Legislația comunitară pe filiera produselor lactate

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 5661
Mărime: 130.03KB (arhivat)
Publicat de: Zeno Vasile
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Baciu Aurora

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL I Generalități 5
  3. I.1. Laptele 5
  4. I.2 Produsele lactate 8
  5. I.2.1 Smântâna 8
  6. I.2.2 Unt 8
  7. I.2.3 Brânzeturi 9
  8. CAPITOLUL II Legislația comunitară și națională pe filiera produselor lactate 13
  9. II.1 Legislația produselor lactate în Uniunea Europeană 13
  10. II.2. Legislație produselor lactate în România 14
  11. BIBLIOGRAFIE 24

Extras din referat

INTRODUCERE

Laptele este singurul aliment consumat în perioada de început a vieții de către toate mamiferele, inclusiv de către om, rezultând clar valoarea sa pentru organism. Este și un element economic, proteinele sale cu mare valoare biologică, fiind mai ieftine decât cele din carne.

Produsele lactate au caracteristici diverse, dar au o trăsătură comună: conținutul crescut de calciu care se absoarbe cu ușurință. Practic, lactatele constituie cea mai bună sursă de calciu pentru om. Pentru că lactatele au o digestibilitate destul de diferită, nu există persoană sănătoasă sau cu probleme de digestie care să nu poată consuma anumite produse din marea categorie a lactatelor.

La nivel mondial, consumul de lapte şi de produse lactate pe locuitor reprezintă un indicator important al standardului de viaţă şi de aceea, în ţările civilizate, producţia de lapte reprezintă 30-40% din venitul brut realizat în producţia agricolă.

Din lapte, printr-un proces de fermentație, se obțin preparate lactate acide: iaurt, lapte bătut, sana, chefir, etc. Lactatele acide sunt alimente care se digeră facil și extrem de valoroase. Fermentația lactică a laptelui este de altfel un proces natural, chiar dacă el este folosit în mod dirijat de către om.

De asemenea, din lapte se pot fabrica și brânzeturi, care se conservă mai bine ca laptele și în care se găsesc toate principiile nutritive din lapte dar și în cantități foarte mari, concentrate, ceea ce le oferă o valoare nutritivă excepțională.

Lucrarea de față intitulată Legislația comunitară și națională aplicabilă pe filiera produselor lactate urmărește analizarea produselor lactate din punct de vedere al legislației în vigoare pentru ca acestea sa fie puse în circulație pentru consumatori în condiții optime de consum.

CAPITOLUL I

Generalități

I.1. Laptele

Prin compoziția fizico-chimică diversă, laptele poate fi considerat un adevărat rezervor de factori nutriționali. Valoarea nutrițională este conferită în primul rând de marii componenți, fără a exclude și alte elemente componente, precum vitaminele și enzimele.

Dintre marii componenți, proteinele laptelui au importante valențe din acest punct de vedere. Prin consumul laptelui, consumatorul beneficiază de un important aport de aminoacizi, de fosfor și de calciu, elemente componente ale cazeinei.

Valoarea nutrițională a proteinelor laptelui este apreciată obișnuit pe baza a 3 indicatori: bilanțul azotat, digestibilitatea și valoarea biologică:

Bilanțul azotat – favorabil proteinelor laptelui, cu o nevoie de cca. 103 mg/kg pentru echilibrarea nevoii de azot, față de 106 mg/kg în cazul proteinelor oului;

Digestibilitatea: 92% pentru ou, față de 87% pentru lapte.

Valoarea biologică (raportul procentual al azotului reținut de organism pentru creștere) este superioară ( 82%). Valoarea biologică a proteinelor laptelui este datorată în principal unui aport important de aminoacizi esențiali : leucină (cca. 10% din totalul aminoacizilor ), lizină (cca. 8,3% din totalul aminoacizilor), valină ( cca. 6,9% din totalul aminoacizilor). Proteinele laptelui conțin cantități importante și din alți aminoacizi: izoleucină, tirozină, treonină, metionină și triptofan.

Prin aportul său important în lizină, consumul laptelui compensează în bună parte deficitul indus de consumul produselor vegetale, consum în continuă extindere la nivel mondial.

Valoarea biologică a proteinelor laptelui se află în strânsă relație cu digestibilitatea. Digestibilitatea proteinelor laptelui este de cca. 97-98%; valoarea biologică este maximă pentru proteinele lactoserului (1) și ceva mai redusă pentru cazeină( 0,80).

Preview document

Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 1
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 2
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 3
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 4
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 5
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 6
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 7
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 8
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 9
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 10
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 11
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 12
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 13
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 14
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 15
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 16
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 17
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 18
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 19
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 20
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 21
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 22
Legislația comunitară pe filiera produselor lactate - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Legislatia Comunitara pe Filiera Produselor Lactate.docx

Alții au mai descărcat și

Calcularea valorii energetice a alimentelor - întocmirea unui meniu

Introducere O dieta alimentara optima si corecta trebuie sa fie de asemenea,echilibrata si completa.Aceasta trebuie sa contina toate categoriile...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Laptele - materie primă în industria alimentară

GENERALITATI Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor. Laptele a fost folosit din cele mai vechi...

Ai nevoie de altceva?