Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2111
Mărime: 14.47KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Tamaș
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionel Dumitru

Extras din referat

I. Scurt istoric al companiei

Istoria brandului Goodyear porneste in anul 1898, atunci cand Frank Seiberling a pus bazele companiei “Goodyear Tire&Rubber” atribuindu-i numele in mod simbolic lui CharlesGoodyear, cel care a descoperit, accidental, vulcanizarea cu sulf in anul 1839. Materia prima necesara productiei de cauciucuri Goodyear (cauciuc si bumbac) era transportata din cealalta parte a globului intr-un oras ce beneficia in acea vreme doar de transport feroviar limitat.

Compania de cauciucuri Goodyear a inceput cu doar 13 lucratori, producand cauciucuri pentru biciclete si vagonete, captuseli pentru potcoave si chips-uri pentru poker. In anul 1916, odata cu adoptarea sloganului “More people ride on Goodyear tires than on any other kind” ( Mai multe persoane folosesc cauciucuri Goodyear decat orice alt tip de cauciucuri), compania a devenit cea mai mare producatoare de cauciucuri din intreaga lume.

Compania Goodyear este binecunoscută în lume datorită "flotei" sale de dirijabile moi (Goodyear Blimps), sau dirijabile ne-rigide (lipsite de o structură aidoma dirijabilelor Zeppelin), numite în engleză blimps. Pentru o bună perioadă de timp a menținut o "companie fiică" dedicată problemelor aerospațiale, numită inițial Goodyear Aircraft Company și apoi redenumită, după ce de-al doilea război mondial, Goodyear Aerospace Corporation. Aceasta a fost vândută în 1987 companiei Loral Corp..Primul zeppelin cu inscriptia Goodyear a trecut pe deasupra Americii in 1925, iar astazi este unul dintre cele mai populare mijloace de publicitate din America.

Prima fabrica Goodyear s-a deschis in Akron, Ohio in 1898.

3 ani mai tarziu,in 1901, Frank Seiberling a produs cauciucuri de curse pentru Henry Ford si modelul sau, Ford T, urmand ca in 1912 sa produca primele cauciucuri pentru avioane. In 1911, Goodyear s-a lansat si in productia de aeronave, contribuind semnificativ la victoria Aliatilor din primul razboi mondial.

In urmatorii 60 de ani, Goodyear a devenit o companie multinational cu incasari de multe miliarde de dolari . In 1935 a achizitionat si firma rivala, Kelly Springfield Tire. In timpul celui de-al doilea razboi mondial au produs modelul F4U Corsair, avioane pentru armata Statelor Unite. In 1956, au deschis prima central nucleara in Ohio. In 1944, Goodyear a deschis o filiala in Mexic, alaturi de o companie locala, Compania Hulera, numindu-se Compania Hulera-Goodyear Oxo.

In 1969, vanzarile au atins un prag record de 3 miliarde de dolari, iar peste 5 ani au deposit 5 miliarde de dolari si o suprafata de acoperire de 34 de tari. In anul 1978, fabrica din Akron, Ohio s-a transformat in laborator pentru cercetari si design.

In 1985 vanzarile Goodyear au deposit cifra de 10 miliarde dolari. In 1987 produsele Goodyear au reusit sa patrunda si pe piata canadiana, acestia incheind un parteneriat de afaceri cu firma Fountain Tire.

In 1986, Goodyear a trecut prin momente dificile, atunci cand omul de afaceri britanic James Goldsmith, impreuna cu grupul de investitori Hanson au reusit sa cumpere 11% din actiuni. Astfel ei intentionau sa cumpere intreaga compania doar daca cei de la Goodyear nu ofereau un pret cu mult mai mare pentru acei 11%. Astfel anul urmator Goodyear s-a confruntat cu o serie de restructurari : multe fabrici inchise sau vandute, astfel incat compania sa devina neinteresanta din punct de vedere financiar pe piata. Planul a functionat, dar cu toate acestea, Goldsmith a reusit sa obtina 90 de milioane de dolari.

Ultima restructurare majora a avut loc in 1991, atunci cand Goodyear l-a angajat pe Stanley Gault sa extinda aria de vanzare a brandului Goodyear . In urma acestei decizii , 12.000 de persoane au fost concediate.

In anul 2008, Goodyear a fost recunoscuta ca fiind una dintre cele mai respectate companii din America, conform revistei Forbes.

Inovatiile, perfectionarea si imbunatatirile originale pe care compania le-a adus cauciucurilor si produselor aferente acestora sunt toate urmarile caracterului pragmatic al fondatorilor. Prezenta companiei se face simtita pe 6 continente iar vanzarile au ajuns la suma uriasa de 15 miliarde pe an.

• 1898 – Este fondata Goodyear Tire&Rubber de catre Frank Seiberling;

• 1901 – Goodyear produce cauciucuri de curse pentru Ford;

• 1909 – primul cauciuc pentru avion;

• 1911- prima anvelopa pentru avion;

• 1917 – creeaza avioane pentru armata SUA;

• 1919 – cauciurile masinii castigatoare la Indianapolis 500;

• 1925 – primul blimp decoleaza;

• 1926 – cel mai mare producator de cauciucuri din lume;

• 1935 – achizitionare Kelly Springfield Tire;

• 1956- centrala atomica in Ohio;

• 1974 – vanzarile ajung la 5 miliarde dolari;

• 1978 – fabrica de la Akron devine Centru de Cercetari;

• 1984 – vanzarile depasesc 10 miliarde dolari;

• 1986 – incercarea de cumparare a companiei a lui James Goldsmith;

• 1987 – restructurari masive;

• 1987 – parteneriat cu firma canadiana Fountain Tire;

• 1991 – angajarea lui Stanley Gault – concedierea a 12.000 de oameni;

• 1994 – magazine electronic “CompuServe” ;

• 1999 – achizitionarea Dunlop

• 2008 – explozie grava la fabrica din Houston

Preview document

Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 1
Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 2
Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 3
Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 4
Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 5
Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 6
Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 7
Gradul de internaționalizare al companiei Goodyear - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Gradul de Internationalizare al Companiei Goodyear.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect practică - prezentarea generală a societății comerciale Hyundai Auto România SRL

Societatea comerciala Hyunday Auto Romania S.R.L. este prezenta in Romania din anul 1994, ca unic distribuitor al Companiei Hyunday Motor – Coreea....

Strategia de comunicare comercială a Skoda

I . Contextul elaborarii strategiei 1. Piata auto 1.1. Dimensiuni In Romania sunt inmatriculate 3.300.000 autovehicule, iar la vanzare sunt...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?