Fructele și sucurile naturale

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4368
Mărime: 16.88KB (arhivat)
Publicat de: Angelica Drăgoi
Puncte necesare: 3

Extras din referat

A mânca sănătos a început să devină un mod de viaţă. Se pare că ţelul oamenilor nu este doar să trăiască mai mult, ci mai bine, mai sănătos. Consumarea zilnică de fructe poate ajuta la asta.

Studii recente au demonstrat că antioxidanţii din fructe furnizează o multitudine de beneficii, cum ar fi efectul de anti-îmbătrânire al fructelor de afine sau efectul de calmare a durerilor articulare al cireşelor. Substanţele conţinute de fructe sunt un adevărat dar dat de Mama Natură.

În continuare, iată efectele câtorva fructe:

Cireşele (vişinele) - fructele pline de energie

Pe lângă faptul că sunt o adevărată sursă de sănătate, ultimele cercetări demonstrează că acestea au puterea să aline în mod natural durerile încheieturilor cauzate de gută, artrită sau inflamaţii.

Substanţa minune din cireşe se numeşte antocianina. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Michigan, vişinele conţin antocianine şi flavonoide, care inhibă enzimele Cyclooxygenase-1 şi -2, prevenind inflamaţiile din corp. Aceşti compuşi au efecte similare cu cele ale aspirinei.

Sunt preferate sucurile, dar nici fructele proaspete nu sunt date la o parte, există chiar şi suplimente nutritive care conţin extracte de cireşe (sau vişine).

Fiind surse bogate de antioxidanţi, cireşele ajută în lupta împotriva cancerului şi a bolilor de inimă. Antioxidanţii sunt vitamine, minerale şi alţi compuşi care ajută la încetinirea procesului de oxidare. În cireşe exista cel puţin 17 compuşi cu proprietăţi de antioxidanţi. Antioxidanţii ajută la prevenirea sau înlăturarea efectului radicalilor liberi asupra celulelor din organism. Un radical liber este, de fapt o moleculă cu un electron lipsă. Un antioxidant, precum vitamina C, E, sau beta-caroten, donează radicalului liber un electron. Daca antioxidanţii nu ar fi prezenţi, radicalii liberi îşi procură electronul lipsă din structura vitala a celulelor din organism, producând disfuncţii care într-un final duc la diferite afecţiuni.

Afinele - cele mai importante surse de antioxidanţi

Afinele se pare că sunt fructele cu cea mai mare capacitate de antioxidant. Cercetătorii au obţinut efecte favorabile prin folosirea afinelor în cazul pierderilor de memorie pe termen scurt care apar în procesul de îmbătrânire. De fapt, afinele s-au dovedit un aliment foarte eficient în lupta contra proceselor de îmbătrânire.

Studiile efectuate au demonstrat ca afinele au o putere de antioxidant mai mare decât alte 20 de fructe. Efectul de antioxidant dar şi cel de antiinflamator al afinelor, ajută în lupta contra bolii Alzheimer, cancerului ori afecţiunilor cardiace.

De asemenea, afinele previn o serie de afecţiuni oculare care duc la orbire. În Japonia erau numite "fructele văzului". Consumul de afine ajută la reducerea oboselii oculare şi îmbunătăţeşte vederea nocturnă.

Nu trebuie omis nici faptul că, afinele conţin o serie de compuşi care luptă împotriva bacteriilor responsabile pentru infecţiile care apar la nivelul tractului urinar.

Zmeura

Fructele de zmeur sunt un adaos foarte hrănitor în alimentaţie. Pe lângă faptul că sunt delicioase, conţin vitamine, antixiodanţi şi fibre. Aceste fructe sunt ideale ca gustare proaspătă şi sănătoasă, iar datorită conţinutului de fibre au un rol important în menţinerea sănătăţii tractului gastro-intestinal, ajută la prevenirea anumitor forme de cancer, previn bolile de inima şi reduc hipertensiunea arterială, dar reduc şi riscul de diabet. Ultimele cercetări efectuate, arată ca zmeura în alimentaţie ajută la reducerea colesterolului din sânge.

Căpşunile

Studiile au arătat că fructele de căpşune ajută la menţinerea unei bune funcţionari a sistemului digestiv precum şi la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Antioxidanţii conţinuţi de căpşuni sunt foarte uşor absorbiţi de organism.

Căpşunile sunt fructe pe cât de gustoase, pe atât de bogate, în fibre şi substanţe nutritive (vitamina C, potasiu - care ajută la menţinerea în limite normale a tensiunii arteriale), un adevărat cocteil de sănătate.

2.Sucurile naturale

2.1Sucurile natural din legume

Sucul de varză

Este un excelent curăţitor, prin acţiunea combinata a S şi Cl pe care le conţine, dar numai daca sucul este crud şi fără sare.

Conţine de asemeni Ca, iod si vitamina C. Este util în ulcere, constipaţii şi erupţii pe piele.

Singurul dezavantaj este balonarea datorită acţiunii lui de descompunere a deşeurilor în tubul digestiv; balonarea arată însă o situaţie anormală în stomac şi intestin. În acest caz, este bine să se înceapă cura cu suc de morcovi sau spanac, 2-3 săptămâni înainte.

Sucul de usturoi

Este bogat în uleiuri volatile foarte puternice şi foarte pătrunzătoare încât ajută la dispersia acumulării mucozităţilor în zona sinusurilor, în bronhii şi plămâni.

Ajută eliminarea toxinelor din corp prin pori; elimină paraziţii intestinali; măreşte peristaltismului şi diureza.

Sucul de sparanghel

Conţine un alcaloid, "sparanghina", cu acţiune diuretică, mai ales combinat cu suc de morcov (nu se bea simplu).

Este folosit în: tulburări renale, reglarea glandelor endocrine, tulburări de prostată (împreună cu sucul de morcov, sfeclă şi castravete), descompunerea cristalelor de oxalaţi în nefrite.

Sucul de ţelină

Este preferat sucul din frunze de ţelina, dar şi rădăcina are proprietăţi asemănătoare. Poate fi folosit ca atare sau combinat cu cel de morcov, lămâie, etc.

Are numeroase indicaţii: drenor hepatic şi renal, tonic al sistemului nervos şi al suprarenalelor, depurativ, antireumatismal şi antigutos, antiseptic. Combinat cu sucul de morcov ajută la îndepărtarea unor afecţiuni nervoase.

Prin conţinutul de Fe si Mg este preţios pentru sânge.

Sucul de sfeclă

Este unul dintre cele mai preţioase pentru refacerea globulelor roşii şi a sângelui în general.

În special femeilor li se recomandă să consume sucuri de sfecla cu morcov, minim 0,5 l pe zi. Băut simplu, mai mult de un pahar odată, are efect de purificare, dar dă greaţa şi ameţeală tocmai datorită efectului asupra ficatului; se recomandă deci, iniţial, să se consume mai puţin suc de sfeclă, pana ce acţiunea lui de curăţire este tolerată, apoi să se crească proporţia la un pahar mare de două ori pe zi.

Este energetic şi indicat celor care suferă de anemie, demineralizare, tuberculoză, nevroză şi gută.

De asemenea, este foarte eficient la menopauză, având un efect mult mai mare decât medicamentele sau hormonii sintetici.

Sucul de roşii

Este recomandat în cazuri de: intoxicaţii, demineralizări, reumatism, arterioscleroză şi pentru prevenirea îmbătrânirii precoce.

Sucul de spanac

Este cel mai bun mijloc natural de curăţire şi regenerare a tubului digestiv.

Consumat în cantitate de 0,5 l pe zi vindecă cele mai grave constipaţii în câteva zile sau săptămâni.

Combinat cu suc de morcovi are un efect valoros asupra dinţilor şi gingiilor.

Sucul de ridiche

Combinat cu suc de morcov ajută la refacerea mucoaselor; eficacitatea creşte dacă este luat la o oră după sucul de hrean.

Are efectul de a linişti şi a vindeca mucoasele, eliminând mucusul dizolvat de hrean. Datorită conţinutului de Na, Fe şi Mg, dă rezultate de durată în sinuzite, eliminând necesitatea intervenţiei chirurgicale.

Neagră sau roz, ridichea este un stimulent hepatic şi al vezicii biliare, un antiscorbutic puternic, diuretic, antiseptic pulmonar; este de asemeni folositor în cazuri de reumatism, inapetenţă, lene hepatică, litiaze biliare sau urinare.

Se va consuma combinat cu alte sucuri.

Sucul de morcovi

Conţine Fe, Ca, F, Mg, necesare elementelor sanguine şi ţesuturilor organice în general, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine.

Se recomandă în anemii, ulcere gastrice şi duodenale, colite, enterite, diaree, sau dimpotrivă, constipaţie, afecţiuni hepatobiliare, intoxicaţii, dermatoze.

Sucul de andive

Este una din sursele cele mai bogate în vitamina A.

Combinat cu suc de morcov, ţelină şi pătrunjel este hrănitor pentru nervii văzului şi pentru sistemul muscular; luat în cantitate de 0,5 l pe zi corectează defectele de vedere, făcând chiar inutilă purtarea ochelarilor. În combinaţie cu suc de morcov şi ţelină este adjuvant în astm şi guturai. Sucul de andive cu ţelină şi pătrunjel foloseşte în anemie şi tulburări cardiace; simplu, ajută secreţia biliară.

Sucul de castravete

Este dizolvant al acidului uric, depurativ şi dezintoxicant.

Are un gust nu foarte plăcut, fiind indicat a se consuma în amestec cu suc de morcovi, struguri, măr, ţelină.

Amestecat cu suc de morcov are efecte benefice în reumatism, când exista un exces de acid uric (cu adaos de suc de sfecla se obţine un efect mai activ contra reumatismului).

De asemeni, reglează presiunea sângelui, previne căderea parului, crăparea unghiilor, foloseşte în afecţiunile dinţilor şi gingiilor.

Sucul de cartofi

Este indicat în ulcere gastrice şi duodenale sau în diabet; o jumătate de pahar de 4-5 ori pe zi, timp de o lună, pentru ulcere; mici cure de 10 zile, în fiecare lună sau din două în două luni, la diabetici.

În combinaţie cu morcovi sau ţelină, în cantităţi egale, este deosebit de bogat în principii revitalizante.

Preview document

Fructele și sucurile naturale - Pagina 1
Fructele și sucurile naturale - Pagina 2
Fructele și sucurile naturale - Pagina 3
Fructele și sucurile naturale - Pagina 4
Fructele și sucurile naturale - Pagina 5
Fructele și sucurile naturale - Pagina 6
Fructele și sucurile naturale - Pagina 7
Fructele și sucurile naturale - Pagina 8
Fructele și sucurile naturale - Pagina 9
Fructele și sucurile naturale - Pagina 10
Fructele și sucurile naturale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Fructele si Sucurile Naturale.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Fructe Subtropicale și Tropicale - Citricele

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI Istoria citricelor Aparitia lamaiului si a fructelor acestuia a fost mentionata de multi calatori de-a lungul istoriei,...

Sucuri și băuturi carbogazoase

Compoziţia sucurilor şi băuturilor răcoritoare 2 Rolul sucurilor în prevenirea şi tratarea anumitor boli 9 Interacţiuni sucuri şi băuturi...

Te-ar putea interesa și

Producerea băuturilor din legume și fructe - sirop de cătină

Capitolul 1 1.1 Generalitati Fructele si legumele sunt produse vegetale cu un continut bogat in apa,vitamine,saruri minerale si diversi compusi...

Caracterizarea unor Sortimente de Sucuri Naturale Limpezi și cu Pulpă

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt acele băuturi obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Principalele aspecte legate de sucurile naturale de fructe - compoziția fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatură și liniile aferente

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Obținerea Sucurilor Naturale Ecologice

INTRODUCERE Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi...

Prepararea sucului natural din fructe - citrice

Capitolul 1 GENERALITATI SI CLASIFICAREA FRUCTELOR Fructele sunt produse de origine vegetală cu largă răspandire atat pe teritoriul ţării noastre...

Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale

INTRODUCERE Industria Alimentară reprezintă un domeniu prioritar în cadrul economiei naţionale, produsele alimentare fiind de importanţă...

Obținerea sucurilor naturale de fructe

ARGUMENT Termenul de bautura racoritoare (popular ,,suc”) se refera in special la bauturile carbogazoase sau necarbogazoase obtinute din...

Caracterizarea Produselor Gustative - Merceologia Produselor Alimentare

BIBLIOGRAFIE IMPORTANŢA MERCEOLOGIEI PRODUSELOR ALIMENTARE Merceologia este ştiinţa cercetării multilaterale a mărfurilor. Merceologia, ca...

Ai nevoie de altceva?