2%.

Preview document

Producția și exportul de petrol - Pagina 1
Producția și exportul de petrol - Pagina 2
Producția și exportul de petrol - Pagina 3
Producția și exportul de petrol - Pagina 4
Producția și exportul de petrol - Pagina 5
Producția și exportul de petrol - Pagina 6
Producția și exportul de petrol - Pagina 7
Producția și exportul de petrol - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Productia si Exportul de Petrol.doc

Te-ar putea interesa și

Relațiile economice ale României cu banca de dezvoltare Africana

Africa este un continent uriaş (al treilea, dupa Asia şi America) şi masiv (la 1400 km2 revin numai 10 km de ţărmuri, faţă de 300 în cazul...

Securitatea Energetică a României între Necesitate și Realitate

CAPITOLUL I. CONTEXTUL ACTUAL AL PIEŢII ENERGETICE MONDIALE RESURSELE ENERGETICE Accesul diferenţiat la resurse afectează relaţiile dintre...

Managementul Petrolului

C A P I T O L U L 1 ZĂCĂMINTE DE PETROL Noţiuni introductive Zăcămintele de petrol au fost şi sunt încă o mare bogăţie şi în acelaşi timp o mare...

Piața Mondială a Petrolului

Capitolul 1 1.1 Din istoria petrolului Petrolul a fost descoperit în urmă cu câteva mii de ani. Având densitatea mai redusă decât a apei sărate,...

Geografie economică - resurse naturale

Tema 1: Repartitia rezervelor de petrol si productiei de petrol Petrolul este o resursă epuizabilă, fiind o rocă sedimentară caustobiolitică. El...

Integrarea României în Uniunea Europeană

Introducere La început de mileniu, procesele de globalizare şi de inovaţie tehnologică reprezintă cele două mari motoare ale evoluţiei economiei...

Petrolul Neconvențional

Introducere Suveran între combustibili, materie primă rîvnită şi răsfățată pentru sectoare de vîrf ale industriei moderne, omniprezent in viaţa de...

Norvegia

Scurt istoric Teritoriul Norvegiei este locuit din antichitate de triburi germanice. Micile regate feudale sunt unite in 872 de regele Harald I...

Ai nevoie de altceva?