Marketing Intern

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3252
Mărime: 16.08KB (arhivat)
Publicat de: Costel Man
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alin Stancu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din referat

Marketing intern. Generalitati

“Marketingul este un lucru mult prea important pentru a fi considerat un simplu compartiment” David Packard de la Hewlet Packard. (Philip Kotler,1997)

Marketingul este insuficient atunci cand reprezinta un simplu compartiment al unei firme, el “functionand” corespunzator numai atunci cand toti angajatii acesteia sunt constienti de influenta lor asupra satisfactiei consumatorilor.

Conceptul de marketing are un dublu aspect: cel de marketing extern si ce de marketing intern. Cel din urma consta in angajarea, pregatirea si motivarea, unui personal competent, care sa fie dispus sa ofere servicii de calitate clientilor. In realitate marketingul intern trebuie sa preceada marketingul extern. Nu are nici un sens sa promita servicii de calitate mai inainte ca personalul firmei sa fie pregatit in acest lucru.

Marketingul intern trebuie sa aiba loc la doua niveluri. Mai intai, diversle functii de marketing- forta de vanzare, publicitatea, relatiile cu clientii, managementul produselor, cercetarea de marketing- trebuie sa conlucreze.

In al doilea rand, celelalte departamente trebuie sa adere la concepti de marketing- trebuie “sa se gandeasca la client”.

Marketingul intern se refera la relatiile cu “piata angajatilor”. Marketingul intern poate fi privit ca parte integranta a MR, datorita contributiei sale indirect, dar valoroase, la mentinerea relatiilor cu clientii externi.

Succesele sau esecurile planurilor de marketing ale unei firme depend de angajatii firmei. “”Oamenii(angajatii) sunt primul meu esalon de client” Anita Roddick (Kotler, 2004)

Aceeasi optica este suntinuta si de Walt Disney: “Nu vei ptea avea niciodata relatii excelente cu clientii, daca nu ai relatii bune cu angajatii.” (Kotler,2004)

Firmele nu sunt doar masinarii economice, ci si sturcturi de organizate umnana si sociala. Angajatii trebuie sa simta ca apartin unei organizatii utile, care depune o munca utila si aduc o contributie utila la progresul societatii umane. Gary Hamel spunea: “Creati o cauza, nu o afacere!”(Kotler,2004)

Cautand, citint articole din publicatii, afland opiniile publicate ale unor oameni de specialitate am aflat ca nevoia de marketing intern a apărut ca urmare a observării faptului că strategia de marketing era, de multe ori, scurtcircuitată în interiorul organizaţiei, având efect asupra clienţilor externi, dar nu şi asupra propriilor angajaţi, la rândul lor, consumatori. Astfel, multe firme cad în capcana de a crede că angajaţii lor vor cumpăra şi utiliza produsele şi serviciile pe care le oferă, fără a pune întrebări şi fiind fideli acestora prin faptul că sunt participanţi la crearea lor. Realitatea este, însă, diferită.

Marketingul intern ca este marketingul care are ca focus publicul intern al companiei si anume resursele umane ale companiei.

Marketingul intern este legat de resursele umane, prin urmare are legatura cu managementul resurselor umane, dar si acesta din urma apeleaza la instrumente de marketing. Cu toate ca cele doua domenii: marketingul si managementul sunt doua domenii distincte ele sunt interdependente.

Intr-o intreprindere exista doua forme distincte de marketing, si anume: marketingul extern care are ca principal punct de concentrare consumatorul si marketingul intern care se refera la totalitatea activitatilor de marketing reflectate asupra mediului intern al firmei, angajatilor.

Cum marketingul este un concept general putem spune ca primul produs al firmei este chiar mesajul acestuia care poate fi comunicat si auzit de catre primul consumator al produselor si anume angajatul firmei producatoare.

Angajatii sunt responsabili pentru transmiterea promisiunii marcii, dar si garanti ai acestei promisiuni in fata consumatorilor. De aceea, comportamentul lor, stilul de a se imbraca, tonul vocii si alte amanunte legate de acestia trebuie sa fie in acord cu valorile exprimate de marca.

Angajatii sunt avocatii dinamici care vorbesc in numele marcii. Cu toate acestea, multe companii petrec foarte putin timp, si investesc foarte putina atentie, putini bani in brandingul si marketingul intern. Nu prea se tine cont de nevoia ca angajatii sa inteleaga marca si sa o comunice mai departe in mod corect. In multe cazuri, vanzarea marcii in interiorul companiei este mai importanta decat vanzarea in exterior, iar pentru a vinde marca angajatilor este necesara realizarea unor programe de branding intern.

Companiile ar trebui sa isi asume marketingul intern deoareceduce la cresterea loialitatii fata de companie si a longevitatii in firma, angajatii pot ajuta mai bine clientii cand inteleg promisiunea marcii, angajatii care cred in marca lucreaza mai cu spor si mai bine.

Cand angajatii devin avocati ai marcii se creaza o diferentiere reala pentru clienti, ceva foarte greu de contraatacat de catre concurenta.

Concret, o companie care a investit foarte mult in promovare mass-media, online, prin intermediul afiselor si vede ca vanzarile nu cresc cum ar trebui, nu este necesara o alta campanie de marketing extern, ci acordarea atentiei in alta parte, in interiorul firmei, trebuie promovata angajatilor, trebuie creat un brand intern, la care sa ia parte angajatii, astfel crescand si loialitatea angajatilor fata de firma.

PROGRAME DE BRANDING INTERN

BrandTherapy

Agentia de identitate si consultanta de brand strategid a dezvoltat programul BrandTherapy. Adresandu-se, in principal, companiilor mari si angajatilor acestora, programul are ca scop central valorificarea superioara a capitalului uman prin apelul la resursele valorilor de brand ale companiei, urmarind cresterea motivatiei, a loialitatii angajatilor si transformarea lor in vectori reali ai respectivului brand.

Pentru a avea o imagine coerenta in exterior si pentru ca brandul companiei sa fie perceput corect si unitar de catre public si clienti, trebuie ca, inainte de toate, angajatii si colaboratorii sa asimileze si sa impartaseasca valorile si promisiunea acestui brand. Modul in care se adreseaza clientilor (mesajul transmis, tonul vocii, elementele de metalimbaj), stilul vestimentar, conduita generala trebuie sa reflecte corect si fidel spiritul brandului respectiv.

Conceput astfel incat sa poata fi adaptat necesitatilor concrete ale companiei, proiectul de branding intern BrandTherapy imbina intr-o maniera coerenta elemente de branding si identitate strategica, management al al resurselor umane, marketing intern, optimizare a activitatii umane si profesionale. Strategid este o agentie de identitate si consultanta de brand cu sediul in Bucuresti si care foloseste pentru creatia de identitate un sistem integrat propriu de analiza si audit de brand. Printre clientii sai se numara PsihoCon, TeamBridge, Imagoo, Minet Grup, Vicas, Complex Brasov, AMC.

Volvo Trucks a recurs la branding intern pentru ca angajatii sa inteleaga si sa utilizeze mesajul de brand „Volvo conduce progresul“ prin prisma activitatii lor de zi cu zi.

In scopul adaptarii strategiei de revitalizare a brandului la nivel intern, Brandient a auditat perceptia angajatilor, observand modul in care acestia se raporteaza la brand si ce cred ca trebuie facut in viitor.

Au fost sustinute si sesiuni de training cu angajatii si dealerii Volvo, pentru ca acestia sa-si poata stabili planuri comune de actiune pentru urmatoarea perioada, pe baza noului set de valori inclus la nivel international de Volvo Trucks.

Valorile si mesajul brandului au fost implementate vizual printr-o serie de postere si premiums care au fost oferite angajatilor si care au intarit ideea ca brandul sunt chiar ei, pornindu-se de la conceptul „I am Volvo“.

Preview document

Marketing Intern - Pagina 1
Marketing Intern - Pagina 2
Marketing Intern - Pagina 3
Marketing Intern - Pagina 4
Marketing Intern - Pagina 5
Marketing Intern - Pagina 6
Marketing Intern - Pagina 7
Marketing Intern - Pagina 8
Marketing Intern - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Marketing Intern.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de relații publice și rolul acestuia în promovarea imaginii BRD - Groupe Societe Generale

INTRODUCERE După cum sugerează şi titlul epicentrul acestei lucrări, este dat de abordarea unor subiecte legate de sistemul de relaţii publice şi...

Strategii de promovare - Studiu de caz SC Romaqua Group SA Borsec

INTRODUCERE Astăzi, când suntem martorii unor transformări extraordinare care au loc în societatea românească, este important pentru dezvoltarea...

Elaborarea Campaniei de Relații Publice

INTRODUCERE Această lucrare este dovadă că din ce în ce mai mult, relaţiile publice se dovedesc a fi un instrument original şi eficace pentru a...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Planificarea strategică orientată spre piață la Uzina Mecanică

INTRODUCERE Intrarea pe o piaţă străină implică o prospectare ştiinţifică, cunoşterea temeinică a tuturor oportunităţilor pe care le oferă ţara...

Companiile internaționale în contextul globalizării

CAP.1 LOCUL ŞI ROLUL COMPANIILOR MULTINAŢIONALE ÎN CONTEXTUL GLOBALIZĂRII 1.1]-Începutul globalizării Globalizarea economică -ca si concept- a...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Analiza Mediului Intern de Marketing la SC PSV Company

Introducere In economia contemporana, a carei evolutie este marcata de tendintele de globalizare a economiei si pietelor, performantele...

Marketing internațional - piețe naționale și piețe internaționale - cercetarea de piață

CONCEPTUL DE MARKETING INTERNAŢIONAL Chiar dacă despre marketingul internaţional se vorbeşte începând cu secolul al XX-lea, practicile care ţin de...

Analiza mediului și mixului de marketing ale pensiunii agroturistice Poiana

Cap. I Analiza mediului intern 1.1. Definirea misiunii şi obiectivelor întreprinderii Pensiunea aleasă de mine este atât un ambient plăcut...

Marketingul Serviciilor

Introducere: Explozia terţiarului a fost determinată de necesitatea realizării unui echilibru între “satisfacerea trebuinţelor individuale şi...

Cercetări de Marketing Internațional

INTRODUCERE Marketingul reprezintă mecanismul prin care li se furnizează indivizilor şi organizaţiilor produsele şi serviciile de care au nevoie....

Ai nevoie de altceva?