Marca Dacia - un brand care cucerește lumea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3207
Mărime: 221.26KB (arhivat)
Publicat de: Henrieta Tănasă
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: M. Epure

Extras din referat

- Prezentarea firmei

Primul model ansamblat la uzina de la Mioveni a fost modelul Renault 8, cunoscut de români sub denumirea de Dacia 1100. maşina nu era fabricată efectiv aici, ci doar ansamblată din colecţii CKD aduse din Franţa.

La scurt timp a fost lansat unul dintre cele mai renumite modele Renault în lume, Renault 12, sau Dacia 1300. Maşina a fost ţinută ascunsă sub prelate până în ultimul moment, lansarea petrecându-se concomitent la Paris şi Mioveni. A avut un succes deosebit maşina carea fost produsă la Mioveni din 1969 până în 2004.

Binecunoscuta berlină, autoturismul-simbol al României, ante şi post decembriste, avea să cunoască de atunci o epuizare tehnică, stilistică şi fizică aproape continuă. Toate aceste şapte modificări stilistice aduse ulterior Daciei 1300, începând de la reproiectarea farurilor, a stopurilor şi a flanşei de bord, au fost care mai de care mai neinspirate.

Activitatea fabricii de autoturisme de la Mioveni a avut de suferit din cauza politicii de marketing impusă de regimul comunist. Au fost două căderi de producţie în 1983 şi 1987 din cauza acumulării masive de stocuri. Se strânseseră peste 3000 de autoturisme pe stoc şi zăceau nevândute. Multe dintre ele au fost descompletate prin furturi masive de piese.

În 1987 uzina a lansat o versiune bicorp cu hayon, denumită Dacia 1320, Ceauşescu a intervenit, dând dispoziţie ca spatele alungit al maşinii să fie redus semnificativ. „Noi facem economie nu risipă de material!”, a declarat supremul. Aceste decretări au afectat şi mai mult calitatea autoturimelor româneşti.

Nici muncitorii unzinei nu erau străini de faptul că o maşină avea chederul mai jos, iar alta mai sus. Dacă vroiai să îţi iei o Dacie trebuia să ai grijă urmărind atent ciclurile de producţie ca încă de la primul şurub maşina să iasă aşa cum trebuie.

La 2 iulie 1999, se semnează contractul de privatizare al societăţii şi Dacia devine o marcă a Grupului Renault, având ca principală misiune susţinerea dezvoltării Grupului pe pieţele emergente. În 2000 are loc lansarea modelului Dacia SupeRNova, prima concretizare a colaborării franco-române, un autoturism echipat cu motor şi cutie de viteze Renault. Renault şi Dacia au mai multe obiective pe termen mediu şi lung : producerea unui vehicul nou destinat pieţelor emergente, mărirea productivităţii, producerea de automobile de calitate Renault la preţuri scăzute.

- Înainte de ‘89

Dacia a luat naştere în 1966 la Colibaşi, Judeţul Argeş; având la bază un acord între autorităţile comuniste şi producătorul francez de automobile Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia. Construcţia Uzinei de Autoturisme Mioveni a început în 1966 şi s-a încheiat într-un timp record de doar un an şi jumătate. Pe 1 Iulie 1968, se încep testele la cele 217 staţii de lucru din uzină, iar pe 3 August 1966, se testează primul motopropulsor. Pe 20 August 1968, se începe producţia modelului Dacia 1100, un model sub licenţa Renault R8; acesta era o berlină cu tracţiune şi motor pe spate. Primul automobil ieşit pe poarta fabricii a fost făcut cadou Preşedintelui Republicii Socialiste România de atunci Nicolae Ceauşescu. Conform contractului, Renault furniza toate părţile componente ale modelului, urmând ca cei de la Dacia să le asambleze. După Dacia 1100, a urmat Dacia 1300 care a intrat în producţie în august 1969, un model sub licenţa R12. Modelul 1300 era o berlină cu 4 uşi şi tracţiune pe puntea faţă. Între 1970 – 1980, Dacia dezvoltă o întreagă gamă de modele ce va cuprinde mai multe tipuri de vehicule de persoane şi utilitare. Astfel în 1970 apar 3 versiuni ale Daciei 1300 berline, Dacia 1200 (versiune bicorp), iar în 1973 este lansat modelul Break.Acest model s-a produs în peste 2 milioane de exemplare, devenind un simbol la fel de puternic precum Trabantul pentru Germania de Est. După 1980, Dacia încearcă să producă un model pentru oraş, acest model se numea Dacia 500 sau Lăstun şi era produsă la Timişoara.Echipată cu un motor de 499 cmc cu 22 cp si cu un consum de 3,3 l /100 km .Însă modelul este scos din fabricaţie după 1989 datorită problemelor de calitate şi preţului ridicat. În 1985, inginerii de la Dacia încep proiectarea primului autoturism de concepţie 100% românească.

- După ‘89

Între anii 1991 şi 1996 Dacia a comercializat modelul Dacia 1325 Liberta, cu un design provenit din cel al Daciei 1200 produs în anii '80. După 10 ani de aşteptare (1995), Dacia lansează primul model 100% românesc sub numele Dacia Nova. Modelul avea un aspect învechit şi pornea cu un handicap apreciabil. În 1998, anul în care s-au aniversat trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, de pe porţile uzinei a ieşit autoturismul cu numărul 2,000,000. În acelaşi an este lansat motorul de 1,6 litri cu injecţie monopunct produsă de firma Bosch; ce a echipat Dacia Nova.

Preview document

Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 1
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 2
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 3
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 4
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 5
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 6
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 7
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 8
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 9
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 10
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 11
Marca Dacia - un brand care cucerește lumea - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Marca Dacia - Un Brand care Cucereste Lumea.doc

Alții au mai descărcat și

Brand de țară

Brandul de tara este un subiect din ce in ce mai discutat de romani. Dar, avem noi un brand de tara? Daca da, cum arata el si cum il protejam?...

Puterea Ursului

„Vinul e toiagul batrâneţilor şi nebunia tinereţilor.” Anton Pann 1. Analiza preliminară a brandului Vinexport este o companie românească...

Brand-ul Coca Cola

Cine si-ar fi închipuit în 1886 ca o noua bautura carbogazoasa de do¬za¬tor, va deveni, în cursul urmatoarelor 11 decenii, cea mai cunoscuta...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?