Extras din referat
1. INRTODUCERE
Radiografia in timp real (RTR) sau radioscopia in timp real, este o metoda de examinare nedistructiva, in care imaginea este produsa electronic. De cele mai multe ori imaginea este obtinuta prin trecerea radiatiilor prin obiectul de inspectat si ajunge pe panoul flueorescent (ce inlocuieste filmul clasic) ce ofera o diferenta de luminozitate cand interactiounea radiatie-panou se produce.
Elementele fluorescente ale ecranului intensificator formeaza o imagine mult mai clara decat cea obtinuta prin filme clasice (ce contin graunti de argint).
Imaginea formata este „pozitiva” deoarece zonele in care aceasta este mai luminoasa reprezinta locul in care a trecut un nivel de radiatii mai ridicat (cu cat zona este mai luminoasa cu atat grosimea de perete este mai subtire). Acest tip de imagine este total opusul filmelor radiografice clasice .
RTR este o metoda de examinare nedistructiva cu baze bine stabilite in domeniile:
- Constructiilor de masini;
- Domeniul aerospatial;
- Constructia vaselor sub presiune;
- Electronica;
- Industria militara etc.
Utilizarea acestei metode este in plina crestere datorita costurilor mult mai reduce ale echipamentelor cat si a rezolvarii problemelor legate de rezolutia, protectia si arhivarea imaginii.
2. GENERALITATI
Sistemele radioscopice sunt utilizate in aplicatii industriale pentru examinarea continua a pieselor, deoarece prezinta o flexibilitate ridicata a setarilor undelor incidente cat si posibilitatea vizualizarii on-line a filmelor radiografice obtinute. Schematic, in poza de mai jos este prezentat un sistem de examinare RTR.
Fig. 1. Schema sistemului de examinare RTR
Imaginea datorata razelor X se formeaza in doua etape:
- Generarea atenuarii imaginii;
- Transformarea in imagine radioscopica vizibila si transferul acesteia.
Radiatia X produsa de generatorul de raze X, trece prin obiectul de inspectat generant o atenuare a imaginii pe ecranul detectorului. Rezolutia geometrica, in imaginea radioscopica, este data de distanta Obiect - Detector. Relatia dintre distanda de Focalizare catre Detector („Focus to Detector Distance” prescurcat si FDD) si distanta de Focalizare catre Obiect („Focus to Object Distance” prescurcat si FOD) determina intensificarea geometrica a imaginii.
Lantul de transfer format din sistem de lentile, camera si monitor, trebuie sa faca o intensificare rapida a imaginii pentru ca aceasta sa poata fi vizualizata pe monitor de catre operator. Digitalizarea sistemului de examinare permite transferul imaginii catre un procesor ce va prelucra si evalua imaginea radiografica.
3. DIFERENTE DINTRE RADIOGRAFIA IN TIMP REAL-RADIOGRAFIA CLASICA
a. Costul operatiilor de pre-examinatorii sunt mult mai scazute in cazul metodei RTR decat la radiografierea clasica. Aceasta apare datoria economiilor de:
- Filme;
- Substante chimice;
- Timp (nu sunt necesare pozitionarea filmului, developarii, citirii filmelor si arhivarii acestuia);
- Lipsa intarzierilor pentru primirea rezultatelor examinarii etc.
b. Examinarea in Timp Real confera o unealta de control a porcesului intrucat toate informatiile pot fi obtinute in timpul productiei.
c. Procesul de control poate fi efectuat on-line pentru scaderea ratei de rebuturi.
d. Echipamente sunt mai usor de realizat datorita circuleor utilizate.
e. Stocarea informatiilor este mult mai comoda, eficienta si scade timpul de lucru. Perioada de stocare a informatiilor este mult mai mare fata de radiografierea clasica.
f. Pentru cresterea acuratetii si a preciziei se pot adauga circuite suplimentare.
g. Echipamentul nu este influentat de zgomot sau fluctuatii ale tensiunii.
h. Circuitele electronice au un grad de integrare mult mai mare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Radiografia in timp real.doc