Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2702
Mărime: 29.19KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Nica
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Introducere

Piaţa internă a vinurilor este estimată la 450 milioane de euro, având un ritm anual de creştere de 10-15%, potrivit producătorilor. Principalii jucători de pe piaţa de profil sunt Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari şi Vinexport Focsşani, care au deţinut, cumulat, anul trecut, 63,9% din valoarea pieţei interne a vinurilor, respectiv 49,6% din volum, conform unui studiu al companiei de cercetare de piaţă MEMRB.

Potrivit datelor preliminare, primii patru jucători - Murfatlar, Vincon, Cotnari şi Jidvei - au obţinut creşteri la vânzări - şi deci la cotele de piaţă. Murfatlar are o cotă de piaţă de circa 29-30%, Cotnari deţine 18,7-21%, Jidvei - circa 20% şi Vincon - aproximativ 10%. De altfel, cei patru jucători importanţi deţin împreună 81% din producţia de vinuri a României.

Din datele prezentate mai sus se poate observa că principalele firme din domeniu sunt: Murfatlar, Jidvei, Cotnari şi Vincon. În continuare vom realiza o scurtă prezentare a acestor firme şi a principalelor strategii de marketing (Anderson, 2004; Chelcea, 2006). Orice afacere de succes are în spate un plan de afaceri care include secţiune marketing, secţiunea dedicată activităţilor de întreprins şi secţiunea financiară (Datculescu, 2008; Deaconu, 2008). Scopul unui plan de afaceri este acela de a construi un caz de pornire şi de a crea oportunităţile de atragere a stakeholderilor. Stakeholder, adică parte interesată, poate fi un investitor, o firmă cu capital sau un partener de afaceri.(Ioan et al., 2013)

Murfatlar

Murfatlar este o companie producătoare de vinuri din România. Compania dispune de 3.000 de hectare în zona localităţilor Murfatlar, Valul lui Traian, Poarta Albă şi Siminoc.

Compania produce o gamă largă de vinuri, acoperind toate segmentele, de la albe la roşii, şi de la seci la dulci sau licoroase. Printre mărcile de vinuri produse de companie se numără: Rai de Murfatlar, Zestrea Murfatlar, Sec de Murfatlar, Conu Alecu, Ferma Noua, 3Hectare, Lacrima lui Ovidiu, Murfatlar Rai Grand Reserve, Arezan, Babanu şi Zaraza. Murfatlar face parte din grupul Euro, alături de Euroavipo, producătorul rachiului Hanul Ars şi al coniacului Unirea, Romanian Drinks Service şi Signus Romania Distribution.

Cel mai mare jucător de pe piaţa autohtonă de profil a avut anul trecut o creştere de 20% a cifrei de afaceri, iar pentru acest an şi-a propus să atingă 50 de milioane de euro, în condiţiile unui avans de 15%-20% al sectorului de vinuri şi prin intrarea pe noi segmente de piaţă.

Bibliografie

[1] Anderson, K., (2004), The worlds wine market. Gobalization at work, Edwar Elger, U.K.

[2] Chelcea, S., (2003), Metodologia elaborarii unei lucrări ştiinţifice, Ed. Comunicare, Bucureşti.

[3] Datculescu, P., (2006), Cercetarea de marketing, Ed. Brandbuilders, Bucuresti.

[4] Deaconu, A., (2008), Analiza distribuţiei, Ed. A.S.E., Bucureşti

[5] Ioan C.AM., Luca, F.Al., Sasu, C, (2013), The Specificity Of Personal Brand. Literature Review, Management Intercultural, Volumul XV, Nr. 3 (29), pp. 171-182

Preview document

Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României - Pagina 1
Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României - Pagina 2
Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României - Pagina 3
Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României - Pagina 4
Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României - Pagina 5
Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României - Pagina 6
Analiza principalilor concurenți ai companiilor vini-viticole din zona de est a României - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza Principalilor Concurenti ai Companiilor Vini-Viticole din Zona de Est a Romaniei.docx

Alții au mai descărcat și

Etica în comunicarea de marketing

Etica este definită ca fiind știința care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și condiției umane din perspectiva principiilor morale și cu...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?