Profilul, calitățile și pregătirea unui manager

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 6372
Mărime: 37.15KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tamas Huttira

Extras din referat

Capitolul I. INTRODUCERE

Activitatea e conducere se defineste ca o activitate complexa ce are drept scop eficientizarea eforturilor oamenilor in procesul muncii. Exercitarea procesului de conducere presupune existenta unor persoane care efectueaza activitati specifice procesului de mamagement, aceste persoane fiind denumite, manageri.

Cuvântul Manager, astăzi, a devenit un bun comun, foarte mulţi tineri doresc să devină manageri, şi unele întreprinderi fac din acest titlu un adevărat cult, prin care împart fără sfială societatea în două clase: în manageri ca fiind acele persoane care “posedă” şi în nemanageri ca fiind aceia care nu “posedă”. Identică a rămas numai ideea preconcepută a multor persoane după care lipsa de caracter este condiţia cea mai importantă pentru o carieră managerială încununată de succes.

Procesul Antreprenorial este, de la fapt, motorul fenomenului de dezvoltare al afacerii, care plecând de la faza de concepţie şi iniţiere al afacerii, şi trecând prin stadiul de maturitate, ajunge până la faza finală de declin şi închidere.

O problemă importantă pentru întreprinderile noastre este lipsa de conducători, manageri calificaţi. Şi pentru a rezolva această problemă este necesar de a crea condiţii pentru studierea, pregătirea şi perfecţionarea managerilor.

CAPITOLUL II :CONDUCĂTORII CA PRINCIPALI SUBIECŢI ÎN RELIZAREA ACTIVITĂŢII ÎNTREPRINDERII

1. Calităţile,capacităţile şi rolurile managerului

Managementul viitorului trebuie să schimbe modul în care managerii vor înţelege informaţia ca o resursă. Managerii trebuie să fie în stare să gestioneze informaţia ca pe un bun, atât ca proces de conducere al organizaţiei, cât şi ca pârghie a dezvoltării afacerii. Managerii de mâine vor trebui să devină la fel de pricepuţi în gestionarea informaţiilor pe cât sunt în administrarea resurselor convenţionale.Elementul cel mai important al luării deciziilor manageriale eficiente este asigurarea unui echilibru între gândire şi acţiune; dacă procesul folosit pentru a exprima ipoteza, a obţine, analiza şi sintetiza informaţiile este satisfăcător, managerul ştie deja destule pentru a trece la acţiune şi a învăţa apoi din rezultate.

Conducatorul modern trebuie să fie mai mult decât un lider din punctul de vedere al salariaţilor. Pentru a avea succes în afaceri, el trebuie să fie şeful, mentorul şi prietenul al echipei pe care o conduce. Manageri antrenaţi pentru succes, angajaţi instruiţi pentru eficienţă - asa arată, dintr-o perspectiva generală, o afacere de succes. Eficienţa economică a unei întreprinderi ţine, în mare masură, de oamenii care o compun. Aceasta porneste de la manager, care trebuie să dispună de reale calităţi de lider, şi se traduce prin exploatarea la maximum a talentelor native ale angajaţilor, în vederea eficientizării activităţii pe care acestia o desfasoară.

Nu putem să nu subliniem că pentru a fi un bun manager, acesta trebuie să aibă anumite calităţi:

Calităţi tehnice este o anumită îndemînare necesară pentru a realiza o activitate specializată.managerii de la nivelul inferior, şi într-o măsură mai mică managerii de la nivelul mijlociu au nevoie de aceste calităţi care sunt relevante pentru activităţile pe care le conduc. Deşi aceşti manageri pot să nu îndeplinească sarcinile tehnice, ei înşişi trebuie să fie în stare să înveţe subordonaţii, să răspundă la întrebări şi astfel să asigure îndrumarea şi coordonarea.Oricum, la orice nivel, înţelegerea părţii tehnice a lucrurilor este un ajutor important pentru un manager eficace.

Calităţi conceptuale este abilitatea de a gîndi în termeni abstracţi. Calitatea conceptuală îl face pe manager să aibă o imagine de ansamblu şi să înţeleagă modul în care părţile unei organizaţii sau a unei idei funcţionează împreună.aceste calităţi par a fi mai importante pentru managerii superiori decît pentru cei de mijloc sau de nivel inferior.

Calităţi interpersonale este abilitatea de a avea de-a face efectiv cu alţi oameni, atât din interiorul, cât şi din exteriorul organizaţiei. Exemple de calităţi interpersonale sunt: abilitatea de a fi legat de oameni, de a înţelege nevoile şi motivaţiile, de a arăta o reală compasiune pentru suferinţele colaboratorilor, indiferent de „rangul” acestora etc.

Calităţi de diagnosticare este abilitatea de a aprecia o anumită situaţie şi de a-i stabili cauzele. Calităţile de a diagnostica ale managerului de succes sunt comparabile cu acelea a unui doctor, care apreciază simptomele pacientului şi stabileşte problema medicală.

Calităţi analitice este folosită pentru identificarea problemelor relevante sau variabile într-o situaţie, pentru a vedea cum se leagă şi pentru a le aprecia importanţa relativă.

Calităţile analitice se leagă foarte des cu cele de diagnosticare. De exemplu, un manager numit într-o nouă poziţie poate fi confruntat cu o mulţime de probleme care îi solicită atenţia. Calităţile de diagnostician sunt necesare pentru identificarea cauzelor tuturor problemelor. Dar mai întîi, managerul trebuie să analizeze problema „tuturor problemelor” pentru a determina care dintre probleme au nevoie de atenţie imediată şi care pot aştepta.

Toate aceste calităţi sunt educabile în timp, însă ca acestea să fie posibile este necesar ca în procesul selecţiei pentru un post de conducere să fie urmărită existenţa şi a altor calităţi care stau la baza dezvoltării şi exploatării celor cinci analizate anterior:

• Sănătatea fizică şi mentală

• Personalitate şi caracter

• Nivelul educaţiei

• Motivaţia

Înafară de aceste abilităţi profesionale, managerul trebuie să aibă anumite calităţi personale. În primul rînd un manager trebuie să aibă dorinţa de a conduce, de a comunica, să fie onest şi integru, să aibă o anumită experienţă anterioară ca manager.

2. Cerinte referitoare la personalitate

Personalitatea este o rezultanta a patru factori:

- constitutia si temperamentul subiectului;

- mediul fizic (climat, hrana);

- mediul social (tara, familie, educatie);

- obiceiurile si deprinderile castigate sub efectul influentelor precedente (mod de viata, igiena alimentara);

Personalitatea comporta doua laturi.

a) Latura instrumentala – data de aptitudini care sunt la randul lor de doua feluri:

- aptitudini legate de meseria de baza care, in cazul existentei lor, asigura dobandirea competentei profesionale;

- aptitudini in desfasurarea muncii de conducere: flerul, intuitia, spontaneitatea, capacitatea de comunicare, de a lua decizii, abilitatea de a dirija oamenii, dorinta de a conduce.

b) Latura actionala – data de:

- temperament si resursele energetice;

Aceste elemente tin de sanatatea, vigoarea, indemanarea, energia, echilibrul, stapanirea de sine a managerului, impuse de necesitatea animarii subordonatilor in procesul muncii si mentinerii unui climat de munca destins.

- caracter

Acesta reprezinta modul de manifestare a personalitatii in relatiile omului cu mediul si cu sine, mod reglat de normele sociale ale comportarii in cadrul sistemelor social – istorice.

Preview document

Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 1
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 2
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 3
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 4
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 5
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 6
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 7
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 8
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 9
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 10
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 11
Profilul, calitățile și pregătirea unui manager - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Profilul, Calitatile si Pregatirea unui Manager.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Modalități de lansare a unei afaceri de succes

INTRODUCERE Lansarea unei afaceri noi este motorul economiei și contribuie la creșterea și dezvoltarea ei. Chiar dacă întreprinderile mici și...

Clasa Managerială

Interesul asupra acestei teme de cercetare a fost provocat de analiza Indexului de încredere în profesii publicat de GfK1. Urmarind rapoartele...

Management

Introducere Managementul relației cu clientul (“Customer Relationship Management” - CRM) este astăzi o disciplină matură care, așa cum vom vedea...

Profilul Managerului de Succes

I. Consideraţii generale Crearea conducerii s-a impus din necesitatea coordonării şi dirijării eforturilor colectivităţilor umane pentru...

Intreprinzatori. Manageri. Lideri

1.0. DEFINIREA SI EVOLUTIA CONCEPTULUI DE INTREPRINZATOR Dezvoltarea afacerilor este indisolubil legata de intreprinzatori. In procesul evolutiei...

Profesorul - Manager de Succes

1. Definiţia managementului educaţional Managementul educaţiei reprezintă teoria şi practica, ştiinţa şi arta proiectării, organizării,...

Managementul Firmei

Consideratii generale Creearea conducerii s-a impus din necesitatea coordonarii si dirijarii eforturilor colectivitatilor umane pentru...

Proiect de formare pentru șomerii din zona Sud-Muntenia

1. OBIECTIVUL PROIECTULUI SI DOMENIUL DE APLICARE Acest proiect de instruire urmărește să asigure formarea diferentiata pentru un grup de...

Ai nevoie de altceva?