Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2880
Mărime: 24.55KB (arhivat)
Publicat de: Zamfira Dascalu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Rezumat

În prezenta lucrare se analizează impactul pe care l-a avut criza economică asupra firmelor româneşti. S-a încercat o comparare a deciziilor ce trebuie adoptate în astfel de situaţii, în teorie, şi deciziile pe care managerii a mai multor întreprinderi le-au luat efectiv pentru a depăşi aceste momente. Rezultatul acestei analize a fost acela că un manager bun trebuie să fie foarte atent la felul în care evoluează firma şi să îşi adapteze deciziile în funcţie de modul în care se desfăşoară activitatea.Cu alte cuvinte, managerul trebuie să citească foarte bine pulsul întreprinderii şi să rezolve problemele aparute “din mers”. În urma acestei cercetări am ajuns la concluzia că deşi este de ajutor să ai o bază teoretică în astfel de împrejurări cel mai mult contează să cunoşti foarte bine situaţia firmei la care lucrezi şi să şti cum să jonglezi pentru a evita un eventual declin.

Scopul realizării acestui studiu a fost acela de a evidenţia importanţa şi impactul crizei asupra întreprinderilor româneşti. Informaţiile au fost colectate în urma intervievării managerilor întreprinderilor DBV Media House – Revista Tabu, Helvetica Milk SRL, Ivet Comprod SRL şi Sheriff SRL. Aceştia au răspuns la întrebări cheie cu referire la soluţionarea unor probleme des întâlnite într-o perioadă de criză.

Suntem de părere că această temă este de o importanţă deosebită deoarece ne afectează într-o măsură mai mică sau mai mare pe fiecare dintre noi. Funcţionarea defectuoasă a întreprinderilor conduce la o scădere economică a întregii ţări şi totodată la scăderea calităţii vieţii. Prin răspunsurile lor, managerii au dezvăluit propriul mod de acţiune în combaterea crizei.

Analiza literaturii de specialitate

În vederea analizei literaturii de specialitate am ales ca lucrări de referinţă articolele “Etica, miza actuală a restructurării relaţiilor comerciale”, “Getting ready for crises: Strategic excellence”, “Managing Paradox in a Chaotic World”, “Private Capital Flows in the Age of Globalization: The Aftermath of the Asian Crisis “, “Southeast Asia's Economic Crisis: Origins Lessons and the Way Out “ şi ”The impact of crisis on managerial behavior”.

Stuart Slater este Director al Institutului de Management în Afaceri la Şcoala de Afaceri din Londra şi oferă consultaţii de management strategic. În articolul ”The impact of crisis on managerial behavior” (“Impactul crizei asupra comportamentului managerial”) acesta prezintă stadiile pe care le parcurge o organizaţie pe perioada de criză. Aceste etape sunt parcurse pe rând, şi în cazul în care simptomele sunt depistate din timp firma poate fi capabilă să treacă cu bine de această perioadă.

Astfel, conform lui, etapele unei crize în cadrul unei organizaţii sunt criza ascunsă, când se trec cu vederea complet semnalele; negarea crizei, etapă în care se merge pe principiul că totul va dispărea de la sine şi nu este nevoie de nici o acţiune; începerea declinului companiei, atunci când se iau câteva măsuri dar prea puţine ca să ajute la ceva şi în final colapsul companiei, ultima etapă în care este de obicei prea târziu pentru a mai face ceva.

Noi suntem de părere că managerii ar trebui să aibă capacitatea de a previziona situaţiile de criză încă din faza incipientă a acestora pentru a evita situaţiile dramatice ce pot apărea ulterior şi ce sunt mult mai greu, dacă nu chiar imposibil de controlat.

În articolul “Etica, miza actuală a restructurării relaţiilor comerciale”, profesorul universitar Theodor Valentin Purcărea spunea că formularea şi implementarea eticii manageriale este absolut necesară pentru a îndeplini scopuri organizaţionele. Tot în acest articol se subliniează şi faptul că „etica managerială este strâns legată de responsabilitatea socială, fără a fi însă identică, ea vizând un comportament direcţionat către un sistem de valori acceptat în mod social”.

Preview document

Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 1
Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 2
Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 3
Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 4
Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 5
Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 6
Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 7
Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Intreprinderilor Romanesti.docx

Te-ar putea interesa și

Impactul crizei asupra comportamentului strategic al întreprinderilor Românești

Lucrarea în speţă tratează comportamentul angajaţilor şi al managerilor într-o întreprindere, neplăcerile acestora dobândite de-a lungul vremii,...

Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești

Rezumat Prezenta lucrare ilustrează cercetarea privind comportamentul întreprinderilor pe timp de criză. În urma completării a trei chestionare,...

Ai nevoie de altceva?