Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4328
Mărime: 738.31KB (arhivat)
Publicat de: Florina Milea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Narcisa Mosteanu
Academia de Studii Economice Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Cadru economic – situatia financiara in contextul crizei economice
  3. 3. Stimularea investitiilor
  4. 4. Masuri ale Guvernului de stimulare a investitiilor – 3 piloni
  5. 4.1. Pilonul I – Proiecte mari de investitii
  6. 4.2. Pilonul II- reprezinta sustinerea IMM-urilor
  7. 4.3. Pilonul III – Microintreprinderi
  8. 5. Alte scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor private
  9. a. Schema de ajutor de stat regional privind valorificarea resurselor regenerabile de energie
  10. b. . Schema de ajutor de stat orizontal pentru dezvoltarea regională durabilă şi reducerea emisiilor
  11. c. Schema de ajutor de stat regional „Finanţarea proiectelor de investiţii iniţiale în cercetare-dezvoltare şi inovare”
  12. d. Schema de ajutor de stat „Finanţarea proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare (CDI) prin Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice”
  13. 6. Obiectivele strategiilor fiscal bugetare cu privire la investitii
  14. 7. Investitii Straine Directe (ISD)
  15. 8. Anexe
  16. 9. Concluzii si propuneri

Extras din referat

1. Introducere

Investiţia înseamnă “schimbarea unei satisfacţii imediate şi sigure,la care se renunţă,în schimbul unei speranţe viitoare ce s-ar obţine şi al cărei suport sunt tocmai bunurile investite”, conform lui Pierre Masse, dar poate fi privită şi că suportul material al promovării progresului tehnico-ştiinţific în diverse sectoare de activitate. În sens larg, investiţia se referă la renunţarea la o parte din consumul prezent pentru un consum viitor, incert sau posibil.

Acest studiu iși propune să evidențeze progresul politicilor economice naționale adoptate in anii 2008-2013 privind promovarea investițiilor ce influențează procesul bugetar. In primul rand, pentru a putea indentifica cum isi propune sa participe politica de promovare a investitiilor la procesul bugetar, este necesara cunoasterea situatiei economice din acea perioada in Romania. Pe planul unei crize financiara ce se desfasoara la nivel international, Romania, fiind o tara emergenta, are posibilitati foarte mari de a atrage investitii straine si de a isi dezvolta economia.

Studiul este format din 6 capitole, in care se evidenteaza diverse modalitati de stimularea investitiilor pentru a imbunatati procesul bugetar prin reducerea deficitlului bugetar si reducerea datoriei publice. Constituirea de investitii noi inseamna si o crestere a veniturilor bugetare, datorita cresterii economice. Datorita situatiei financiare din anul 2008, si incertitudinilor cauzate de criza s-a constat o nevoie de promovare a investitiilor in Romania, acest lucru a dus la crearea OUG nr. 85/2008, ordonanta de urgenta privind stimularea investitiilor, lucru care este evidentiat in capitolul 3 al prezentei lucrari.

Conform prezentei ordonante de urgenta de stimulare a investitiilor, autoritatile responsabile trebuie sa prezinta Ministerului Economiei si Finantelor o lista de propuneri de acte normative/administrative prin care se instituie scheme de ajutor de stat, corespunzator atributiilor specifice, in conformitate cu obiectivele si domeniile stabilite. Aceste scheme masurile guvernului de stimulare a investitiilor prin intermediul celor trei piloni(Pilonul I – Proiecte mari de investitii, Pilonul II- reprezinta sustinerea IMM-urilor,Pilonul III – Microintreprinderi) regasiti in capitolul 4 si a altor scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor private cum ar fi Schema de ajutor de stat regional privind valorificarea resurselor regenerabile de energie, Schema de ajutor de stat orizontal pentru dezvoltarea regională durabilă şi reducerea emisiilor, Schema de ajutor de stat regional „Finanţarea proiectelor de investiţii iniţiale în cercetare-dezvoltare şi inovare”, Schema de ajutor de stat „Finanţarea proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare (CDI) prin Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice” regasite in capitolul 5.

In capitolul 6 se poate observa prin analiza strategiilor fiscal bugetare pe perioada 2011-2013, strategia fiscal bugetara pe perioada 2012-2014 si proiectul de buget pe anul 2013 evolutia investitiilor si influenta lor asupra economiei Romaniei pe perioada 2008-2013, a obiectivelor propuse pentru imbunatatirea economiei si a masurilor aplicate pentru obtinerea acestora cu ce se leaga de stimularea investitiilor.

Deoarece acestea reprezinta o directie importanta pentru Romania, in capitolul 7 se poate discuta despre investitiile straine directe si cum evolueaza acestea in perioada 2004-2012. Atragerea de investitii dinrecte straine duce la o crestere mult mai rapida si mai stabila a economiei unei tari, lucru care a si determinat intrarea in comtetitie a tuturor statelor pentru a atrage investitii straine directe cat mai multe prin relaxarea fiscalitatii. Transformarea Romaniei intr-un mediu atractiv din punct de vedere fiscal ce poate reprezenta un atu in concurenta internationala.

Informatiile dezbatute pot fi regasite in anexele atasate acestui studiu, precum si in diversele referinte bibliografice prezentate.

2. Cadru economic

Situatia financiara in contextul crizei financiare

Datorita manifestarii unor socuri multiple, economia mondiala a inregistrat o incetinire considerabila in anul 2008, de la 5% in anul 2007 la doar 3% in anul 2008, estimandu-se o crestere global de doar 0,5% in 20091. Acest lucru se datoreaza crizei financiare globale si dificultatii obitnerii finantariilor. Actuala criza, numita criza subprime, este o criza financiara determinata de scaderea brusca a lichiditatilor in pietele globale de credit si in sistemele bancare, cauzata de esecul companiilor care au investit in ipotecile subprime (cu grad ridicat de risc).Cauzele ei se intrevad inca de la sfarsitul secolului trecut, dar varful s-a atins in 2007 si 2008. Criza a scos la iveala grave deficiente in sistemul financiar global si in cadrul de reglementare cauzand grave reduceri continue ale consumului si investitiilor.

Aceasta criza a dus la realizarea unei noi abordari a politicii bugetare in anul 2009, procesul bugetar devenind mai sigur, mai sustenbil, mai avers la risc, intr-un cuvant mai prudent, cautandu-se reducerea cat mai mult a deficitului bugetar si a datoriei publice. Lucru care a si determina acordarea unei mai mari atentii investitiilor in Romania, ele reprezentand motorul de crestere a economiei intr-un mod sustenabil.

Incertitudinea cu privire la mediul extern a contribuit si ea la reducerea investitiilor si a consumului, de aceea strategia fiscala prezinta un program de reforma pe linia rationlizarii cheltuielilor publice, precum si a resturcturarii sectorului public, continuare masurilor de lupta impotriva evaziunii fiscale, a prioritizarii investitiilor si sustinerii activitatii economice, a absorbtiei accelerate a fondurilor europene.

Acesta reforma va asigura sustenabilitate pe termen lung a finantelor publice, investitiile reprezinta o cheltuiala prezenta care va asigura venituri viitoare. Obiectivele urmarite in promovarea investitiilor sunt dezvoltarea domeniilor prioritare de activitate si focalizarea resurselor in domenii cu impact major economico-social. Atingerea acestor obiective duce la o crestere economica viitoare.

Dezvoltarea domeniilor prioritare de activitate, duce la randul sau la realizarea urmatoarelor obiective economice: dezvoltare si coeziune regionala, protectie si reabilitare a mediului inconjurator, cresterea eficentei energetice sau valorificarea resureselor de energie regenerabila, dinamizarea procesului de cercetare-dezvoltare si inovare si ocuparea si formarea fortelor de munca.

Preview document

Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 1
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 2
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 3
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 4
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 5
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 6
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 7
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 8
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 9
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 10
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 11
Participarea politicii de promovare a investițiilor la procesul bugetar, în România, în perioada 2008 - 2013 - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Participarea Politicii de Promovare a Investitiilor la Procesul Bugetar, in Romania, in Perioada 2008 - 2013.docx

Alții au mai descărcat și

Proiecte de Investiții

1. Necesitatea realizării investiţiilor de către instituţiile publice Instituţiile publice realizează investiţii din trei considerente: - pentru...

Investițiile publice, factor determinant al dezvoltării economice

Investiţiile publice, factor determinant al dezvoltării economice „Creşterea economică şi factorii ei determinanţi reprezintă un subiect de mare...

Surse de Finanțare a Investițiilor

INTRODUCERE Investiţiile joacă un rol important în economia unei ţări, ele reprezentînd suportul material al dezvoltării economico-sociale a unei...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?