Elaborarea managementului categoriei pentru muștar

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3074
Mărime: 176.28KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Chiș
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Introducere

Mustarul este unul din condimentele cele mai cunoscute şi mai populare. Oferta de sortimente de mustar este nelimitată, el însoţind preparate devenite simboluri culinare pentru diverse ţări. Nu ne putem imagina fară mustar nici hot-dogul, nici crenwurstii, nici hamburgerii, nici cîrnaţii, nici micii...

Condimentul regilor

Semnalat de peste 3000 de ani, mustarul este unul din cele mai vechi condimente, acesta înviorînd mesele unor popoare asiatice şi ale vechilor egipteni. Se pare ca, iniţial, el a fost cultivat in China, dupa care s-a raspandit în întreaga lume.

Muştarul de masă (pasta de mustar) este un produs condimentar care se prepară din boabele de muştar, măcinate, cu adaos de oțet, vin, sare, și alte condimente conform rețetelor de fabricație.

Muştarul de masa conține apă în proporție de 75.. 80%, zahăr 2,5..15%, clorură de de sodiu 2%, aciditatea de 1,5.. 3,5% acid acetic. Conținutul de zahăr este mai ridicat la mustarul extra dulce (15%) și redus la mustarul superior (2,5%).

Muştarul de masă se ambalează în borcane de sticlă sau materiale plastice de capacități și forme variate. Pentru promovarea produselor, producătorii folosesc ambalaje de prezentare, care după consumarea conținutului pot fi reutilizate pentru alte cerințe casnice.

Muştarul este conservat prin pasteurizare, cu ajutorul substanțelor antiseptice precum și prin sterilizare. Termenul de valabilitate este cuprins între 60 și 360 de zile, în funcție de procedeul de conservare.

Conform standardului SR 3063-1994, muştarul de masa prezintă:

Reguli pentru verificarea calităţii

Verificarea calităţii se face pe loturi. La fiecare lot se verifică:

- ambalarea,

- masa netă,

- marcarea,

- proprietăţile organoleptice,

- proprietăţile fizico-chimice,

- proprietăţile microbiologice.

Marcarea

Ambalajele se marchează prin imprimare sau etichetare cu minim următoarele menţiuni:

- denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului (şi marca unde este cazul), al ambalatorului sau al distribuitorului;

- denumirea produsului şi tipul;

- termenul de valabilitate;

- cantitatea netă;

- denumirea sub care este vîndut;

- condiţii de păstrare;

- o menţiune care să permită identificarea lotului.

Depozitare şi transport

Depozitarea se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ, cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Transportul se face cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia împotriva prafului, insectelor, rozătoarelor, razelor solare sau îngheţului.

Fiecare transport va fi însoţit de certificat de calitate şi de alte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.

Recepţia

Constă în recepţia cantitativă şi calitativă.

Recepţia cantitativă se face la sediul beneficiarului, de către comisia de recepţie, cu respectarea prevederilor legale in domeniu.

Recepţia calitativă va cuprinde verificarea documentelor care însoţesc produsul şi analiza parametrilor calitativi (senzoriali, fizico-chimici şi microbiologici).

Autoritatea contractantă are dreptul de a efectua (prin personal specializat) controale pe fluxul tehnologic la producător.

Analiza ABC

O metodă modernă de management care permite unei companii să înţeleagă mai clar în ce mod şi pe ce activitate ori produs realizează profit este ABC (Activity Based Costing sau Analiza costurilor pe activităţi).

Metoda ABC vizează, pe de o parte, calculul şi analiza costurilor, iar pe de cealalta parte, poate fi privită ca un instrument de a măsura performanţele întreprinderii.

Preview document

Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 1
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 2
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 3
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 4
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 5
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 6
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 7
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 8
Elaborarea managementului categoriei pentru muștar - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Elaborarea Managementului Categoriei pentru Mustar.docx

Ai nevoie de altceva?