Flavonoide

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 15239
Mărime: 1005.02KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Tofan
Puncte necesare: 9

Extras din referat

INTRODUCERE

Ca urmare a dezvoltării ştiinţelor farmaceutice şi a descoperirilor din domeniul fitochimiei şi perfecţionării metodologiei de cercetare, identificare şi stabilire a structurii chimice a compuşilor organici de natură animală şi vegetală s-a creat posibilitatea descoperirii de noi substanţe naturale de importanţă biomedicală.

Această lucrare se bazează pe cunoştinţe de: Botanică, Biologie celulară, Biochimie, Farmacognozie, şi reprezintă un studiu asupra capacităţii antioxidante din Cynarae Scolymus, fiind utilizată în medicina modernă, având o lungă şi reprezentativă activitate farmacologică.

Principiile active reprezintă caracterele esenţiale ale produselor obţinute din Cynarae Folium, deoarece ele sunt factorii care dau calitatea terapeutică a produselor. Datorită prezenţei lor în produsul vegetal şi-au păstrat aceeaşi preţuire din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre, fiind folosite sub diverse forme farmaceutice: infuzii, tincturi, extract, în tratamentul unor boli de ficat, rinichi, tub digestiv.

Unul din obiectivele urmărite este extinderea studiilor asupra capacităţii antioxidante.

A fost evidenţiat rolul principalelor principii active, cinarina şi produşii săi de hidroliză: acizii cafeic şi chinic. Datorită lor anghinarea este folosită ca diuretic şi coleretic în toate formele de insuficienţă hepatică şi cardio - renală în nefrite acute şi cronice.

Flavonozidele şi taninurile prezintă acţiune antiseptică, astringentă şi cicatrizantă.

Acizii clorogenici şi cafeic explică proprietăţile antiinflamatoare şi colargoge ale plantei.

Toate formele farmaceutice conţinând în compoziţia lor un extract vegetal, trebuie privite ca medicamente fitoterapice, deoarece se ştie că acţiunea farmacologică este dată de principiile active din acest extract. Tincturile sunt folosite atât ca preparate homeopatice cât şi alopatice în tratarea cauzelor unor boli.

Principiile active oferă posibilitatea de a obţine medicamente mai accesibile biochimismului uman decât cele de sinteză, pot fi folosite ca materie primă pentru semisinteza unor medicamente.

Există tendinţa de înlocuire a medicamentelor de sinteză cu “medicamentele vegetale”, datorită lipsei de efecte secundare la majoritatea medicamentelor naturale.

Dacă strămoşii noştri utilizau plantele medicinale pe baza tradiţiei, astăzi folositrea lor este fundamentată ştiinţific prin cercetări chimice şi biologice, fiind puse la dispoziţia celor suferinzi sub diverse forme farmaceutice de o înaltă valoare terapeutică.

A. STUDIUL BIBLIOGRAFIC

CAPITOLUL I

CARACTERIZAREA MORFOLOGICA A

PRODUSULUI VEGETAL SI OBTINEREA

EXTRACTELOR FLUIDE

1.1MONOGRAFIA PRODUSULUI (FR.X)(1)

CYNARAE FOLIUM

-FRUNZA DE ANGHINARE-

Frunza plantei Cynarae Scolymus L. (Asteraceae), uscată după recoltare conţine cel puţin 1,0% polifenoli totali exprimaţi în cinarină şi cel puţin 0,35% flavonoide exprimate în rutozidă.

DESCRIERE

CARACTERE MACROSCOPICE

Frunze mari, lungi până la 50 cm, penat septate sau fidate cu segmente fidate sau lobate, terminate sau nu, la vârf cu spini. Faţa superioară este verde sau verde-albicioasă, faţa inferioară este alb-tamentoasă. Fără miros, gust foarte amar.

CARACTERE MICROSCOPICE

Secţiunea transversală prezintă o epidermă superioară, 2-3 rânduri de ţesut polisodic, un ţesut lacunar puţin dezvoltat, şi o epidermă inferioară. Cele două epiderme formate din celule poligonale cu pereţii sinuoşi, sunt prevăzute cu stomate de tip anomocitic şi peri tectori uni- sau pluricelulari, formaţi din 2-5 celule, mai numeroşi pe epiderma inferioară şi pe nervuri. Pe epidermă se pot observa şi peri glandulari cu picior scurt şi o glandă pluricelulară cu celule dispuse biseriat. În dreptul nervurii principale secţiunea prezintă un colenchim sub epiderma superioară şi inferioară şi mai multe fascicule libero-lemnoase colorate, înconjurate de ţesut colenchimatos angular.

PARTI DIN ACEEASI PLANTA

Frunze brunificate sau pătate, cel mult 5,0%, fragmente de frunze care trec prin sita I, cel mult 3,0%.

PARTI DIN ALTE PLANTE: cel mult 0,5%.

PRODUSE MINERALE: cel mult 1,0%.

PIERDERE PRIN USCARE: cel mult 13,0%.

5 g frunză de anghinare se usucă la 105°C până la masă constantă..

CENUSA: cel mult 15,0%.

1 g frunză de anghinare se calcinează până la masa constantă.

DOZARE

La 1g frunză de anghinare (VI) se adaugă 100 ml alcool 50°, într-un balon cu dop ridicat şi se încălzeşte la fierbere, pe baia de apă, la reflux, timp de 30 minute. Soluţia fierbinte se filtrează prin vată într-un balon cotat şi după răcire se completează la 100 ml, prin spălarea reziduului cu acelaşi solvent (soluţia A).

Polifenoli totali :

La 5,0 ml soluţie A se adaugă 5 ml acid fosfowolframic – soluţie ( R ), se agită şi se filtrează. Se îndepărtează primele porţiuni de filtrat; 0,5 ml filtrat se diluează cu carbonat de sodiu ( R ) 200 g/l la 10 ml, într-un balon cotat ( soluţie-probă ). După un minut se determină absorbanţa soluţiei la 600 nm, folosind ca lichid de compensare o soluţie preparată din 0,5 ml filtrat şi apă la 10 ml, într-un balon cotat.

Concentraţia în polifenoli totali a probei de analizat se calculează cu ajutorul unei curbe etalon stabilite în paralel şi în aceleaşi condiţii cu soluţia probă, luând în lucru 0,2; 0,3; 0,4 şi 0,5 ml soluţie etalon de cinarină, 0,1 g/l, 0,25 ml acid fosfowolframic – soluţie ( R ) şi carbonat de sodiu ( R ) 200 g/l la 10 ml, în fiecare balon cotat; se foloseşte ca lichid de compensare o soluţie preparată din 0,25 ml acid fosfowolframic – soluţie ( R ) şi apă la 10 ml, într-un balon cotat.

Flavonoide :

10,0 ml soluţie A se diluează cu metanol ( R ) la 25 ml într-un balon cotat. Se agită timp de 2-3 minute şi se lasă în repaus timp de 10 minute. Se filtrează şi se îndepărtează primele porţiuni de filtrat. La 5,0 ml filtrat se adaugă 5 ml acetat de sodiu 100 g/l ( R ) şi 3 ml clorură de aluminiu 25 g.l ( R ); se agită şi se completează cu metanol la 25 ml într-un balon cotat ( soluţia probă ). După 15 minute, dacă este cazul se completează din nou cu metanol ( R ) la 25 ml şi se determină absorbţia soluţiei la 430 nm folosind ca lichid de compensare o soluţie obţinută în aceleaşi condiţii cu soluţia probă din 5,0 ml filtrat,8 ml apă şi metanolul ( R ) la 25 ml într-un balon cotat.

Concentraţia în flavonoide a probei de analizat se calculează cu ajutorul unei curbe etalon, stabilite în paralel şi în aceleaşi condiţii cu soluţa probă, luând în lucru: 1,0; 2,0; 3,0; 4,0 ml soluţie etalon de rutozidă 0,1 g/l în metanol ( R ), 5 ml acetat de sodiu 100 g/l, 3 ml clorură de aluminiu 25 g/l şi metanol la 25 ml în fiecare balon cotat. Se foloseşte ca lichid de compensatre o soluţie obţinută în aceleaşi condiţii cu soluţia probă din 8 ml apă şi metanol ( R ) la 25 ml într-un balon cotat.

Preview document

Flavonoide - Pagina 1
Flavonoide - Pagina 2
Flavonoide - Pagina 3
Flavonoide - Pagina 4
Flavonoide - Pagina 5
Flavonoide - Pagina 6
Flavonoide - Pagina 7
Flavonoide - Pagina 8
Flavonoide - Pagina 9
Flavonoide - Pagina 10
Flavonoide - Pagina 11
Flavonoide - Pagina 12
Flavonoide - Pagina 13
Flavonoide - Pagina 14
Flavonoide - Pagina 15
Flavonoide - Pagina 16
Flavonoide - Pagina 17
Flavonoide - Pagina 18
Flavonoide - Pagina 19
Flavonoide - Pagina 20
Flavonoide - Pagina 21
Flavonoide - Pagina 22
Flavonoide - Pagina 23
Flavonoide - Pagina 24
Flavonoide - Pagina 25
Flavonoide - Pagina 26
Flavonoide - Pagina 27
Flavonoide - Pagina 28
Flavonoide - Pagina 29
Flavonoide - Pagina 30
Flavonoide - Pagina 31
Flavonoide - Pagina 32
Flavonoide - Pagina 33
Flavonoide - Pagina 34
Flavonoide - Pagina 35
Flavonoide - Pagina 36
Flavonoide - Pagina 37
Flavonoide - Pagina 38
Flavonoide - Pagina 39
Flavonoide - Pagina 40
Flavonoide - Pagina 41
Flavonoide - Pagina 42
Flavonoide - Pagina 43
Flavonoide - Pagina 44
Flavonoide - Pagina 45
Flavonoide - Pagina 46
Flavonoide - Pagina 47
Flavonoide - Pagina 48
Flavonoide - Pagina 49
Flavonoide - Pagina 50
Flavonoide - Pagina 51
Flavonoide - Pagina 52
Flavonoide - Pagina 53
Flavonoide - Pagina 54
Flavonoide - Pagina 55
Flavonoide - Pagina 56
Flavonoide - Pagina 57
Flavonoide - Pagina 58
Flavonoide - Pagina 59
Flavonoide - Pagina 60
Flavonoide - Pagina 61
Flavonoide - Pagina 62
Flavonoide - Pagina 63
Flavonoide - Pagina 64
Flavonoide - Pagina 65
Flavonoide - Pagina 66
Flavonoide - Pagina 67
Flavonoide - Pagina 68
Flavonoide - Pagina 69
Flavonoide - Pagina 70
Flavonoide - Pagina 71
Flavonoide - Pagina 72
Flavonoide - Pagina 73
Flavonoide - Pagina 74
Flavonoide - Pagina 75
Flavonoide - Pagina 76
Flavonoide - Pagina 77
Flavonoide - Pagina 78
Flavonoide - Pagina 79
Flavonoide - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Flavonoide.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Privind Asigurarea Calității Ceaiurilor la SC Laboratoarele Fares Bio Vital SRL Orăștie

Capitolul 1 Introducere În contextul transformărilor profunde din lumea întreagă şi sub influenţa majoră a schimbărilor datorate situaţiei...

Produse noi - zacuscă de pește

CAP 1. NOTIUNI GENERALE DESPRE ETAPELE PROCESULUI DE PROIECTARE A PRODUSELOR NOI a). Etapa I: Definirea tipului de produs - in aceasta etapa se...

Dafinul

GENERALITĂŢI Dafinul este socotit copac al soarelui şi simbol al păcii. În Evul Mediu, dafinul era recomandat împotriva “tuturor relelor satanice...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ghimbir

I. INTRODUCERE Fără îndoială una dintre mirodeniile cele mai cunoscute din lume, ghimbirul a fost menționat prima dată în medicina naturistă...

Produse cosmetice pe bază de ulei esențial de salvie

Capitolul 1 Salvia - planta care salveaza viata "Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori", se spunea in Evul Mediu. O credinta...

Uleiul de mentă - mentolul

1. Importanţă. Biologie. Ecologie Menta este cunoscută din antichitate fiind amintită în scrierile greceşti şi în cele latineşti, unde au fost...

Tarhonul

Tarhonul (Artemisia Dracunculus) Introducere Pentru întocmirea acestui referat documentar s-au folosit următoarele surse de documentare:...

Te-ar putea interesa și

Studiu de piață privind consumul ciocolatei - studiu de caz - Ciocolata Milka

1.Ce este CIOCOLATA 1.1. Scurt istoric Ciocolata nu este doar un dulce delicios, preferat de milioane de copii si adulti. Inainte ca frumoasele...

Bioflavonoidele

I.FLAVONOIDE I.1. Aspecte generale Flavonoidele sunt un grup de compuşi cristalini aflaţi in plante care au fost descoperite, in 1936, de catre...

Tehnologia Procesarii Extractelor din Coacaze Roșii

CAPITOLUL I Noţiuni introductive Coacăzele roşii După culoarea pieliţei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roşii (ambele...

Extracția Identificarea și Determinarea Cantitativa a Compusilor Aromatici

Identificarea produsilor chimici din tesuturile produselor vegetale se realizeaza prin reactii specifice de culoare sau precipitare. Pentru...

Lemnul Dulce - Glycyrrhiza

Introducere Glycyrrhiza glabra L. (Fabacee) este o planta ierboasa, vivace prin rizomul si radacinile foarte bine dezvoltate, din care se desprind...

Coloranții alimentari

I.Introducere Gradul de evolutie a societatii a impus si in industria alimentara extinderea preocuparilor pentru cresterea nivelului cantitativ si...

Afinul

Afinul =Vaccinium myrtillus= Increngatura: Angiospermatophyta Clasa: Dicotiledonate Ordinul: Ericales Familia: Ericaceae Gen si specie:...

Polifenoli

Rezumat Polifenolii sunt micronutrienți abundenți în dieta noastră, datorită rolului acestora în tratamentul unor boli degenerative, cum ar fi...

Ai nevoie de altceva?