Filiera Cărnii de Pui

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2189
Mărime: 22.28KB (arhivat)
Publicat de: Teodor Trifan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Man Otilia
Universitatea “Dunarea de Jos” Galati Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Extras din referat

Caracteristicile filierei cărnii de pui

Creşterea animalelor este strâns legată de producţia vegetală, de industriile din amonte (care asigură o parte din imputurile necesare) şi de industriile din aval (care prelucrează materiile prime).

Filiera cărnii şi a preparatelor din carne are numeroase caracteristici, în toate etapele acesteia:

• agricultură(creşterea animalelor);

• achiziţii şi transport;

• abatorizare;

• prepararea produselor din carne;

• comercializarea.

În etapa agricultură are loc reproducţia, creşterea şi exploatarea animalelor.În producţia şi consumultotal de carne, păsările deţin un loc important.

Crescătorii de animale sunt mici agricultori, asociaţiile zootehnice, fermele specializate ale societăţilor comerciale, societăţile agricole.

Preluarea sau achiziţia animalelor se va face la domiciliul crescătorului de animale sau în târgurile de animale. La recepţia animalelor se are în vedere calitatea animalului şi în mod special starea de sănătate, atestată de documente oficiale vizate.

Transportul animalelor de la locul de recepţie la abator interesează atât din punct de vedere igienico-sanitar, cât şi economic. Din punct de vedere igienico-sanitar, transportul trebuie să evite boli infecto-contagioase, iar din punct de vedere economic se următreşte limitarea la minimum a pierderilor în greutate, cât şi o scădere a calităţii cărnii produsă de fenomenul de „stres” asupra animalului.

Abatorizarea se realizează în unităţi specializate care constituie prima etapă a procesării. Produsele rezultate de la abator se clasifică în :

-produse principale(carnea);

-subproduse de abator;

-deşeuri de abator.

Abatoarele şi secţiile de preluare a cărnii sunt unităţi de industrie alimentară care necesită condiţii speciale de amplasare şi igienizare, pentru protecţia mediului şi a produselor din carne.

Diversitatea sortimentală a cărnii şi condiţiile de transformare în alimente permite producerea unei game foarte largi de preparate din carne de pasăre.

Valorificarea producţiei de carne, potrivit cerinţelor pieţei, este asigurată prin fluxul diferitelor sisteme specifice ale filierei fiecărui produs sau grupe de produs.

Formele de valorificare a animalelor, a cărnii şi produselor prelucrate pot fi încadrate în următoarele pieţe specifice:

-piaţa liberă a producătorilor agricoli specializaţi în creşterea animalelor;

-piaţa întreprinderilor integrate care preiau animalele vii, industrializează şi comercializează producţia animală;

-piaţa producătorilor de animale pentru selecţie şi reproducţie.

Structura ofertei de carne ste asigurată de la următoarele categorii de animale:

-adulte

-semiadulte

-tineret.

Animalele adulte îşi încheie ciclul productiv şi sunt destinate valorificării pentru carne, dar datorită vârstei înaintate furnuizează o carne de calitate inferioară şi participă pe piaţă la fondul de carne al fiecărei specii cu 30-35 %.

Animalele semiadulte sunt crescute, în majoritatea cazurilor, în sistem extensiv sau îngrăşate într-o scurtă parioadă de timp. Carnea obţinută prezintă insuşiri superioare, asigurând pe piaţă o cotă a speciei de 50-55%.

Animalele tinere sunt sacrificate până la vârsta de semiadulte şi au insuşiri calitative superioare; asigură pe piaţa cărnii pentru fiecare specie între 10-15%.

Calitatea animalelor este determinată, în primul rând, de gradul de dezvoltare a cărnii şi ţesutului gras in raport cu rasa, vârsta şi sexul.Calitatea unui animal penreu carne respectiv a carcasei pe care o furnizează se apreciază în funcţie de preferinţele cumpărătorului, fapt pentru care aceasta devine astfel obiectivul principal urmărit de unităţile zootehnice.

Aprecierea şi clasarea carcaselor după calitate include noţiunea complexă de”greutate vie şi de randament”.

Calitatea animalelor pentru carne după tăiere , respectiv aprecierea calităţii carcaselor, poate fi stabilă prin aprecierea următoarelor:

-conformaţia;

-starea de îngrăşare;

-fineţea;

-culoarea şi consistenţa muşchilor.

Preview document

Filiera Cărnii de Pui - Pagina 1
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 2
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 3
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 4
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 5
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 6
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 7
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 8
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 9
Filiera Cărnii de Pui - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Filiera Carnii de Pui.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Filiera producției de bere

Scurt istoric al berii Berea este printre cele mai vechi bauturi alcoolice, primele dovezi dateaza de aproximativ 4000 de ani (in vechea...

Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui

FILIERA PEŞTELUI ~Nici o masă fară peşte~ Cap.1 Prezentarea filierei În România nu este structurată o piaţă organizată a peştelui astfel încât...

Carnea de pasăre

Investigarea conformităţii din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice Caracteristicile organoleptice: 1. Aspect- carcase curate,...

Te-ar putea interesa și

Lansarea pe Piată a Unui Nou Produs de Pui Ecologic

Alimentatia reprezintă un factor foarte important pentru mentinerea stării de sanatate. O alimentatie corecta presupune nu doar o alimentatie...

Piața agricolă a cărnii de pui

Creşterea animalelor este strâns legată de producţia vegetală, de industriile din amonte (care asigură o parte din imputurile necesare) şi de...

Ai nevoie de altceva?