Managementul Resurselor Umane

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2546
Mărime: 43.33KB (arhivat)
Publicat de: Bag Dan
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. I. Introducere . . ..2
  2. II. Model de cariera- "auto- orientare .. . .. .. 3
  3. III . Fisa de post top management si fisa de post low management . . ..4
  4. IV. Modelul lui Geert Hofstede .. . . ..9
  5. V. Concluzii .. .. .. ..10
  6. VI. Bibliografie .11

Extras din referat

I. Introducere

Resursele umane sunt unice în ceea ce privește potențialul lor de creștere și dezvoltare, în capacitatea lor de a- și cunoaște și învinge propriile limite.

Succesul unei organizații, gradul de competitivitate al acesteia, pornesc de la premisa ca oamenii sunt bunul cel mai de preț al organizației.

Exista organizatii care au ca si potential uman persoane aflate in diverse departamente inca de la startul afacerii sau contrar, care nu detin personal care sa fie atat de implicat in desfasurarea activitatii incat sa isi mentina pozitia pentru o perioada indelungata de timp. Pot fi fluctuatii mari de personal (in cazul persoanelor care nu vor neaparat sa-si dezvolte o cariera - sunt in stadiul I al dezvoltarii personale) sau stabilitate profesionala pentru personale care deja au decis directia in care vor sa se dezvolte personal, au gasit locul de munca dorit si se mentin pe termen lung in cadrul companiei, cautand oportunitati de dezvoltarea a acesteia, investind permanent in continua perfectionare pentru un bun randament profesional.

Pregatirea profesionala a indivizilor decurge inca din perioada copilariei, cand involuntar copilul manifesta interes pentru diverse discipline: muzica, teatru, stiinte exacte, pictura, stiinte socio-umane, etc. Aceste manifestari se mentin sau se schimba pe parcursul anilor in functie de anumite considerente. Pot opta pentru anumite studii, pentru ca sunt “de viitor” (un exemplu in acest sens ar fi un domeniul informatic pentru ca stiinta viitorului este automatizarea si digitalizarea informatiilor), pentru ca pot fi sustinute financiar (exemplificam dorinta de a studia la o universitate europeana sau de pe alt continent, pentru ca de acolo pornesc sansele de a obtine un loc de munca recunoscut si bine remunerat, dar nu intotdeauna acesta oportunitate este oferita sub forma unei burse ci necesitand un buget considerabil) sau pentru ca sunt “de nișă” (aici pot folosi exemplul propriu, intrucat primele cursuri universitare absolvite au fost in domeniul contabilitatii si al informaticii de gestiune, acest domeniu fiind unul dintre cele mai accesate, alaturi de domeniul financiar bancar , in perioada in care am absolvit cursurile liceale).

Ulterior, am ales sa accesez cursurile unei facultati tehnice, deoarece abilitatile mele sunt catre acest domeniu si tinand cont ca majoritatea locurilor de munca pe care le-am frecventat aveau legatura cu acest domeniu, insa nu impuneau neaparat detinerea unei diplome in acest sens, consider ca acesta este domeniul, cariera pe care vreau sa o urmez.

II. Model de cariera- "auto- orientare"

In dictionarul explicative al limbii romane gasim urmatoarea definitie:

CARIÉRĂ2, cariere, s. f. Profesie, ocupație; domeniu de activitate; timp cât cineva lucrează într-un anumit domeniu. - Etapă, treaptă în ierarhia socială sau profesională. - Poziție în societate, situație bună. [Pr.: -ri-e-] - Din fr. carrière.

In atingerea unei satisfactii profesionale proprii, fiecare individ parcurge mai multe etape :

- stadiul pre muncii- perioada de studii

- stadiul muncii inițiale- perioada de angajare și de transfer pe mai multe posturi în aceeași organizație sau în organizații diferite.

- stadiul muncii stabile - perioada de stabilizare pe un post, eventual până la pensionare.

- stadiul pensiei- persoana părăsește viața profesională

Intrucat imi doresc ca din punct de vedere profesional sa ating un maxim de performanta consider ca studiul continuu, dar si evaluarea personala la anumite intervale de timp, te pot ajuta sa evoluezi continuu.

Ca salariat al TRANSGAZ SA fac parte din una din structurile de productie si exploatare teritoriala ale acesteia constituita in judetul Prahova, intrucat sediul social al Transgaz SA este situat la Medias. Intrucat fac parte dintr-o structura vasta, posibilitatile de avansare sunt multiple, dar exista, insa sunt conditionate de un comportament adecvat, parcurs exemplar, si in mod deosebit studii de specialitate.

In pregatirea profesionala, periodic se organizeaza formarea continua a personaluilui prin organizarea de diverse cursuri de aprofundarea sau de formarea profesionala.

In cazul meu, mentionez ca sunt sustinut de catre personalul superior in finalizarea si absolvirea acestei facultati, iar cunostintele dobandite le voi utiliza in rezolvarea diverselor solicitari de la locul de munca.

Atunci cand am fost angajat initial, am fost incadrat pe un post de executie, insa deoarece doresc ca evolutia mea profesionala sa nu stagneze, am dorit sa ma orientez catre un post de middle management, intrucat competentele dobandite si interesul acordat domeniului in care lucrez, precum si determinarea de care dau dovada m-au ajutat sa reusesc in demersul meu. Recunosc ca schimabarea a fost benefica, insa nu facila. Sunt notiuni noi cu care trebuie sa ma obisnuiesc, responsabilitati, program preungit uneori si solicitari ample care trebuie rezolvate in perioade bine stabilite.

Intrucat consider ca ma pot descurca si in alte situatii, am descoperit acest domeniu si am foarte multe lucruri de descoperit si asimilat, m-am orientat catre cursurile acestei facultati, programul de studiu premitandu-mi atat prezenta la orele de curs cat si respectarea programului de munca. Dupa finalizarea studiului, voi analiza oportunitatile de avansare, voi accesa conditiile si voi aplica pentru un alt post in cadrul organizatiei unde lucrez.

De altfel urmand exemplul planificarii carierelor care se defineste ca fiind activitatea sau procesul de identificare a nevoilor și aspirațiilor individuale ale membrilor organizației, de evaluare a potențialului și abilităților lor și de armonizare a acestora cu nevoile organizației și cu oportunitățile existente în cadrul ei, precum și de stabilire a unor programe de dezvoltare a resurselor umane prin care să se susțină carierele rezultate din demersul de armonizare, consider ca evolutia mea profesionala urmeaza cursul normal al dezvoltarii personale si doresc ca acesta sa devina nivelul maxim al carierei mele profesionale.

Bibliografie

1. “Resursele disciplinei”- curs Managementul resurselor umane

2. Resurse departament de interventie locala

3. Sinteza curs MRU format pdf - Lect.univ.dr.DRAGOMIROIU RODICA, Universitatea Spiru Haret 2006

Preview document

Managementul Resurselor Umane - Pagina 1
Managementul Resurselor Umane - Pagina 2
Managementul Resurselor Umane - Pagina 3
Managementul Resurselor Umane - Pagina 4
Managementul Resurselor Umane - Pagina 5
Managementul Resurselor Umane - Pagina 6
Managementul Resurselor Umane - Pagina 7
Managementul Resurselor Umane - Pagina 8
Managementul Resurselor Umane - Pagina 9
Managementul Resurselor Umane - Pagina 10
Managementul Resurselor Umane - Pagina 11
Managementul Resurselor Umane - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Managementul Resurselor Umane.docx

Te-ar putea interesa și

Echitate și Discriminare în Managementul Resurselor Umane

Introducere Nici o organizaţie nu poate funcţiona bine fără existenţa unei resrse umane valoroase , la fiecare nivel organizaţional. Cheia pentru...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Managementul Resurselor Umane

I. REPERE CONCEPTUALE 1.1. Relaţia individ-organizaţie Intr-o lume a afacerilor aflată tot mai pregnant sub semnul competiţiei, capitalul...

Managementul resurselor umane - Primăria Orașului Năvodari

REFLECTII PESRONALE Daca analizam schimbarile petrecute in ultimi zece ani in administratia publica romaneasca, la nivelul institutiilor, una...

Aspecte ale managementului resurselor umane în cadrul unei societăți

INTRODUCERE In opinia unor renumiti specialisti, managementul resurselor umane s-a desprins din managementul general al organizatiei, devenind un...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Asigurarea calităţii a fost identificată ca o necesitate, mai întâi în economie, şi apoi , adevenit o preocupare şi pentru alte...

Managementul Resurselor Umane la Grupel Topex SA

INTRODUCERE Motivul ştiintific al acestei licenţe a fost necesitatea de a pune mai bine în evidenţă caracteristicile de bază ale managementului...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Locul mangementului resurselor umane e bine precizat în contextul Managementului General. Astfel, în literatura de specialitate,...

Ai nevoie de altceva?