Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România

Referat
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4508
Mărime: 30.72KB (arhivat)
Publicat de: Ileana Dumitrascu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andra Andra
Facultatea de Filosofie, Comunicare si Relatii Publice. Proiectul vizeaza o cercetare a consumatorului de produse Orange

Extras din referat

Orange România este cel mai mare operator GSM din România. Până în aprilie 2002, Orange a operat sub brand-ul Dialog. În februarie 2006, Orange România avea peste 7.000.000 de clienţi, ceea ce îi conferea o cotă de piaţă de 56,95%. Succesul Orange în România se datorează nu doar atractivităţii pe care o reprezintă telefonul mobil, ci şi calităţii reţelei, a serviciilor oferite şi brandului. Având o acoperire a populaţiei de 96,6%, Orange România oferă fiecărei persoane din România posibilitatea de a alege între planuri de abonamente flexibile, ce pot fi personalizate, şi cartele PrePay.

Orange se află în competiţie directă cu Vodafone pentru cei 13,7 milioane de utilizatori de telefonie mobilă din România. Orange a depăşit Vodafone (pe atunci Connex) în privinţa numărului de clienţi în septembrie 2004. Orange a introdus la începutul lui 2005 tehnologia EDGE în patru oraşe româneşti (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov), o tehnologie de tranziţie spre 3G. Acoperirea EDGE a fost extinsă la nivel naţional în noiembrie 2006. Serviciile de generaţia a treia au fost lansate la 7 iunie 2006, până la sfarşitul anului fiind acoperite 20 de oraşe.

Până în noiembrie 2007, Orange a investit aproximativ 1,4 miliarde euro, de la intrarea pe piaţa românească. Principalii competitori pe piaţa de telefonie mobilă din România sunt: Vodafone România, Cosmote România, Zapp Mobile (CDMA), iar mai nou şi RCS & RDS. Orange România controlează de asemenea 4,33% din activele operatorului moldovean Orange Moldova (fost Voxtel).

În decembrie 2008, Orange deţinea 101 de magazine proprii, 1.100 de magazine partenere şi aproximativ 35.000 de puncte de vânzare a cartelelor preplătite, având cea mai amplă reţea de distribuţie a unui operator de telecomunicaţii mobile din România.

Orange este lider de piaţă în România, cu 10,088 milioane de clienţi şi este deţinut în proporţie de 96,8% de France Telecom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din lume, cu peste 173 milioane de clienţi pe cinci continente. La sfârşitul lunii iunie 2008, Orange România avea venituri de 321 milioane de euro, în creştere cu 8,8% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar la sfârşitul anului 2008, veniturile au crescut 1,31 miliarde euro.

Orange România, liderul pieţei de telefonie mobilă, ca cifră de afaceri şi număr de utilizatori, vrea să devină în viitor unul dintre principalii retaileri de notebook-uri din România, datorită interesului crescut al clienţilor pentru serviciile de date. Bogdan Raută, manager al Orange România, a declarat că interesul direct al companiei este acela de a oferi posibilitatea clientului de a găsi la Orange o soluţie completă. Compania nu doreşte să facă profit din vânzarea de laptop-uri; pe acestea din urmă le obţin la un preţ destul de bun de la furnizori, pe care le vând ulterior sub preţul pieţei.

În decembrie 2007, la lansarea ofertei de Internet, Orange a vândut circa 600 de laptop-uri, iar în ianuarie 2008, vânzările au scăzut uşor, însă, odată cu lărgirea portofoliului, compania speră la o redresare a vănzărilor. De la începutul anului 2008 şi până în prezent, numărul de abonaţi business la serviciile Orange Broadband a crescut cu 80% faţă de sfârşitul anului 2007.

În aprilie 2009, Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telecomunicaţii de pe piaţa locală, cer să furnizeze internet prin firele Romtelecom. Această solocitare de schimbare a cadrului de reglementare s-ar putea transforma în bătălia anului în materie de reglementare telecom. Orange şi Vodafone ar putea ataca astfel atât baza de trei milioane de utilizatori de telefonie fixă ai Romtelecom, cât şi cei aproximativ un milion de foşti clienţi ai Romtelecom, care au renunţat la serviciile operatorului, dar au în continuare în casă, firul care face legătură la infrastructura Romtelecom.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală de cartele preplătite de telefonie mobilă, Orange, Vodafone şi Cosmote au început anul cu oferte precedente pe segmentul de cartele preplătite, care nu mai ,,respectă” pentru prima oară ceea ce părea că devine regula promoţiilor de piaţă: ,,Mai multe minute incluse pentru aceeaşi bani”. Astfel, Orange a păstrat tariful în euro pentru cea mai ieftină extraopţiune destinată clienţilor PrePay, însă a redus numărul de minute incluse. Vodafone, al doilea jucător pe piaţă, a mărit numărul de minute şi sms-uri în reţea faţă de oferta din decembrie, dar a mărit şi tariful lunar de la 3 la 3,5 euro. Cosmote şi-a revizuit de asemnea poziţia. Astfel, operatorul a redus tariful lunar pentru extraopţiune de la 5 la 4,5 euro şi a redus puternic numărul de minute şi sms-uri, toate acestea din cauza deprecierii leului faţă de moneda europeană.

Premisele cercetării

1. În decembrie 2008, serviciul de telefonie mobilă Orange avea 10,088 milioane de clienţi.

2. Orange este lider de piaţă în telefonia mobilă ca număr de utilizatori şi cifră de afaceri.

3. În aprilie 2009, Orange Young a lansat cea mai atractivă ofertă pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 14-26 de ani.

Obiectivele cercetării

1. Determinarea loialităţii clienţilor faţă de brand-ul Orange

2. Determinarea gradului de satisfacţie al clienţilor legat de serviciile Orange

Explicitarea principalelor concepte utilizate

Conceptul de ,,Brand”

Pentru multă lume, conceptul de brand este un concept abstract, deci, mai întâi să găsim o definiţie care să poată fi înţeleasă de fiecare. Un brand este un nume, un semn sau un simbol, folosit în identificarea produselor sau serviciilor unui producător şi utilizate pentru a-l diferenţia în competiţie. O altă afimaţie despre conceptul de brand, care aduce ceva în plus: un brand este o promisiune. Serviciile şi produsele odată identificate, transmit o garanţie pentru calitate. Conform ultimei afirmaţii, un brand se naşte pentru a îndeplini o promisiune, o necesitate existentă şi neîndeplinită, o misiune

Preview document

Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 1
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 2
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 3
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 4
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 5
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 6
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 7
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 8
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 9
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 10
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 11
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 12
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 13
Metode de cercetare - cercetare de marketing folosind o metodă cantitativă - Orange România - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Metode de Cercetare - Cercetare de Marketing Folosind o Metoda Cantitativa - Orange Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?