Cuprins
- Introducere . 3
- Capitolul I: Caracteristica generală a produsului ... 4
- Capitolul II: Procesul decizional de cumpărare a cărnii 6
- 2.1 Recunoașterea nevoii ... 6
- 2.2 Căutarea informațiilor și prelucrarea lor .. 6
- 2.3 Identificarea alternativelor ... 8
- 2.4 Luarea deciziei ... 10
- 2.5 Comportamentul post - cumpărare 12
- Capitolul III: Date statistice . 13
- 3.1 Analiza volumului producției de carne .. 13
- 3.2 Analiza cifrei de afaceri în comerțul cărnii ... 14
- 3.3 Analiza prețurilor producției industriale 16
- 3.4 Analiza prețurilor medii și indicii de vânzare a producției agricole .. 17
- Capitolul IV : Analiza datelor sondajului 18
- Concluzii și recomandări . 27
- Bibliografie .. 28
Extras din referat
Introducere
Actualitatea și importanța temei abordate. Tema aleasă este una importantă și actuală, dat fiind faptul că carnea are o importanță deosebită pentru buna funcționare a organismului, datorită conținutului crescut de proteine de calitate superioară și substanțe minerale, însă trebuie să ținem cont și de cantitatea zilnică consumată, căci tindem să exagerăm și să devenim din omnivori, carnivori.
În zilele noastre, carnea a devenit unul dintre cele mai controversate subiecte din nutriție. Ca valoare nutritivă, carnea este importantă pentru hrana omului sănătos de toate vârstele. Este indicată în unele stări de convalescență, în alimentația copiilor și a adolescenților, a femeilor care alaptează, pentru persoanele care depun eforturi mari sau lucrează în medii toxice.
Gradul de studiere a temei. S-au efectuat diverse cercetăr despre carne și produsele din carne, avantajele și dezavantajele acesteia, la nivel național cât și internațional.
Conceptul de carne a fost specificat în multe manuale de specialitate, câteva dintre ele le voi menționa în continuare, și anume: „Tehnologia cărnii și a produselor din carne” de Claudiu-Dan Sălăgean și Dorin Țibulcă, „Carne și sănătatea” de Alfons Balbache, „Studiul China” de dr. Thomas Colin Compbell și Thomas Compbell II, „Sănătatea pentru milione” de Posquale Lemmo.
Scopul cercetării îl constituie studierea importanței cărnii, precum avantajele și dezavantajele acesteia.
În conformitate cu scopul propus sunt formulate următoarele sarcini:
Argumentarea importanței cărnii în uzul zilnic;
Prezentarea beneficiilor consumului de carne;
Analiza datelor statistice conform ramurii;
Argumentarea procesului decizional de cumpărare;
Efectuarea concluziilor relevante temei abordate;
Obiectul de studiu îl reprezintă studierea conceptului de carne, beneficiille acesteia asupra vieții oamenilor.
Lucrul individual a fost elaborat utilizând următoarele metode de cercetare științifică: metoda observației, deducției, analizei logice, comparației, grupării și selectării.
Cuvinte cheie: carne, beneficii, consumator.
Capitolul I: Caracteristica generală a cărnii și produselor din carne
Mulți oameni consideră că un preparat fără carne nu este sățios, alții preferă lactatele și legumele în detrimentul cărnii. Cât de benefic este totuși consumul de carne? Nutriționiștii spun că trebuie să existe un echilibru. Proteinele sunt esențiale unei stări bune de sănătate deoarece furnizează aminoacizi esențiali care nu pot fi sintetizați de organism și care trebuie luați din alimente. Proteinele intră în structura musculaturii și reprezintă un element de bază în menținerea imunității. Iar pentru a asigura organismului acești aminoacizi trebuie să combinăm două tipuri de proteine: vegetale și animale. Însă trebuie precizat faptul că, spre deosebire de proteinele vegetale, cele animale conțin mai mulți aminoacizi esențiali.
În continuare voi prezenta tipurile de carne și beneficiile acesteia:
Carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Un consum regulat de carne de pește previne osteoporoza, inflamațiile, anemia, accelerează arderilescade riscul de boli cardiovasculae, poate avea efecte pozitive asupra depresiei și tulburării bipolare și mărește aportul de calciu în organism.
Carnea de pui reprezintă o sursă bogată de minerale, oligoelemente și vitamine, furnizând într-o proporție variabilă majoritatea vitaminelor complexului B, vitaminele liposolubile A, D, K, E, fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu.
Seleniul din carnea de pui are un rol important în mai multe procese ce țin de metabolism, inclusiv metabolismul hormonului tiroidian, el având un rol deosebit de important în menținerea unei imunități ridicate a organismului. Aflat din belșug în carnea de pasăre, seleniul poate preveni cataracta și bolile de inimă.
Carnea de vită este o sursă importantă de fier. De asemenea, are un conținut bogat în vitamina B, care ajută la formarea celulelor roșii de creatină benefică la dezvoltarea masei musculare și carnitine responsabilă pentru susținerea metabolismului normal al grăsimilor.
Carnea de miel are valori nutriționale mari, fiind o sursă ușor asimilabilă de fier și zinc. Este esențial pentru întărirea sistemului osos al refacerii și cicatrizarea țesuturilor. Conține, de asemenea, un aminoacid esențial rar întâlnit la alte tipuri de carne, care oferă organismului energie. Este bogată în numeroși nutrienți, printre care proteine, fier, vitamina B12, zinc, seleniu. De asemenea, conține mangan, seleniu, cupru, acid folic și antioxidanți.
Carnea de rată asigură un sistem digestiv sănătos și îmbunătățește sistemul nervos. De asemenea, întărește sistemul imunitar și asigură dezvoltarea organismului. Este o sursă bună de proteine, niacina, fosfor, riboflavina, fier, zinc, vitamina B6 și tiamina și cantități mai mici de vitamina B12, acid folic și magneziu.
Carnea de porc este caracterizată de conținutul ridicat de grăsimi, însă reprezintă în același timp o importantă sursă de proteine, fier și zinc. Cantitatea de grăsimi nesaturate este superioară oricărui alt tip de carne. Este recomandat consumul de carne de porc însă cu moderație.
Bibliografie
1. Hotărâre Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminații din produsele alimentare
2. Hotărâre Nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produse alimentare
3. Hotărâre Nr. 696 din 04.08.2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Carne - materie primă. Producerea, importul și comercializarea”
4. Hotărâre Nr. 720 din 28.06.2007. Produsele din carne
Preview document
Conținut arhivă zip
- Comportamentul consumatorului de carne.docx