Informația în managementul financiar

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 7034
Mărime: 29.07KB (arhivat)
Publicat de: Anda A.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pusas Ioan
Prezentat la Masteratul: Managementul afacerilor

Extras din referat

1.Concepte: informatie, flux si sistem informational

O organizatie, privita ca un sistem dynamic si complex, se caracterizeaza prin trei componente:

- Un sistem conducator, care este orientat catre luarea deciziilor si repartitia resurselor necesare pentru indeplinirea, la un nivel de performanta asteptat, a obiectivelor organizatiei.

- Un sistem informational care are ca principal atributie dirijarea fluxului de informative, in conformitate cu nevoile procesului de conducere; el se mai numeste si sistem informational pentru conducere.

- Un sistem de executie sau sistem condus, care este subordonat primului sistem si isi subsumeaza eforturile sale cerintelor sistemului conducator.

1.1.Conceptul de sistem informational

Componenta a unei organizatii, abordata ca un sistem cybernetic, conducerea poate fi definite ca un process de ordonare a componentelor acesteia potrivit criteriului concordantei scop-actiune. In cadrul procesului, informatia joaca un rol de legatura intre elementele umane si material ale sistemului, fara de care nu ar fi posibil nici un fel de actiune ordonata, subordonata scopului propus.

Corespunzator etapelor unui ciclu al conducerii se disting urmatoarele faze (in succesiune): culegerea informatiei de stare – analiza – elaborarea informatiei de comanda – actiunea. Aceasta pune in evident faptul ca esenta conducerii o constituie insusi procesul de transformare a informatiei de stare in informatie de comanda si transmiterea acesteia intre nivelul conducator si cel condus.

Sub aspect conceptual, atributul informational se refera la tot ce inseamana informatie si, mai ales, la valorificarea si transportul ei la utilizatori. Existenta si calitatea informatiilor este indispensabila realizarii atributelor conducerii iar unitatea sistemului informational determina nivelul de performanta al acesteia.

Sistemele informationale au existat intr-o forma sau alta, pe toate treptele dezvoltarii societatii omenesti, informarea constituind o conditie fundamentala a realizarii oricarui proces managerial, in calitatea sa de process de insusire si transmitere a informatiilor. Considerat ca o componenta manageriala, aspectul informational al conducerii, se exprima prin acest sistem.

Aparitia si evolutia sistemelor informationale se reflecta prin intermediul urmatoarelor momente semnificative atinse de procesele de conducere, productive si informationale:

- Aparitia nevoii de a conduce care, a constituit, o premise esentiala a existentei sistemelor informationale; pe masura dezvoltarii productiei material acestea au cunoscut noi dimensiuni iar succesele numeroaselor personalitati conducatoare, din istoria societatii, s-au datorat unor sisteme informationale bine concepute si organizate.

- Aparitia primelor sisteme informationale, special organizate, in primele decenii ale sec XX.

- Consolidarea sistemelor informationale, in a doua jumatate a secolului XX, ca urmare a dezvoltarii mijloacelor automatizate de prelucare a datelor.

In acest context, un sistem informational vizeaza atat aspectul orgnizatoric al acestuia, cat si cel tehnic. Realizarea unei informari complete si de calitate, precum si valorificarea integrala a informatiei poate fi posibila doar in cadrul unui sistem conceput ca un ansamblu integrat, care cuprinde: procedure, metode si mijloace folosite atat pentru generarea si pastrarea datelor, cat si pentru transformarea lor in informatii, inclusive echipamente, asigurarea cu programe, operatiile executate de om sau cu mijloace tehnice, datele structurate pe criterii de eficienta, ca si metodele de folosire rationala a lor.

Prin urmare, un sistem informational reprezinta un ansamblu complex, organizat de oameni, masini, programe, procedee si activitati practice, concretizate in compartimente cu legaturi informationale, alcatuind cadrul organizatoric prin intermediul caruia se elaboreaza si se folosesc informatiile. Altfel spus, sistemul informational constituie un angrenaj care procura informatiile, le tranforma intr-o forma susceptibila de a fi utilizate de fiecare treapta de conducere, transmite si prelucreaza deciziile, urmareste efectele aplicarii acestora, atat in timpul executiei, cat si dupa terminarea actiunilor.

In Romania, cercetarea si proiectarea sistemelor informationale a inregistrat in ultimii ani progrese semnificative. Se poate vorbi, in present, de incercarea conturarii unei conceptii proprii in acest domeniu. Cu toate aceastea, experienta practica in intreprinderile comerciale a aratat ca, de multe ori, analizele s-au limitat la abordarea partiala a unui sistem informational, precum descrierea suportilor de informatie, a documentelor folosite sau procedeelor de prelucrare, facandu-se abstractie de ideea de sistem. Tinand seama de efectele negative ale unei asemenea maniere de abordare, este obligatoriu de semnalat faptul ca numai abordarea integrata a sistemului informational conduce la ceea ce se defineste drept management complet si complex in firmele comerciale romanesti.

Sistemul informational al intreprinderii comerciale poate fi definit ca acea componenta a managementului firmei comerciale care incorporeaza totalitatea resurselor informationale create, prelucrate si transmise pe fluxuri si circuite informationale, precum si a tehnicilor si mijloacelor de procesare a acestora in vederea cresterii rapiditatii si fiabilitatii actului decisional.

Preview document

Informația în managementul financiar - Pagina 1
Informația în managementul financiar - Pagina 2
Informația în managementul financiar - Pagina 3
Informația în managementul financiar - Pagina 4
Informația în managementul financiar - Pagina 5
Informația în managementul financiar - Pagina 6
Informația în managementul financiar - Pagina 7
Informația în managementul financiar - Pagina 8
Informația în managementul financiar - Pagina 9
Informația în managementul financiar - Pagina 10
Informația în managementul financiar - Pagina 11
Informația în managementul financiar - Pagina 12
Informația în managementul financiar - Pagina 13
Informația în managementul financiar - Pagina 14
Informația în managementul financiar - Pagina 15
Informația în managementul financiar - Pagina 16
Informația în managementul financiar - Pagina 17
Informația în managementul financiar - Pagina 18
Informația în managementul financiar - Pagina 19
Informația în managementul financiar - Pagina 20
Informația în managementul financiar - Pagina 21
Informația în managementul financiar - Pagina 22
Informația în managementul financiar - Pagina 23
Informația în managementul financiar - Pagina 24
Informația în managementul financiar - Pagina 25
Informația în managementul financiar - Pagina 26
Informația în managementul financiar - Pagina 27
Informația în managementul financiar - Pagina 28
Informația în managementul financiar - Pagina 29
Informația în managementul financiar - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Informatia in Managementul Financiar.doc

Te-ar putea interesa și

Integrarea Sistemelor ERP în Managementul Firmei

INTRODUCERE În prezent se manifestă o creştere semnificativă a cantităţii de informaţii, obţinute şi manipulate în firme, tendinţă accentuată şi...

Modelarea aplicațiilor financiar contabile

SISTEME INFORMAŢIONALE FINANCIAR-CONTABILE Modelarea aplicaţiilor financiar-contabile utilizând tehnici moderne de programare 1.1. Structura...

Sistemul informațional contabil pentru evidența stocurilor la SC Medica SA Bacău

Introducere Tehnologia informaţiei a cunoscut în ultimii ani un avânt considerabil. Fără nici o îndoială, domeniile cu cele mai revoluţionare...

Proiectarea unui sistem informatic cu ajutorul programelor Excel, Access și Visual Bsaic la S.C. Eurex Alimentare S.A.

1. PREZENTAREA ÎNTREPRINDERII S.C. EUREX ALIMENTARE S.A. Dulcea poveste a început cu peste șase decenii în urmă, în 1944. Atunci, Sabri Ulker și...

Proiectarea și Realizarea unui Sistem Informatic pentru Managementul Financiar - Contabil

1. Obiectivele sistemului informatic pentru managementul financiar – contabil Obiectivul fundamental al Sistemului Informatic pentru Managementul...

Analiza comparativă a produselor ERP Siveco Applications și Charisma

TotalSoft software solutions for a world in motion Istoric La scurt timp după înfiinţarea sa în 1994, TotalSoft a devenit una dintre cele mai...

Evidența Situației Școlare a Studenților

Introducere Pentru acest proiect la Sisteme Informatice Financiar Bancare am ales să fac o bază de date cu privire la evidența situației școlare...

Elaborarea unui Subsistem Informatic în Managementul financiar-contabil

INTRODUCERE “Managementul financiar este o artă nu o ştiinţă exactă, ceea ce explică de ce unii oameni sunt capabili să o facă, iar alţii nu”....

Ai nevoie de altceva?