Cuprins
- Introducere.3
- 1. Generalități privind învățămîntul în Coreea de Sud.4
- 2. Finanțarea școlilor din Coreea de sud și implicarea părinților în procesul de învățământ.6
- 3. Etapele învățămîntului în Coreea de Sud.8
- Concluzii.11
- Bibliografie .12
- Anexe
Extras din referat
Introducere
Actualitatea temei rezultă din faptul că oamenii reprezintă principala sursă a oricărei economii în drumul său spre modernizare. Resursele umane educate, sănătoase, cu un potenţial fizic şi intelectual înalt, capabile de instruire pe tot parcursul vieţii şi adaptabile la schimbările economice sunt esenţiale pentru un model de creştere economică bazat pe competitivitate, eficienţă şi calitate. Un studiu al OECD arată că ,,participarea la un an adiţional de educaţie medie amplifică creşterea economică cu până la 5% şi mai departe, cu 2,5% pe termen lung”. Deasemeni, un an de şcolarizare în plus, măreşte nivelul salariului individual cu aproximativ 6,5%. Evidenţele au arătat deasemenea, că rata şomajului scade odată cu nivelurile de învăţământ superior, reducând astfel costurile sociale implicate. Deci, calitatea serviciilor educaţionale este un obiectiv social dorit, iar contribuţia sa la creşterea eficienţei întregii economii este hotărâtore.
Scopul acestei lucrări este determinarea caracteristicilor serviciilor de învățământ în Coreea de Sud, specificul acestora și impactul lor asupra dezvoltării educației în țara respectivă.
Obiectivele lucrării în acest sens sunt:
1. Determinarea specificului și performanțelor sistemului educațional din Coreea de Sud;
2. Analiza etapelor de învățământ ale elevilor și studenților din această țară;
3. Formularea unor concluzii cu privire la calitatea și eficiența sistemului de învățământ sud coreean.
Obiectul studiului îl reprezintă domeniul serviciilor publice de educaționale din Coreea de Sud.
Metodologia cercetării. În procesul elaborării prezentei lucrări s-a folosit metoda analizei și metoda sintezei ca metode de bază ale abordării subiectului serviciilor educaționale. Ca surse de informare de bază am preluat articole științifice cu privire la învățământul din Coreea și am vizitat site-uri pe care le-am indicat în bibliografie
Cuvinte-cheie: Coreea de Sud, educație, învățământ, examene, diploma de absolvire, MEST (inisterului Educației, Științei și Tehnologiei); OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development); KICE (Institutul Coreean pentru Curriculum și Evaluare)
1. Generalități privind învățămîntul în Coreea de Sud
Coreenii acordă o mare atenţie educaţiei generaţiilor viitoare, iar şcoala este foarte importantă în viaţa unui elev. Dar nu numai părinţii cred că educaţia este baza personalităţii viitorului profesionist, ci şi elevii care îşi doresc performanţe cât mai multe, iar competiţia este foarte acerbă. Pentru a avea performanţe cât mai ridicate, elevii îşi petrec majoritatea timpului învăţând şi îmbunătăţindu-şi abilităţile. Cu toate că efectele negative ale acestui stil de viaţă sunt tot mai pregnante (lipsa de somn, teama de examene, oboseala, stresul care duc şi la comportamente nedorite-cum este suicidul), Coreea este o ţară cu rata analfabetismului aproape de zero şi cu un grad de dezvoltare foarte ridicat.
Coreea de Sud a ocupat primul loc în 2014 în Topul mondial pe educație. Clasamentul a fost realizat de firma Pearson, cea mai mare companie educativă din lume, care deține Financial Times și The Economy Group. Topul se realizează pe baza rezultatelor elevilor din cele 40 de state la testele internaționale de cunostințe, adică la Citit, Matematică și Științe, dar și pe baza statisticilor în ceea ce privește gradul de alfabetizare și de absolvire a cursurilor de către elevi.
Caracteristicile programului școlar sunt următoarele:
1. Anul şcolar în Coreea începe în luna martie şi se termină în februarie. După un semestru obositor, vine vacanţa de vară, care durează doar o lună şi jumătate (de la mijlocul lui iulie până la sfârşitul lui august). Vacanţa de iarnă este de o lună (de la sfârşitul lui decembrie până la începutul lui februarie), după care urmează o săptămână pentru examene, apoi o altă vacanţă de 2 săptămâni. Cei mai mulţi elevi îşi petrec vacanţele studiind, fac voluntariat şi participă la internshipuri (stagii neplătite de pregătire în cadrul unei firme).
2. Orele încep de la 8 dimineața şi se încheie la 10 seara.
3. După primele 4 lecţii, elevii iau o pauză de prânz, apoi mai merg la încă trei ore.
4. Când orele se termină, elevii iau cina, după care merg la clasele de studiu individual, uneori chiar şi până la ora 12 noaptea. La multe şcoli, studiul individual este obligatoriu şi de cele mai multe ori şcoala decide ce anume studiază elevul.
5. În Coreea de Sud fiecare școală dedică o zi pe an sportului, astfel elevii sunt selectaţi pentru a juca diferite jocuri şi reprezenta diferite sporturi. Elevii se antrenează intens câteva zile înainte, ba chiar strâng voluntar bani pentru echipamentul întregii clase. La aceste competiţii participă şi profesorii, uneori chiar şi părinţii elevilor. Majoritatea sporturilor sunt jocuri tradiţionale coreene şi trasul sforii, dodgeball (aruncatul cu mingea în adversari), săritul corzii etc.
Bibliografie
Resurse internet
1. https://hallyudex.wordpress.com
2. http://www.ncee.org/
3. https://www.oecd.org/
Articole științifice
4. Information about the education system of South Korea and the evaluation of degrees obtained in South Korea, International Recognition Department, 2013 Nuffic, The Hague.
5. South Korea System and School Organization overview, 2015, Center on International Education Benchmarking,
Preview document
Conținut arhivă zip
- Servicii educationale in Coreea de Sud.docx