Cuprins
- INTRODUCERE.3
- I. DELIMITĂRI NOŢIONALE.4
- II. CLASIFICAREA ŞI CARACTERISTICA TIPURILOR DE DISABILITĂŢI.4
- III. DATE STATISTICE.5
- IV. PROBLEME SPECIFICE PERSOANELOR CU DISABILITĂŢI .6
- CONCLUZII.10
- BIBLIOGRAFIE.11
Extras din referat
INTRODUCERE
“ Omul nu este decat o trestie, cea mai slaba din natura; dar este o trestie cugetatoare. Nu trebuie ca intregul Univers sa se inarmeze spre a-l strivi. Un abur, o picatura de apa e destul ca sa-l ucida. Insa in cazul in care Universul l-ar strivi, omul ar fi inca mai nobil decat ceea ce-l ucide, pentru ca el stie ca moare; iar avantajul pe care Universul il are asupra lui. acest Univers nu-l cunoaste!” Blaise Pascal
Persoane cu disabilitati au existat intotdeauna, indiferent de perioada istorica, cultura, areal , iar atitudinea vis-a-vis de aceasta categorie de persoane s-a schimbat de la marginalizarea si excluderea sociala spre acceptare si integrare comunitara.
I. DELIMITĂRI NOŢIONALE
Termenul oficial utilizat de catre legislatia in vigoare este “invalid”, insa acesta este inlocuit treptat cu “ persoana cu dezabilitati”, care, spre deosebire de primul termen, este unul nondiscriminatoriu si reflecta situatia reala, dar si pozitia a insesi persoanelor cu dezabilitati.
Daca este sa ne referim la termenul “disabilitate” definitia acestuia este urmatoarea: afectiune a sanatatii de lunga durata aparuta in urma disfunctiilor si a pierderii integritatii corporale , precum si in urma influentei factorilor nocivi de mediu, reducerea activitatii si posibilitatii de participare la viata sociala.
Conform reglementarilor existente, persoane cu desabilitati sunt considerate:
- Toti cei a caror capacitate de munca este redusa, cel putin , cu 30% (in cazul desabilitatii
fizice) sau cu 20%(in cazul desabilitatii mintale),
- Toti сei care ale caror posibilitati de a-si gasi si pastra un loc de munca sunt limitate fie
de un neajuns , fie de capacitatile fizice si mintale;
- Toti сei ale caror afectiuni (agravarea sanatatii) sau disabilitate pun in dificultate sau
impiedica activitatea normala. Afectiune (agravarea sanatatii0 poate prejudicial atit functiile mintale, cit si fizice ale organismului [1, p. 16].
II. CLASIFICAREA ŞI CARACTERISTICA TIPURILOR DE DISABILITĂŢI
In literatura de specialitate sunt utilizate mai multe clasificari sau tipizari ale disabilitatii. De сele mai dese ori , sunt utilizate tipurile de disabilitati descrise mai jos. De regula , clasificarile cu privire la disabilitati se bazeaza pe principiu deficintei primare:
- Desabilitate mintala,
- Deficinte comportamnetale si neurologice,
- Disabilitate senzoriala,
- Disabilitate fizica,
- Deficienta somatica,
- Dificultati de insusire, comunicare si limbaj.
Disabilitate mintala-exista 4 niveluri:
• Deficienta mintala usoara(IQ 52-66)- pot asimila educatia scolara de baza , iar
adultii pot duce o viata independenta in societate;
• Deficienta mintala moderata(IQ 36-51) sunt capabili sa insuseasca sis a practice
anumite meserii, pot dobindi o oarecare autonomie, pot comunica ca efficient cu ceilalti, po asimilaa unele reguli sociale si tehnici simple, dar nivelul lor scolar este scazut;
• Deficienta mintala grava( IQ 20-30)- necesita o supraveghere coninua si stricta ,
dar sub aceasta rezerva ei sunt capabili de oarecare autonomie, putind indeplini sarcini simple de autogospodarie;
• Deficienta mintala profunda(IQ sub 19)- necesita o ingrijire si supraveghere
continua si stricta, desi unii dintre ei sunt capabili sa execute actiuni elementare ale vietii cotidiene [2, p. 43].
Desabilitate comportamentala si neurologice- boala Alzheimer, tulburare de personalitate
si de comportament datorata bolii, leziunii si disfunctii cerebrale, schizofrenie, tulburari de dispozitie, stari de depresie si anxietate.
Desabilitate senzoriala –tulburari ale auzului (surditatea de auz este peste 75dB si
hipoacuzie- pierdere de auz este sub 75 Db) si vazului( nevazatori- acuitate vizuala este sub 1/20 pentu fiecare ochi si slabvazatori- acuitatea vizuala este sub 1/20 pentru fiecare ochi), dereglari ale sensibilitatii locale si generale.
Disabilitate fizica-disfunctii motore, deficienta de motricitate fina si generala, dereglari ale coordonariimiscarilor, desfigurari ale corpului (innascute sau dobindite) paralizii si pareze, dereglari ale functiei articulatiilor etc). Infirmitate motorie celebrala- pierderea, diminuarea sau alterarea uneia sau a mai multor functii motrice ca urmare a unor leziuni cerebrale, miopatie, traumatism vertebro- medular, spina bifida etc.
Deficienta somatica- boli somatice acute si cornice(ulcer, tuberculoza, cardiopatii, boli ale tractului urogenital, disfunctii respiratorii, boli oncologice, boli imunologice, anemie, hemofilie) sau deregrari ale unor functii specifice.
Dificultati de insusire, comunicare si limbaj- autism si tulburari de limbaj; organice( boli
din copilarie, infectii) unctionale( dereglare de respiratie , articulatie, fonatie) psihoneurologice ( afectiuni patologice cu retard mintal, alienare mintala, tulburari de memorie) psihosociale( metode de educatie , insuficienta stimularii verbale in prima faza a ontogenezei.
Bibliografie
1. Serbin V. Invaliditatea - determinarea şi evaluarea. Chişinău: Ştiinţa, 1998. 280 p.
2. Spinei, L., Popuşoi, E. Handicapul infantil ca problemă medico-socială. Chişinău: Ştiinţa, 2000. 234 p.
Acte normative:
3. Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.1730 din 31.12.2002despre aprobarea Programului-pilot „Copiii cu disabilităţi”. În: Monitorul Oficial al Republcii Moldova nr.190-197 din 31.12.2002
4. Legea nr. 169 din 09 iulie 2010 pentru aprobarea Strategiei de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi (2010–2013). În: Monitorul Oficial al Republcii Moldova nr. 200-201 din 12.10.2010
Surse web
5. Persoane în vîrstă de 16 ani şi peste, recunoscute invalizi pentru prima dată pe sexe, grupe de vîrsta şi medii, 2000-2009. [online]. 2010. Accesibil pe Internet <URL: http://statbank.statistica.md/pxweb/Database/RO/08%20SAN/SAN05/SAN05.asp
Preview document
Conținut arhivă zip
- Necesitatile si probelemele persoanelor cu disabilitati.doc