Cuprins
- 1.Introducere 2
- 2.Potentialele probleme microbiologice legate de ambalaje 4
- 3.Bacterii sporogene in produsele finale . 6
- 4.Migrarea microogranismelor din ambalaje in alimente 7
- 5.Imbunatatirea si administrarea unei productii igienice 8
- 6.Sistemul de administrare a igienei si a sigurantei 9
- 7.Nanomateriale 11
- 8.Bibliografie 13
Extras din referat
1.Introducere
Celuloza, hartia si cartonul industrial constituie materiale primare pentru ambalaje si aplicatii de igiena. Totalul productiei de hartie si de carton in anul 2002 a fost de aproximativ 90 milioane de tone in Europa, ceea ce este o treime din total productiei mondiala din anul 2002 . Materialele pe baza de fibre care intra in contact cu alimentele produse in 2002 au fost in jur de 10 milioane de tone , ceea ce inseamna aproximativ 11% din productia mondiala.
Ambalajele au un rol aparare majora impotriva riscurilor externe . Cu toate acestea, interactiunile nedorite intre materialul ambalajelor si alimente pot da nastere unor potentiale probleme cum ar fi migrarea componentelor ambalajelor in aliment sau penetrarea microorganismelor in aliment , sau insecte si rozatoare care trec de ambalaje .
Importanta igienei ambalajelor a crescut considerabil ca rezultat al unor legi mai specific , o competitive internationala ridicata si a cresterii cererilor consumatorilor .
Acest capitol se va concentra pe clarificarea potentialelor riscuri microbiologice si a riscurilor de igiena legate de materialele din care sunt confectionate ambalajele si in special despre nivelul extrem de ridicat al igienei ambalajelor alimentare obtinut in industria hartiei si a amabalajelor .
In mod traditional, fabricile de hartie si ambalaje nu au luat in considerare cerintele legate de siguranta si igiena ca fiind un factor important precum este considerat in industria alimentare , dar cu cat este pus mai mult accept pe siguranta alimentara si pe igiena , fabricile de ambalaje au constientizat rolul critic pe care il au acestea. Fabricile de materiale pentru ambalajele alimentelor au devenit foarte atente la cererile clientilor legate de siguranta alimentelor . La fel de importante ca si distribuitorii de materii prime pentru industria alimentara , fabricile de materiale pentru ambalaje sunt nevoite sa isi ridice standardele de igiena si siguranta la nivelul asteptarilor industriei alimentare.
Importanta gestionarii igienei si a riscului microbiologic a crescut considerabil ca rezultat al extinderii rolului ambalajelor si a schimbarilor in procesele tehnologice de fabricare a materialelor pe baza de fibre . Timpul de contact dintre ambalaj si aliment s-a prelungit datorita maririi perioadei de vanzare si a timpului prelungit de transport de la productie pana la market.
In plus , ambalajul nu mai este folosit doar pentru a acoperi produsul in timpul transportului si a depozitarii (rolul sau traditional) , ci este folosit mai des ca si o tava in care alimentele pot fi incalzite si servite de asemenea(Gerding et al., 1996).
Simultan astazi consumatorii prefera alimente cat mai putin procesate , fara conservanti , cu continut scazut in grasime , zahar, sare si cu un termen de valabilitate lung , ceea ce face alimentele mai susceptibile la contaminarea microbiana. O schimbare importanta ce duce la sporirea cresterii microbilor cum ar fi folosirea ridicata a fibrelor reciclate ca materie rima si scaderea consumului de apa (inchiderea circuitului de circulatie a apei) a inceput sa apara in industria hartiei si a cartonului , ceea ce subliniaza importanta igienei si a gestionarii eficiente a riscurilor microbiene.
Legislatia actuala include in particular protectia consumatorilor si a mediului. Directiva 89/109/EC se aplica tuturor materialelor si igiena alimentelor.
Legislatia legata de contactul alimentelor cu materialele nu ofera specificatii despre calitatea microbiologica a materialelor. Consiliul European (2002) a emis o declaratie despre materialele din hartie si carton si alte materiale care intra in contact cu alimentele . Aceasta declaratie specifica faptul ca materialele care au contact cu alimentele ar trebui sa fie corespunzatoare din punct de vedere microbiologic .
Desi cerintele legale pentru calitatea microbiologica lipsesc, industria ambalajelor urmareste cateva recomandari actuale pentru calitatea microbiologica a materialelor care intra in contact cu alimentele .
Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) declara de asemenea ca numarul bacteriilor nu ar trebui sa depaseasca 1 ufc cm2 sau 250 ufc g-1 .
Bibliografie
1.Handbook of Hygiene Control in the Food Industry , H. L. M. Lelieveld John Holah Domagoj Gabric , 2005
2. https://euon.echa.europa.eu/ro/food-packaging
Preview document
Conținut arhivă zip
- Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confectioneaza ambalajele.docx