Căi prin care un manager poate deveni un manager coach

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2524
Mărime: 53.66KB (arhivat)
Publicat de: Anghel Bogdan
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. 1. Managementul - activitate în schimbare ..p.2
  3. 2. Managerul-coach.. ..p.4
  4. 2.1. Roluri ale managerului-coach ..p.5
  5. 2.2. Aptitudini de coaching necesare managerilor p.6
  6. 2.3. Coaching pentru managerii care vor să devină coachi..p.7
  7. CONCLUZII ..p.9
  8. BIBLIOGRAFIE ...p.10

Extras din referat

INTRODUCERE

Coaching-ul devine rapid unul dintre instrumentele principale pe care oamenii îl folosesc cu succes ca sa-si imbunatateasca performantele profesionale si/sau personale si sa traiasca viata pe care si-o doresc cu adevarat. Coachingul se concentreaza pe situatia actuala a clientului si pe ceea ce el doreste să obtina, sa dobandeasca, sa faca in viitorul imediat.

Federația Internationala de Coaching defineste coaching-ul ca fiind „o relatie pe termen lung care ajută oamenii să ajunga la rezultate extraordinare in vietile, carierele, afacerile si organizatiile lor; în timpul sedintelor, clientii isi adancesc procesul de invatare, isi imbunatatesc performanta si calitatea vietii.”

Coaching-ul este o conversatie, un dialog prin care coachul si persoana careia i se ofera indrumare interactioneaza intr-un schimb dinamic, pentru a atinge obiective, a imbunatati performante si a determina reusite tot mai semnificative pentru cel ce primeste coachingul.

1. Managementul - activitate în schimbare

În ultimii 15 ani, managementul a suferit schimbări remarcabile. Aptitudinile interpersonale și competențele emoționale care favorizează un mediu de muncă productive au cea mai mare importanță. Managerii trebuie să-și înțeleagă propria natură emoțională, ca și pe a celorlalți din organizație și să fie capabili să gestioneze relații și să construiască rețele.

Există dovezi care arată că se manifestă o scădere a productivității muncitorului, în comparație cu creșterea progreselor tehnologice din ultimele două decenii.

Unii autori sugerează că performanța firmelor care se ocupă cu tehnologii de vârf și cu servicii, este influențată mai mult de calitatea managementului acestora decât de activele de care dispun.

Tradițional, managerii erau selectați pe baza aptitudinilor lor tehnice și a abilității de a „ duce lucrurile la bun sfârșit ”. Aptitudinile interpersonale erau în coada listei competențelor manageriale. Totuși studiile arată că managementul oamenilor, modul în care sunt conduși aceștia, are un efect mai mare asupra productivității și profitabilității decât efectele combinate ale strategiei, calității, tehnologiei de producție precum și ale cercetării și dezvoltării.

Managerii moderni au nevoie de abilități de comunicare excelente și de capacitatea de a se înțelege cu un tip nou de angajați, dintre care mulți nu mai reacționează la stilul de conducere tradițional, ierarhic, de sus în jos. Adesea cei mai buni angajați simt nevoia de autodezvoltare, de asumarea sarcinilor și responsabilitate și mai puțin de direcționare și control. Ei doresc să fie mai curând îndrumați și antrenați decât gestionați în stilul tradițional. Totuși nu oricine are de la natura aptitudinile interpersonale, iar managerilor li se dă rareori ocazia unei formari formale în acest domeniu atât de important. Dar asemenea aptitudini pot fi învățate. Managerii pot învăța un stil nou de leadership, de susținere și colaborare, prin care se construiește încrederea și se induce creșterea performanței la locul de muncă.

Aceasta nu înseamnă însă că managerii trebuie să devină mai degrabă coach decât manageri. Managerii trebuie să se ocupe de management. Dacă rolul coachului pentru manageri este prin definiție non-directiv, managerul-coach este în situația de a da sfaturi și instructiunbi și îi poate spune celui pe care îl îndrumă ca să facă sau cum să facă un lucru. De aceea modelul de coaching cel mai potrivit managerilor este cel directiv: managerul evaluează greșelile în executarea muncii angajatului, îi arătă cum este corect să o facă și-l recompensează pentru adoptarea și punerea în practică a comportamentelor dorite.

Rolul managerului-coach nu este limitat la coachingul corectiv sau de remediere a deficitelor de performanță. La urma urmei, coachingul se referă la îmbunătățire performanței. Rolul managerului-coach implica și îndrumare, încurajare și creștere a numărului performerilor de top, precum și îndrumarea în cariera la toate nivelurile organizației.

În calitate de coach, un manager învață să recunoască momentul când apare o oportunitate de coaching. Coachingul este o conversație, un mod de relaționare. Coachingul poate avea loc în situații formale, acolo unde managerul și personalul din subordine stau împreună timp de o oră sau mai mult, ședințe săptămânale și lucrează amândoi la obiectivele și planurile de acțiune pentru dezvoltare.

Bibliografie

Autori străini:

1) Cardon, A., Coaching și leadership în procesele de tranziție, București, Editura Codecs, 2006.

2) Landsberg, M., Coaching, București, Editura Curtea Veche, 2005.

3) Zeus, P., Skiffington, S., Coaching în organizații, Ghid complet, București, Editura Codecs, 2008.

Surse Internet:

4) http://www.managercoach.ro/

5) https://en.wikipedia.org/wiki/Coaching

6) https://www.coachmastery.ro/

7) https://www.coaching.ro

8) https://www.academiadecoaching.ro/

Preview document

Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 1
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 2
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 3
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 4
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 5
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 6
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 7
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 8
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 9
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 10
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 11
Căi prin care un manager poate deveni un manager coach - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Cai prin care un manager poate deveni un manager coach.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Liderii - Constructori de Performanță în Echipe

1. Efectuarea evaluării bazate pe performanţa echipei de lucru Locurile de muncă evaluate devin chiar mai dure atunci când echipele sunt...

Ai nevoie de altceva?