Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4561
Mărime: 91.19KB (arhivat)
Publicat de: Petru Spiridon
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Michael E. Porter este autoritatea mondiala in domeniul strategiei competitive. Este Bishop William Lawrence University Professor la Harvard Business School si presedinte al programului pe care aceasta scoala il desfasoara pentru cei mai noi CEO din multinationalele de succes.

Din 1983 devine din ce in ce mai implicat in domeniul public, o data cu intrarea in Comisia prezidentiala pentru competitivitate industriala, la invitatia presedintelui Ronald Reagan. Lucreaza in prezent cu Congresul american pentru definirea politicilor economice ale Statelor Unite. Este, de asemenea, co-presedinte al Raportului global privind competitivitatea - clasament anual privind competitivitatea si perspectivele de crestere a mai mult de 100 de tari.

Michael Porter a condus studii privind strategia economica in tari precum Canada, India, Portugalia, Noua Zeelanda, Kazahstan si Tailanda. A fost consilier pe probleme de competitivitate nationala pentru liderii unor state ca Marea Britanie, Irlanda, ingapore, Taiwan, Rusia, Peru, Nicaragua si Armenia.

Strategia competitiva este principalul subiect de cercetare pentru Porter. “Strategie competitiva”, volumul sau de succes din 1980, ajuns la a 63-a editie, este cartea care a facut scoala in domeniul managementului strategic. Ulterior, Porter a inceput sa studieze competitia intre natiuni. In “Avantajul competitiv al natiunilor” (1990) el cerceteaza motivele bunastarii unor state si al subdezvoltarii altora, prezentand o perspectiva noua asupra acestui subiect.

Michael Porter a descris un sistem de categorie format din trei tipuri generale de strategii care sunt frecvent utilizate de către întreprinderi pentru a atinge şi menţine un avantaj competitiv. Aceste trei strategii generice sunt definite de-a lungul a două dimensiuni: domeniul de aplicare strategice şi tărie strategice. Strategic domeniul de aplicare este o cerere-dimensiune adverse (Porter a fost iniţial un inginer, apoi un economist, înainte de a specializat în strategia) şi se uită la mărimea şi structura pieţei intenţionaţi să-ţintă. puterea strategică este o dimensiune de aprovizionare-lateral şi se uită la tăria sau de competenţă de bază a firmei. În special, acesta a identificat două competenţe pe care el s-au simtit cel mai important: diferenţierea produselor şi a costurilor de produs .

El a clasat pe locul iniţial fiecare dintre cele trei dimensiuni (nivel de diferenţiere, costul relativ de produse, precum şi domeniul de aplicare a pieţei ţintă), fie ca scăzut, mediu sau ridicat, şi juxtapuse-le într-o matrice tridimensională. Asta este, schema de categorie a fost afişat ca de 3 până la 3 până la 3 cub. Dar cele mai multe dintre cele 27 de asocieri nu au fost viabile.

În strategia lui 1980 clasic competitiv: Tehnici pentru industrii Analiza şi concurenţi, Porter simplifică sistemul prin reducerea în jos pentru a strategiilor de cele mai bune trei. Ele sunt de lider de cost, de diferenţiere, şi segmentarea pieţei (sau Focus). Segmentare a pieţei este îngust, în domeniul de aplicare în timp ce atât de lider de cost şi diferenţiere sunt relativ larg în domeniul de aplicare pe piaţă.

Cercetări empirice cu privire la impactul de profit de strategia de marketing a indicat faptul că firmele cu o cotă de piaţă de mare au fost adesea destul de profitabile, dar au fost atât de multe firme cu cota de piaţă scăzută. Firme, cel profitabile au fost cele cu cota de piaţă moderată. Acest lucru a fost denumite uneori gaura în problema mijloc. Explicaţia lui Porter a acestui fapt este că firmele cu cotă de piaţă de mare au avut succes deoarece a urmat o strategie de cost de conducere şi de firme cu cota de piaţă redusă au avut succes, deoarece au folosit segmentare a pieţei, să se concentreze pe o nişă de piaţă mică, dar profitabile. Întreprinderile, în mijlocul a fost mai puţin profitabile, deoarece ei nu au avut o strategie viabilă de generice.

Combinând strategii multiple este de succes într-un singur caz. Combinând o strategie de segmentare a pieţei, cu o strategie de produs diferenţiere este un mod eficient de potrivire a strategiei firmei dumneavoastră de produse (ofertei) pentru a caracteristicilor de segmente de piaţă ţintă dvs. (partea cererii). Dar, de combinaţii cum ar fi conducerea cost cu diferenţiere a produsului, sunt greu (dar nu imposibil) să pună în aplicare datorită potenţialului de conflict între minimizarea costurilor şi costul suplimentar al cu valoare adăugată de diferenţiere. Din acel moment, unii comentatori au făcut o distincţie între conducere de cost, care este, strategii de low-cost, precum şi cele mai bune strategii de cost. Ei susţin că o strategie low-cost este rareori în măsură să ofere un avantaj competitiv durabil. În cele mai multe cazuri, firmele ajunge în războaiele de preţ. În schimb, ei pretind o mai bună strategie de cost este de preferat. Acest lucru implică furnizarea de cea mai bună valoare pentru un preţ relativ scăzut.

Preview document

Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 1
Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 2
Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 3
Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 4
Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 5
Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 6
Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 7
Avantajul Competitiv în Viziunea lui Michel Porter - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Avantajul Competitiv in Viziunea lui Michel Porter.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Impactul firmelor multinaționale

INTRODUCERE O companie multinationala este o intreprindere care produce efecte economice in mai multe tari. Acționarii nu provin din aceeași țară...

Ai nevoie de altceva?