Uleiul de cânepă - aliment funcțional

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2648
Mărime: 65.74KB (arhivat)
Publicat de: Axinte Stan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Mudura
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ Cluj Napoca FACULTATEA DE AGRICULTURĂ Master: Sisteme de procesare si controlul calitatii alimentelor

Extras din referat

Uleiul de cânepă ca supliment dietetic în practica medicală

Uleiul de cânepă este un aliment care se obţine prin presarea la rece a seminţelor plantei de cânepă, Cannabis Sativa (sativa- cultivată).

Istoria utilizării uleiului de cânepă îşi are începuturile în China.

Cu aproximativ 3.000 de ani î.H. seminţele erau folosite pentru combaterea inflamaţiilor pielii şi erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative diuretice şi excelente pentru eliminarea limbricilor la nou-născuţi şi animale.

Prima utilizare terapeutică a cânepii documentată în literatura arabă se regăseşte în secolele VIII-IX, părţile plantei cele mai folosite în terapie fiind seminţele şi într-o mai mică măsură frunzele.

Alimentatia sanatoasa, cu ulei de canepa

Nicio alta resursa alimentara nu ofera balanta ideala de acizi grasi Omega-6 si Omega-3 precum uleiul de canepa

Acizii grasi esentiali sunt considerati "grasimi sanatoase", necesari organismului uman, dar pe care acesta nu-i poate produce singur, asa ca trebuie sa-i procure din mancare. Si numai uleiul de canepa contine Omega-6 si Omega-3, in raportul ideal, recomandat de medici si nutritionisti, de 3:1.

Pe buna dreptate, se spune despre canepa ca este o planta-minune...

Cultivata inca din vremuri stravechi, canepa a constituit solutia pentru cele mai primare nevoi umane. Chinezii o utilizau ca planta medicinala, iar indienii o foloseau in ceremoniile religioase. Si acesta a fost doar inceputul. Fie ca vorbim despre materiale de constructie, despre primele tipuri de hartie, despre bere sau cele mai durabile sfori, canepa a fost mereu principalul ingredient. Pe hartia din canepa au fost semnate unele dintre cele mai importante documente din istorie - Magna Carta si Declaratia de Independenta. Leonardo da Vinci si-a scris majoritatea descoperirilor sale pe hartia obtinuta din canepa, astfel incat nu e de mirare ca aceasta a fost considerata de marile imperii ale lumii drept o planta "strategicai.

Ajunsa sursa de combustibil alternativ, in epoca moderna, un lucru putem spune sigur despre canepa: nicio alta planta nu se poate lauda cu o asemenea versatilitate!

Continutul uleiului de canepa

Acizii grasi Omega 3 sunt recunoscuti ca fiind substantele hranitoare esentiale pentru sanatatea si frumusetea pielii. Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii. Caracterul anti-inflamator pe care-l exercita nutrientii existenti in acizii grasi esentiali ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, celulitei si a pierderii elasticitatii pielii, dar si la repararea tesuturilor acesteia. Prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi Omega 3 si Omega 6 ajuta la mentinerea sanatatii, frumusetii si supletei picioarelor. Un raport optim de acizi grasi Omega 6 si Omega 3 ajuta la combaterea celulitei, prin reducerea inflamatiilor pielii, eliminarea lichidelor si imbunatatirea circulatiei.

Acizii grasi Omega 3 au un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea unor hormoni. Esential este si rolul anti-inflamator pe care acesti acizi il joaca in organism, reusind sa combata inflamatiile fara a provoca reactii adverse. Acizii Omega 6 permit diminuarea nivelului de colesterol "raui in sange - colesterol LDL. Virtutile pe care le au acizii Omega 3 si Omega 6 pentru sanatatea inimii nu mai trebuie demonstrate, ei fiind, de asemenea, indispensabili echilibrului emotional. Acesti acizi fac parte din marea familie a lipidelor, indispensabile unui regim alimentar echilibrat.

Preview document

Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 1
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 2
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 3
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 4
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 5
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 6
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 7
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 8
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 9
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 10
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 11
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 12
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 13
Uleiul de cânepă - aliment funcțional - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Uleiul de Canepa - Aliment Functional.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Uleiul de rapiță

Importanta culturii si aria de raspandire Rapita (Brassica napus L) se situeaza pe locul cinci, sub aspectul productiei de ulei comestibil, intre...

Valorificarea Complexă a Uleiurilor Vegetale

1. Scurt istoric despre valorificarea sub-produsului prezentat Inițial, noțiunea de “shortening” a fost atribuită unturii de porc folosite pentru...

Ai nevoie de altceva?