Prezentarea pieței produsului Doncafe

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2679
Mărime: 257.55KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice Bucuresti Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune

Cuprins

  1. 1. Istoria cafelei
  2. 2. Piata cafelei
  3. 3. Producatorii si distribuitorii cafelei Doncafe
  4. 4. Consumul de cafea in Romania
  5. 5. Cererea pe piata

Extras din referat

1. Istoria cafelei

Originara din Etiopia, cafeaua este cunoscuta in lumea araba inca din secolul XIV.

Se presupune ca denumirea provine din arabul "qahhwa", iar primele efecte ale consumului de cafea au fost observate empiric in Etiopia, in primul mileniu al erei noastre (sec.al IX-lea). Se pare ca pastorii locali au observat efectele stimulatoare ale boabelor de cafea asupra caprelor si s-au gandit ca rezultate similare ar putea sa apara la oameni. Consumul de cafea s-a extins rapid in Egipt si Yemen, ajungand la finele secolului al XV-lea pana in Turcia si Persia.

Din punct de vedere botanic, exista doua specii de baza ale plantei de cafea, Coffea arabica, cu un continut mai mic de cofeina dar cu caracteristici organoleptice mai agreabile si Coffea canephora (robusta) cu un continut cu 40-50 % mai mare de cofeina dar nu tot atat de agreabila organoleptic. Desigur, cele doua specii pot fi cultivate in diferite areale ale globului, locul din care provin reprezentand si el un factor de influenta a compozitiei si gustului produsului final. Dar pana la obtinerea bauturii pe care noi o asociem cu numele de cafea, boabele plantei trebuie sa sufere numeroase transformari. Dupa recoltare si separare de fruct, boabele sunt uscate, sortate si, uneori, supuse unui proces de imbatranire. Urmeaza torefierea sau prajirea boabelor, care are o influenta capitala asupra produsului finit. In decursul acestui proces se formeaza gustul, aroma bauturii, prin intermediul reactiilor chimice care duc la formarea uleiurilor aromatice, de exemplu a cafeolului, principalul responsabil de aroma finala a cafelei.

2. Piata cafelei

Pe parcursul sec. al IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei au inflorit intr-o masura uimitoare.

In prezent cafeaua este consumata virtual in orice tara, si este o marfa deosebit de importanta atat pentru producatori, cat si pentru consumatori.

In prezent, pe piata mondiala cafeaua se situeaza, alaturi de ulei, otel si cereale, printre materiile prime de export de inalta valoare, situatia economica a multor tari prim-producatoare de cafea depinzand aproape in intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala. Cele mai importante piete ale cafelei se afla la New York si Londra, unde se negociaza varietati de cafea din speciile Arabica si respectiv Robusta.

Pretul cafelei difera mult, in functie de cerere si oferta si el este in mod continuu influentat de factori cum ar fi: modificarile de clima, miscarile politice si calitatea, precum si volumul productiei de cafea.

3. Producatorii si distribuitorii cafelei Doncafe

Grupul Strauss, originar din Israel, este o companie listată la bursa din Tel Aviv, având 70 de ani de experienţă în domeniul productiei alimentare. Grupul Strauss este activ pe 5 continente, deţine sute de mărci şi este unul dintre liderii pieţei internaţionale de produse şi băuturi alimentare. Compania ocupă poziţia a doua pe piaţa de cafea din Brazilia, ţara cafelei, şi se poziţionează drept una dintre primele 7 companii din lume specializate în cafea.

Grupul Strauss deţine Elite din 2004 şi a preluat controlul total al companiei, devenind extrem de activ în viaţa Elite, începând cu schimbarea numelui în Strauss România. Elite România a anunţat schimbarea numelui oficial al companiei în Strauss România incepand cu 2008.

Anul 2008 a fost anul schimbarii atat pentru Elite Romania, cat si pentru brandul Elita. Compania Elite Romania a devenit Strauss Romania, in luna februarie, decizia facand parte din strategia Strauss de a crea o companie globala si de a implementa programe de modernizare intensive, printr-o investitie de 7 milioane de euro in urmatorii 2 ani, iar in august a fost lansata pe piata locala Doncafe, o marca premium cu reputatie internationala. Orientarea catre premium inseamna totodata o schimbare de obiceiuri sau de cultura, o schimbare radicala a unghiului din care priveste compania.

Produsele Doncafe de pe piata locala sunt produse in fabrica din Romania. Materia prima (boabele de cafea) provine din trei tari recunoscute pentru productia de cafea: Brazilia, Columbia si Kenya.

Totodata, noua gama de produse Doncafe a mai adus o schimbare, si anume, extinderea portofoliului companiei prin lansarea de noi produse premium: Doncafe Gold, pentru piata de cafea prajita, macinata si instant, si Doncafe Mixes, ce cuprinde 11 sortimente: "2 in 1", "3 in 1" si chiar "4 in 1" cu guarana, turbo caffe, cappucino classic, cappuccino choco, cappuccino vanilla, cappuccino nuts, cappuccino rum, hot choco, white hot choco si frappe, create special pentru tineri.

Grupul Strauss este liderul pietei de cafea din Israel, tara sa de origine, si activeaza in prezent in 19 tari, printre care se numara si Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Polonia sau Rusia.

Doncafe este un brand italian si face parte din portofoliul international al Strauss Group. Brandul Doncafe a adoptat practic marcile deja existente, Elita si Selected, transformandu-le in Doncafe Elita si Doncafe Selected.

Tot anul trecut, producatorul a intrat pe segmentul mix-urilor de cafea, cel mai dinamic din piata, si a deschis prima locatie Doncafe Brasserie & Espresso Bar in parteneriat cu un operator de cafenele si restaurante. „Lansarea braseriei face parte din abordarea noastra strategica, adresandu-ne consumatorilor care au obiceiul de a bea cafeaua in afara casei", a mentionat Matanya Schwartz, directorul general al Strauss Romania. Anul viitor, Strauss Romania intentioneaza sa deschida inca doua-trei cafenele, atat in Bucuresti, cat si in tara. Pretul pentru un espresso este de 8 lei, un capuccino 11 lei, in timp ce un mic dejun ajunge la 24 de lei. Lanturile cele mai importante de cafenele din capitala sunt Turabo, Starbucks, Cafepedia sau City Caffe. Strauss Romania estimeaza pentru anul viitor mentinerea cifrei de afaceri la nivelul inregistrat in acest an, de 80 mil. euro.

Preview document

Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 1
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 2
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 3
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 4
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 5
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 6
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 7
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 8
Prezentarea pieței produsului Doncafe - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Pietei Produsului DonCafe.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect tehnici de vânzare - Doncafe

Istoric Doncafe Odată cu lansarea pe piaţă, Doncafe a adus în România pasiunea şi modernitatea spiritului latin, precum şi o îndelungată expertiză...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile Jacobs și Doncafe

I. Analiza comunicării de marketing pentru mărcile Jacobs şi Doncafe A. Demersurile comunicationale ale marcii Jacobs Un simbol al calitatii pe...

Ai nevoie de altceva?