Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3984
Mărime: 21.81KB (arhivat)
Publicat de: Ileana Man
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: I.Bibu,L. Orhei
Univ de Vest Timisoara Fac de economie si administrare a afacerilor

Extras din referat

Tară situată în America de Nord cu capitala la Ciudad de Mexico.

Este cea mai nordică ţară din America Latină şi cea mai populată ţară vorbitoare de spaniolă din lume.

Exista trei culturi distincte in Mexic: cultura indiana, cultura spaniola si cultura metisa -cultura amestecata a stramosilor indieni si spanioli. Aproximativ 60% din populatia este metisa si 30% pur indiana sau predominant indiana.

Dupa cum ar fi de asteptat exista o ordine implicita dar imperfecta a acestor trei grupuri in privinta statutului: spanioli, metisi si indieni. Cateodata aceasta ordine conduce la conflicte. De exemplu unele firme de afaceri au ajuns in momente dificile deoarece proprietarii si managerii spanioli nu au reusit sa colaboreze in munca lor, iar indienii au experimentat multe forme de discriminare.

Fiesta mexicana este o metafora potrivita pentru a privi Mexicul. Fiestele sunt un amestec de costume frumoase, limbaj, veselie si plimbari de voie. Le da mexicanilor oportunitatea de a anima viata lor monotona : pot vedea oameni din orasele invecinate, vinde podoabe si gasi o scuza pentru ca se imbete in timpul saptamanii.

Guvernul mexican cheltuie o mare parte a bugetului pe cautari antropologice asupra trecutului mai mult decat o face oricare alta tara.

Exista 5 regiuni mai mult sau mai putin distincte:

1.Regiunea de granita de la nord. este mai agresiva si independenta comparata cu ceilalti mexicani;

2.Regiunea centrala caracterizata prin afaceri mai traditionaliste, conservatoare, autocratice sau de familie;

3.In regiunea sudica oamenii sunt mai relaxati. Exista mai multe plantatii si mai putina industrie;

4. Capitala Ciudad de mexico reprezinta a patra regiune si se lauda cu aproximativ 40 % din PNB. Desi este suprapopulata este un oras preponderent modern, cosmopolit.

5.Zonele de-a lungul Golfului Mexicului formeaza a cincea regiune, care este bogata in petrol.

În ceea ce priveşte cultura acestei tari, se observă faptul că profilul acesteia se aseamănă foarte mult cu profilul de ansamblu al ţărilor latino-americane.

Dimensiunile Hofstede

1.Cea mai relevanta dimensiune Hofstede din Mexic este evitarea incertitudinii.

Societatea nu acceptă uşor schimbarea şi se simte amenintata de situatii nesigure si de straini incearcand sa le evite. Astfel pentru mexicani este important ca sa cunoasca pe cineva inainte de a-l angaja sau de a face afaceri cu el sau ea. Daca afacerile trebuie sa fie facute cu straini este necesar mult timp pentru cunoasterea persoanei inainte de a face orice intelegere.Mexicanii nu sunt loiali vreunei organizatii, ci ei sunt credinciosi oamenilor din organizatie.

Mexicanii tind sa angajeze mai degraba rudele lor decat strainii, netinzand seama de calificari sau realizarile fiecaruia.

Într-un efort de a reduce acest nivel de incertitudine, sunt adoptate si puse in aplicare reguli stricte, legi, politici şi regulamente.

2. Mexicul este colectivist si exista un cadru social apropiat in care in grup, in special cei aflati in pozitii autoritare sunt asteptati sa aibe grija de membrii lor in schimbul loialitatii acestora. Nu individul este vinovat, grupul imparte vina. Obligatia nu este al individului ci al grupului.

Oamenii ocupa un loc de o importanta extraordinara la mexicani.

Ei isi manifesta grija fata de ceilalti si sunt mai ospitalieri si mai colaborativi decat individualistii americani. In unele zone,de exemplu in zonele de la granita cu Statele Unite devine mai individualista.

Într-o cultură colectivistă, precum cea a Mexicului, un patron nu angajează un individ ca atare, ci o persoană care aparţine unui subgrup de interese comune. De obicei există tendinţa de a angaja rude, în primul rând cele ale patronului, dar şi ale altor persoane care lucrează în companie.

Familia constituie temelia societatii. Copiii sunt incurajati sa ramana dependenti de familia lor si sa nu plece din casa.

Prietenii sunt de asemenea importanti in Mexic. O data ce o persoana iti devine prieten, el sau ea este inclus in marea retea a familiei si devine o persoana de incredere in cadrul grupului.

Tinand seama de rolul central ocupat de familie in viata mexicana, un strain in cadrul organizatiei trebuie sa ia serios in considerare preocuparile de familie ale angajatului mexican. De exmplu ei pot arata interes si preocupare cand cineva din familie este bolnav rezultand o absenta. Intelegerea legaturilor de familie este o modalitate excelenta pentru managerii straini pentru a-si explica comportamentul subordonatilor si de a avea relatii bune cu ei.

Preview document

Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 1
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 2
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 3
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 4
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 5
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 6
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 7
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 8
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 9
Diferențe culturale - Hofstede și Trompenaars în Mexic - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Diferente Culturale - Hofstede si Trompenaars in Mexic.doc

Te-ar putea interesa și

Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii

I N T R O D U C E R E In cadrul unei abordari interculturale, cel care vrea sa inteleaga fenomene culturale exprimate intr-o alta limba trebuie sa...

Management internațional - suport de curs

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL INTERNAŢIONAL ÎN CONTEXT INTERCULTURAL Dezvoltarea afacerilor în lumea de azi se realizează într-un mediu - economic,...

Ai nevoie de altceva?