Brief pentru agenție - Ursus

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2666
Mărime: 25.11KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Maftei
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andreea Barbu
Academia de Studii Economice Facultatea de Marketing

Extras din referat

. Piata berii in Romania

- Pe piata romaneasca exista peste 50 de marci de bere, dominate de patru producatori multinationali: InBev Romania, Heineken Romania, Ursus Breweries si United Romanian Breweries Bereprod (URBB) si unul autohton, European Food. Trebuie specificat faptul ca, recent, pe aceasta piata incearca sa se afirme si compania Romaqua Group, producatorul apei minerale Borsec, prin brandul Albacher.

- Cele peste 50 de marci de bere creeaza cea mai dinamica si concurentiala piata din Romania, fiind structurate in patru mari paliere (in functie de calitate, pret si publicul vizat):

• SUPER PREMIUM: Stella Artois (InBev), Heineken (Heineken Romania), Carlsberg (URBB), Peroni (Ursus Breweries)

• PREMIUM: Ursus (Ursus Breweries), Beck's (InBev), Tuborg (URBB), Silva (Heineken Romania), Holsten (URBB), Gösser (Heineken Romania), Redd's (Ursus Breweries)

• CORE LAGER: Bergenbier (InBev), Timisoreana (Ursus Breweries), Golden Brau (Heineken Romania), Ciuc (Heineken Romania), Skol (URBB), Stejar (Ursus Breweries)

• VALUE BRANDS: Bürger (European Food), Neumarkt (Heineken Romania), Löwenbrau (InBev), Noroc (InBev), Bucegi (Heineken Romania), Ciucas (Ursus Breweries), Gambrinus (Heineken Romania), Albacher (Romaqua Group).

- Evolutia pietei:

• in 2007, piata berii a crescut cu aproape 10%, ajungand la valoarea de 19,4 milioane de hectolitri, cu 9,6% mai mult fata de anul precedent, segmentul PET-urilor ajungand la o cota de piata de 45,6%.

• In 2008, criza se resimte, piata berii inregistrand o crestere de numai 4,1% fata de 2007, atingand insa o valoare de 20,2 mil. de hectolitri, de aceasta data segmentul la cutie, realizand o crestere de 25%. Segmentul determinat de PET-uri isi mentine pozitia de lider, cu 46,5%, urmat de sticla, cu 37,5%, in circumstantele in care consumul pe cap de locuitor a fost de 93 litri.

• 2009 – Vanzarile s-au redus cu 15%, atingand pragul de 17,5 mil hectolitri, tendintele consumatorilor fiind de orientare catre segmente inferioare si catre consumul de acasa. Compania a inregistrat scaderi de peste 10% din volumele de bere vandute in acest an.

• 2010 – Consumul pe cap de locuitor a continuat trendul descendent, inregistrand o valoare de 78 de litri, confirmat de scaderea volumului vanzarilor cu 3,5%, la valoarea de 17 milioane de hectolitri. Preferintele consumatorilor privind ambalajele sunt constant, PET-ul atingand o cota de 49,3%, sticla 31,7%, doza 16% iar Berea la draft 3%.

• In ceea ce priveste evolutia viitoare a pietei, un scenariu dorit ar fi stabilizarea pietei si modificarea trendului, prin cresterea cu 4-5% a volumului vanzarilor, de reorientarea consumatorilor catre segmentul on premise (restaurante, terase, baruri) si de revenirea la valorile apropiate ale anului 2008.

2. Organizatia

- S.C. Ursus Breweries S.A. este o companie specializata in productia si comercializarea de bauturi alcoolice si nonalcoolice, respectiv bere, fiind subsidiara a SABMiller PLC, una dintre cele mai mari companii de bere din lume

- In functie de calitate, pret si publicul vizat, compania produce si comercializeaza urmatoarele marci de bere, grupate in patru mari paliere: Peroni Nastro Azzurro(Super Premium), Ursus, Redd’s, Scent (Premium), Timisoreana, Stejar, Azuga (mainstream), Ciucas (Value Brands).

- Ursus Breweries are peste 1700 de angajati si isi desfasoara activitatea prin patru mari fabrici: in Timisoara, Cluj, Brasov si Buzau, coordonate din sediul central din Tunari, unde se afla si centrul de distributie al firmei.

- Cota de piata: Leader al pietei berii din Romania, din luna mai 2008, cu o cota de piata de 29%; in prezent, firma a reusit sa isi majoreze cota de piata in decursul anului financiar precedent, ajungand la o cota de piata de 32%, consolidandu-si pozitia de leader pe piata, in ciuda faptului ca

piata a scazut cu aproximativ 9%.

- Distributia: in cadrul sistemului de distributie pe piata berii din Romania, firma colaboreaza cu hipermarketurile si supermarketurile, urmate de segmental Horeca, alimentarele mici, magazinele generale si chioscuri. Pentru zona de sud, Ursus Breweries detine Centrul National de Distributie, ce reprezinta zona de contact cu principalii jucatori pe piata de retail a Romaniei.

- Notorietatea: este pe locul 3 in topul celor mai cunoscute branduri in mediul online; iar in 2005 ocupa locul 7 in topul celor mai cunoscute marci din Romania. Imaginea marcii precum si gradul de notorietate au fost permanent imbunatatite si confirmate de campaniile de CSR, precum si de calitatea produselor oferite, de raportul calitate-pret si profesionalismul din spatele marcii.

Preview document

Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 1
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 2
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 3
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 4
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 5
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 6
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 7
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 8
Brief pentru agenție - Ursus - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Brief pentru Agentie - Ursus.doc

Ai nevoie de altceva?