Destinația taxelor și impozitelor locale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2727
Mărime: 36.19KB (arhivat)
Puncte necesare: 3
Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” Facultatea de Management Turistic si Comercial Anul II

Cuprins

  1. Cuprins 2
  2. Capitolul I. Introducere 3
  3. Capitolul II. Clasificarea impozitelor si taxelor dupa natura lor 5
  4. Capitolul III. Componentele bugetului public national in Romania 7
  5. Capitolul IV. Virari de sume intre bugete ce reprezinta transferuri consolidabile 8
  6. Concluzii 10
  7. Bibliografie 11

Extras din referat

Capitolul I. Introducere

Impozitele sunt cea mai importanta resursa financiara a statului si cea mai veche, in ordinea aparitiei veniturilor publice.

In acceptiune generala, impozitele reprezinta o prelevare la dispozitia statului a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului. Autoritate abslitata cu instituirea de impozite este statul, dreptul acestuia de a introduce impozite exercitandu-se, de cele mai multe ori, prin intermediul organelor centrale, Parlamentul, iar uneori si prin organele administratiei centrale de stat locale.

Parlamentul se pronunta in legatura cu introducerea impozitelor de inportanta generala, iar organele de stat locale pot introduce anumite impozite in favoarea unitatilor administrativ locale.

Oricare ar fi institutia care percepe impozitul, aceasta se face in virtutea autorizarii legii. Legea care introduce impozitul este data de Parlament, dar este aplicata de Guvern si de Administratia Financiara.

Impozitele sunt plati care se fac catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil. Caracterul definitiv al impozitului evidentiaza lipsa obligatiei de restituire direct catre platitor a sumei percepute. In schimbul acestora, platitorii nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata.

Pentru toate societatile, impozitele constituie o necesitate, ele fiind principalul alimentator cu venituri banesti a bugetului, dar si importante instrumente de politica financiara, economica si sociala.

Initial, unicul rol al impozitelor a fost de natura pur financiara. Din punct de vedere al rolului pe plan financiar, acestea constutuie principalul mijloc de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.

Fiecarui moment de dezvoltare al societatii ii corespunde unui anumit nivel al impozitelor, nivel care se schimba pe masura acestei dezvoltari. Specific evolutiei impozitelor in perioada postbelica este tendinta cresterii lor in marime absoluta si relativa. Sporirea volumului impozitelor s-a realizat prin cresterea numarului platilor, cresterea volumului materiei impozabile, precum si prin majorarea cotelor de impunere. Astfel, in tarile dezvoltate, impozitele si taxele procura intre opt si noua zecimi din totalul resurselor financiare ale statului. In tarile in curs de dezvoltare, procurarea impozitelor si taxelor cunoaste diferente mai mari in totalul resurselor financiare, variind intre cinci si noua zecimi.

In perioada moderna, impozitele au dobandit un rol, fiind folosite ca instrument de interventie al statului in viata economica au devenit o metoda de conducere prin care se regleza mecanismele pietei. In functie de intentia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca instrument de stimulare sau franare a unor activitati de crestere ori reducere a productiei sau consumului unui anumit produs. Ele servesc ca metode interventioniste cu caracter conjunctural sau structural, pentru corectarea evolutiei, pentru stabilizarea si echilibrarea cresterii economice.

In cazurile cand se urmareste o activitate a vietii economice, prin intermediul impozitelor, se actioneaza prin diminuarea marimii acestora, iar atunci cand se urmareste cresterea acesteia se procedeaza la suprataxare, prin majorarea nivelului impozitelor si multiplicare numarului lor.

Intereseaza in mod deosebit, folosirea impozitelor ca instrument de incurajare, de stimulare a activitatii . In ultimul timp s-au impus unele modalitati specifice cum sunt:

-reducerea prosperitatii impozitelor, care are ca urmare sporire profiturilor ce raman la dispozitia agentilor economici;

-practicarea de bonificatii fiscale;

-practicarea amortizarilor acclerate a mijloacelor fixe, care lasa agentilor economici o parte mai mare din profit.

Toate acestea sunt fie scutiri de impozite, fie reduceri sau anumite inlesniri cu caracter fiscal.

Pe plan social rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca, prin intermediul lor, statul redistribuie o parte importanta din produsul intern brut intre clase si grupuri sociale intre persoanele fizice si cele juridice. In acest mod are loc o anumita rectificare a discrepantelor dintre nivelurile veniturilor.

Modalitatile de interventie sunt numeroase:

-practicarea unui nivel minim de venit neimpozabil;

-acordarea de inlesniri fiscale categoriilor defavorizate;

-reducerea impozitelor pentru anumite bunuri de prima necesitate;

-majorarea impozitelor pentru acele bunuri ale caror consum trebuie tinut sub control (alcool, tutun, bunuri de lux).

In cazul consumului, daca se doreste stimularea cererii se actioneaza prin reduceri de impozite si prin micsorarea numarului impozitelor, iar daca se doreste diminuarea cererii se procedeaza la o majorare a impozitului pe bunurile sauserviciile respective si la o multiplicare a numarului de impozite.

Folosirea impozitelor in plan social urmareste asigurarea bunastarii, securitatii si justitiei social.

Prin lege se stabilesc anumite limite ale impozitelor, al caror nivel difera de la o tara la alta si de la o perioada la alta. Astfel, dupa cel de-al doilea razboi mondial se considera ca aceasta limita reprezinta 25% din PNB. In a doua jumatate a anilor ’80 aceasta pondere reprezenta, in majoritatea tarilor dezvoltate din Europa, intre 35% si 45%.

Un nivel prea ridicat al impozitelor aduce neajunsuri, slabeste initiativa si multiplica fenomenele de evaziune si frauda fiscala, genereaza inflatia. De aceea, se considera un nivel rational al impozitelor dincolo de care s-ar inregistra descresteri in randamentul acestora.

Limita impozitelor este influentata atat de factori externi sistemului de impozite, cat si de factori interni acestuia. Din categoria factorilor externi sitemului de impozite care influenteaza limita impozitelor se pot mentiona:

-nivelul produsului intern brut pe locuitor;

-nivelul mediu al impozitului;

-prioritatile stabilite de stat in ceea ce priveste destinatia resurselor financiare concentrate la dispozitia sa.

In cadrul factorilor proprii sistemului de impozite, care influenteaza limita impozitelor, locul cel mai important il ocupa progresivitatea cotelor de impunere. In tarile in care impozitele au o pondere mai ridicata in produsul intern brut, intalnim si cote de impunere cu o progresivitate mai accentuata.

Taxa reprezinta acele obligatii banesti pe care trebuie sa le achite persoanele fizice si juridice pentru diferite prestatii efectuate de autoritatile publice si consta in sumele de bani prevazute de hotarari sau ordonante guvernamentale.

Capitolul II. Clasificarea impozitelor si taxelor dupa natura lor

Principalele elemente ale impozitelor sunt: subiectul impozitului, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota impozitului, asieta, termenul de plata si majorarea.

Subiectul impozitului este reprezentat de persoana fizica sau juridica obligata, prin lege la plata.

Obiectul impunerii il reprezinta material care se supune impunerii.

Sursa impozitului indica daca acesta se plateste din venit sau din avere.

Unitatea de impunere serveste ca baza pentru determinarea impozitului care se calculeaza in cazul

impozitului pe venit la unitatea monetara, metrul patrat la impozitul pe cladiri, hectarul la impozitul funciar.

Preview document

Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 1
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 2
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 3
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 4
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 5
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 6
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 7
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 8
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 9
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 10
Destinația taxelor și impozitelor locale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Destinatia Taxelor si Impozitelor Locale.docx

Alții au mai descărcat și

Taxe și Impozite Platite de o Întreprindere

IMPOZITELE. Impozitele reprezintă o forma de prelevare a unor parţi din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice la dispoziţia...

Evoluția accizelor în România

Tratarea teoretica a accizelor Interpretarea și aplicarea corectă a prevederilor legale cu privire la accize se asigură numai în condițiile în...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Bugetele Locale - Instrumente de Realizare și Consolidare a Autonomiei Administrației Publice Locale

CAPITOLUL I ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA SI DESCENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA PE BAZA PRINCIPIULUI AUTONOMIEI LOCALE 1.1. CONCEPTUL DE...

Veniturile bugetului local - așezare și administrare pe exemplul Comunei Miroslava

Capitolul I BUGETELE LOCALE ŞI ROLUL LOR ÎN REALIZAREA AUTONOMIEI LOCALE 1.1. Bugetele locale. Conţinut economic, funcţii şi rol Finanţele...

Contabilitatea relațiilor cu bugetul statului la SC Severnav SA

CAPITOLUL I. CADRUL ORGANIZATORIC DE DESFĂSURARE A ACTIVITĂŢII LA S.C. SEVERNAV S.A. 1.1 Scurt istoric Societatea comercială SEVERNAV S.A. este...

Monografie contabilă - Spitalul de Copii Botoșani

1.Denumirea entitatii publice si activitatile pe care le desfasoara Entitatea publica studiata se numeste „Spitalul de Copii Botosani”, unitate cu...

Bugetele Locale

Administraţia se regăseşte pretutindeni în toată complexitatea vieţii sociale, constituind una dintre cele mai utile activităţi umane. Legea de...

Finanțele Publice Locale

Această lucrare a fost elaborată în baza cercetărilor efectuate de către autorul acesteia şi în baza datelor Primariei Municipiului Chişinău....

Impozite și Taxe Locale

IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE Impozitele si taxele locale reprezinta surse importante de venituri ale bugetelor locale. Aceste impozite sunt...

Proiect de practică Primăria Comunei Mărăcineni

1. PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE INCARE SE REALIZEAZA PRACTICA 1.1 DENUMIREA INSTITUTIEI,PROFIL,OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALA Denumirea...

Ai nevoie de altceva?