Relația Filosofie - Știință

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 3500
Mărime: 13.03KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Bejan
Puncte necesare: 6

Extras din referat

RELATIA FILOSOFIE - STIINTA

Eseul prezent încearca sa degajeze o concluzie referitoare la raportul filosofie-stiinta, din perspectiva unora dintre discursurile pe aceasta tema din sec. XX, secol în care tema devine problematica.

Se va contura specificul fiecarui mod de a cunoaste, se vor identificaa posibilele influente negative ale unuia asupra celuilalt, se vor puncta principalele moduri de a raporta filosofia la stiinta, argumentându-se în favoarea unuia dintre modele.În final, am dori sa cercetam ideea necesitatii filosofice si modalitatea acestei necesitati.

Ortega y Gasset, în Ce este filosofia?, pornind de la întrebarea asupra întamplarii din viata omului de a filosofa, construieste ca raspuns un întreg demers filosofic, în cadrul caruia se articuleaza si o viziune asupra relatiei filosofie- stiinta.

Pentru Ortega filosofia este cunoasterea universului , cunoastere de un dramatism particular si un eroism intelectual specific acestea activitati a spiritului. Am puteaa explicaa acest eroism, ca acel ceva al filosofiei, care se opune tentatiei existente în orice organism de a se desprinde de prezent si a se face încetul cu încetul arhaic (p.51), un ceva care corespunde unei asumari a destinului. Filosoful refuza trecutul, cu supozitiile sale, constituindu-si filosofarea ca un sistem de adevaruri constituit, fara a admite ceva ce nu poate fi dovedit în cadrul acestui sistem. Pentru filosof universul e vocabula enorma si monolitica, ce, asemeni unei gesticulatii vaste si vagi, mai degraba ascunde decât enunta acest concept viguros : tot ce se gaseste(p.71).

Obiectul filosofiei este straniu si radical diferit de orice altceva, prin  tot ceea ce se gaseste întelegându-se lucruri reale, fizice, spirituale, ireale, ideale, fantastice, dar în masura în care constitue totul.

Obiectul filosofiei este cel care nu poate fi dat, cel care-i este filosofului la început total necunoscut, este nici unul din celelaalte obiecte, el fiind totul, acel tot care nu lasa nimic în afara sa si, prin urmare, singurul obiect îsi este suficient siesi.

În viziunea lui Ortega y Gassett omul de stiinta nu se apropie nici pe departe prin gestul eroic de obiectul sau. Omul de stiinta începe prin a delimita o portiune din Univers, prin a-si limita problema proprie, care altfel, nefiind absoluta, înceteaza partial a mai fi problema. Caci se începe cu o problema si cu ceva care se stie. Fizicianul si matematicianul cunosc cu anticipatie întinderea si atibutele esentiale ale obiectului cunoasterii lor, începând de fapt cu ceva pe care-l iau drept stiut, nu cu o problema.

O alta diferenta între filosofie si stiinta este sensul pe care-l are în fiecare din acestea doua moduri vocabula cunoastere. Pentru stiintele particulare cunoasterea e solutie pozitiva si concreta a unei probleme, patundere perfecta a obiectului de catre intelectul subiectului.

Astfel, stiinta este conceputa ca o serie de solutii date unor probleme. Pentru a fi filosofie un ansamblu de reflectii trebuie sa se constituie ca creatie universala, integrala, un sistem absolut al intelectului. Pentru a fi universala, trebuie ca filosofia sa-ti asume constitutiv obligatia de a se confrunta cu orice problema. Aceasta însa presupune un risc. Exista posibilitatea ca lumea sa fie o problema în sine insolubila. Pentru filosofare are primat constiinta problemei, iar nu solutia, care se poate sa nu fie data la un moment dat. Pragmatismul, în cadrul caruia o problema insolubila nu este problema, nu este considerat de Ortega filosofie , ci teoria sincera în care se exprima modul cognitiv al stiintelor particulare (p. 73).

Adevarul stiintific este altfel decât cel filosofiic Ortega y Gasset considerra ca exactitatea si rigoarea previziunilor stiintifice sunt dobândite de stiinta experimentala cu pretul mentinerii sale într-un plan de probleme secundare. Ortega considera ca doar filosofia încearca sa dea raspuns întrebarilor prime, decisive. Adevarul filosofic va fi astfel suficient, dar inexact; adevarul stiintific este insuficient, dar exact.

Esentiala în cadrul viziunii sale asupra relatiei filosofie-stiinta, aceasta comparatie a adevarului stiintific cu cel filosofic are drept consecinta o subordonare fundamentala a stiintei fata de filosofie: «Adevarul stiintific» este un adevar exact, dar incomplet si penultim, care se integreaza obligatoriu în altfel de adevar, ultim si complet, chiar daca inexact, pe care n-as vedea nici un inconvenient sa-l numim «mit » (8p. 75).

Adevarul filosofic are calitatea de a fi mai radical, mai esential; atributul adevarului stiintific de a fi exact nu este un indiciu de superioritaate al acesstuia întrucât fiind existenta certa a stiintei si relatia adevar filosofie-adevar stiintific, filosofia devine ea însasi necesara.

În masura în care se va dovedi existenta unui temei în virtutea caruia omul, fiind ceea ce este, sa fie harazit filosofiei, filosofia va fi nu numai necesara, ci si inevitabila. Faptul ca filosofia este necesara stiintei înseamna ca îi este necesar macar un individ care sa fi creat adevarul filosofic; faptul ca filosofia este inevitabila, implica însa faptul de a fi o necesitate esentiala filosofia pentru fiecare individ uman în parte, necesitate ce izvoraste din fiinta însasi si care nu-i survine în mod accidental din afara.

Filosofia raspunde unei nevoi a intelectului de a fi ceea ce este, afirma Ortega y Gasset în lectia a 5-a din Ce este filosofia?. Ea nu se iveste dintr-o ratiune de utilitate si nici dintr-o iratiune de capriciu , ci este constitutiv necesara intelectului. Filisofia înseamna a-i cauta lumii care ne este data prin simturi, integritatea, filosofia completeaza lumea si a obtine ca Univers. Caci lumea este un obiect insuficient si fragmentar întemeiat pe ceea ce nu este el; fiinta.

Pentru a explica aceasta semnificatiea filosofiei, ne putem sprijini pe faptul ca filosofia înseamna ridicarea de probleme teoretice. Problema teoretica este de a face sa nu fie ceea ce este, dar care, astfel fiind, irita intelectul cu insuficienta sa(p. 85), unde acel  de ce al filosofiei înseamna  a face sa fie ceea ce nu este. Acest ceva care nu este dat al problemei filosofice ne irita pentru ca nu îsi este siesi suficient, lipsindu-i ratiune a de a fi. De aceea, daca îndaratul aparentei nu se afla înca ceva care sa-l completeze, existenta sa este de neînteles.Problema teoreticca este ireductibila la orice finalitate practica.

Filosofia si stiinta reprezinta doua moduri distincte de a pune probleme teoretice. Întrucât problema filosofiei este singura absoluta, filosofia e unica atitudine pura, radical teoretica. Ea este cunoasterea dusa la gradul sau maxim , este eroismul intelectual(p.86). iar problema filosofica este numita absoluta întrucât îmbratiseaza întregul cu o intensitate maxima. Stiinta însa creeaza probleme partiale, în cadrul ei pastrându-se un rest de atitudine practica, a premeditaa sa dam fiinta unui ceva care înca nu este, dar ne intereseaza sa fie.

Principiile pe care si le asuma constitutiv filosofia sunt autonomia si pantonomia. Autonomia sa deriva din gestul eroic de a nu se sprijini pe prezumtii ce se considera demonstrate în afara sistemului sau, în timp ce pantonomia este un principiu de tensiuni contrare: universalismul, nazuind catre tot. Pantonimia este principiul care deosebeste filosofia de stiintele particulaare. Din acest punct de vedere Ortega y Gasset considera marxismul o pseudofilosofie.

Preview document

Relația Filosofie - Știință - Pagina 1
Relația Filosofie - Știință - Pagina 2
Relația Filosofie - Știință - Pagina 3
Relația Filosofie - Știință - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Relatia Filosofie - Stiinta.doc

Alții au mai descărcat și

Dumnezeu și înțelegerea umană

Cum il putem cunoaste pe Dumnezeu? Boethius afirma in “De Trinitate” ca “il putem cunoaste pe Dumnezeu prin efectele sale si, pentru ca aceste...

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Te-ar putea interesa și

Rolul OSCE în menținerea păcii

Introducere Menţinerea şi asigurarea păcii este un subiect de interes general şi foarte fragmentat în prezent. Pacea internaţională poate fi...

Arma Energetică în Contextul Relațiilor Internaționale

INTRODUCERE Energia este cea care pune lumea în mişcare. De la Big Bang la domesticirea focului de către omul preistoric, de la forţa aburului la...

Machiajul ca Formă a Comunicării Nonverbale

Introducere În secolul în care trăim comunicarea imaginii interioare este un subiect tot mai des întâlnit, dar și prin ce canale exprimăm mesajele...

Filosofia ca mișcare liberă a spiritului

FILOSOFIA, STIINTA SI DREPTUL Filosofia ca miscare libera a spiritului K. Jaspers afirma ca : “ Filosofia se afla pretutindeni unde omul, prin...

Relația Filosofie - Știință

RELATIA FILOSOFIE - STIINTA Eseul prezent încearca sa degajeze o concluzie referitoare la raportul filosofie-stiinta, din perspectiva unora...

Austria - Studiu Economic

Introducere Austria este situată în centrul continentului european , fiind una dintre cele mai bogate state ale acestei zone De asemenea, aceasta...

Turcia - o provocare identitară pentru Uniunea Europeană

„Dimensiunea civilizatiilor proiectului european . apare în definirea de sine a Europei cu privire la Islam şi Orientul Mijlociu. Ceea ce este...

Filosofie

1. Conditia filosofiei in lumea contemporana Filosofia este – laturi de stiinta, religie, arta – un domeniu specific culturii, o manifestare...

Ai nevoie de altceva?