Extras din referat
Informatii generale despre Judetul Sibiu
Munti cu paduri de conifere si foioase, dealuri cu pasuni, fanete si livezi de pomi fructiferi, campii, rauri repezi de munte, lacuri cu ape dulci si sarate, datatoare de sanatate - sunt tot atatea daruri cu care natura a binecuvantat acest judet, situat in partea sudica a Transilvaniei. Aceasta varietate a reliefului, ca si a climatului moderat de nuanta central-europeana, care contribuie la mentinerea zapezilor in localitatile de munte 5-6 luni pe an, favorizand practicarea sporturilor de iarna, au facut din judetul Sibiu un loc de atractie atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini. De un deosebit interes se bucura, din acest punct de vedere, zona Fagarasului, care cuprinde un important sector montan al masivului Fagaras, lacuri glaciare, un relief abrupt cu provelisti spectaculoase spre Tara Lovistei. La intrarea in defileul Oltului se pastreaza ruinele Turnului Spart, cu zidurile si cladirile vamale ce marcau fosta linie de granita intre Tara Romaneasca si Transilvania.
Statiunea Paltinis din Judetul Sibiu
La circa 30 Km de Sibiu la o altitudine de 1450 m, se afla statiunea Paltinis. Padurile de conifere, aerul ozonat o recomanda pentru tratarea unor afectiuni ale sistemului nervos si ale cailor respiratorii. In sezonul de iarna este recomandata pentru practicarea sporturilor specifice, fiind dotata cu partie de schi servite de un telescaun si un teleschi. Alaturi de Paltinis, in judetul Sibiu functioneaza cu activitate permanenta si statiunile balneare Ocna Sibiului, Breaza si Miercurea Sibiului.
Un univers de un farmec cu totul aparte este oferit de Marginimea Sibiului, cu cele 18 localitati ale sale, care se desfasoara sub poalele Muntilor Cibinului, pe un spatiu de cca. 1200 km². Locuitorii acestor asezari sunt cunoscuti oieri, pastratori de datini, port popular si arhitectura romaneasca de o mare originalitate.
Numeroase obiective turistice si o bogata retea muzeistica se afla la Sibiu, centrul resedinta de judet. Primele mentiuni ale orasului in documente apar intre 1192 - 1196 sub formula secolelor XII - XIII si sub formula Hermannstadt in 1366. Sibiul a fost unul dintre centrele Reformei lui Luther; aici si-a dus o mare parte din viata marele umanist Nicolae Olahus. Tot aici, Conrad Haas concepea in secolul al XVI -lea primele rachete in trei trepte bazate pe principiile reactiei.
Printre monumentele vestitului oras amintim Turnul scarilor, ridicat in secolul al XII -lea, Halele macelarilor, Turnul de langa Primaria Veche, Universitatea Saseasca, Turnul archebuzierilor, Biserica franciscanilor, Turnul dulgherilor, Turnul olarilor, Turnul de pulbere, Turnul pielarilor, Muzeul Brukenthal, ce adaposteste colectia de arta a baronului Samuel Brukenthal consilier al Mariei Tereza si guvernator al Transilvaniei (1777 - 1787).
In imprejurimile Sibiului, se afla comuna Biertam unde s-a descoperit inscriptia "Ego Zenovius votum poseni" ("Eu Zenovius, mi-am indeplinit fagaduinta") din secolul al IV -lea, care atesta existenta comunitatilor crestine pe aceste locuri si o impunatoare biserica cetate cu patru turnuri, printre cele mai importante biserici-hala din Transilvania.
Alte puncte turistice sunt : orasul Cisnadie, Selimbarul, unde in 1599 a avut loc batalia lui Mihai Viteazul cu Andrei Bathory; Zona Hartibaciului, strabatuta de raul cu acelasi nume - cuprinzand teritoriul dintre raul Visa, Tarnava mare si Olt, cu un frumos peisaj de dealuri; Zona Tarnavelor, cu dealuri, paduri de foioase si plantatii de vita de vie. Cercetarile arheologice au descoperit, in aceasta zona, numeroase marturii istorice : asezare romana de la Slimnic, tezaurul de monede de argint si bronz de la Atel etc.
Intr-o ascensiune spectaculoasa se situeaza si agroturismul.
La acestea se adauga o bogata baza turistica diversificata, cu cazare in hoteluri, hanuri, cabane, popasuri, case de odihna, tabere de elevi.
Informatii geografice
Relieful
În cadrul judetului se întâlnesc doua trepte principale de relief - masive montane, apartinând Carpatilor Meridionali (21%) si podis (inclusiv dealuri si depresiuni), respectiv subunitati ale Pod. Târnavelor. Altitudinile maxime de peste 2500 m apartin Muntilor Fagaras (Vf. Negoiu - 2535m si Vf. Vanatoarea lui Buteanu - 2508 m ). Altitudinile minime de 28 m sunt specifice Culoarului depresionar Târnava Mare.
Reteaua hidrografica
Este formata în principal de râul Olt si afluentii sai de pe tronsonul aval confl. Ucea- aval confl. Vadu, între care important este Cibinul. La aceasta se adauga sectorul median al râului Târnava Mare si o mica suprafata din bazinul hidrografic al Sebesului, prin izv. Râurilor Secas si Dobra. Densitatea retelei hidrografice variaza între 1,4 km/km2 pe versantul nordic al M. Fagaras, pâna la 0,4 km/km2 si chiar sub aceasta valoare în Depresiunea Sibiu. Râul Olt strabate teritoriul judetului pe o lungime de 56 km, Cibin 80 km, Hârtibaciu 88km, Târnava Mare 75 km, Sadu 45 km. Lacurile naturale sunt de tip glaciar, fiind amplasate în Muntii Fagaras (Podragul, Podragelul, Bâlea, Doamnei, Avrig) si Muntii Cindrel (Iezerul Mare, Iezerul Mic, Jujilea). Dintre lacurile antropice se mentioneaza cele 15 lacuri instalate în vechile exploatari de sare din zona localitatii Ocna Sibiului (Lacul Avram Iancu este cel mai adânc lac de ocna din tara - 126 m). De evidientat sunt lacurile artificiale de acumulare Negovanu-Sadu pe Sadu, Gura Râului pe Cibin, Bradeni I si Bradeni II pe râul Hârtibaciu si Ighis.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sibiu.doc