Combine de recoltat sfeclă

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4143
Mărime: 2.82MB (arhivat)
Publicat de: Norman-Luca Blaga
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tane Niculae
Universitatea Transilvania – Brasov Facultatea de Alimentatie si Turism

Cuprins

  1. 1. Cap I – Introducere 3
  2. 2. Cap II –Istoricul cultivarii sfeclei 6
  3. 3. Cap III Recoltarea mecanizata 11
  4. 4. Cap IV Masini de recoltat sfecla 13
  5. 5. Cap V – Concluzii 18
  6. 6. Bibliografie 19

Extras din referat

Capitolul I – Introducere

Radacinile de sfecla de zahar reprezinta o materie prima pentru industria extractiva a zaharului, motiv pentru care, ca orice materie prima, trebuie sa intruneasca o serie de caracteristici minimale:

- relativa uniformitate dimensionala;

- masa de radacini sa nu contina corpuri straine;

- radacinile sa fie pregatite pentru industrializare (sa fie decoletate);

- radacinile sa fie sanatoase, proaspete si turgescente.

Daca prima conditie este realizabila prin interventiile agrofitotehnice aplicate, ultimele trei caracteristici se realizeaza in procesul recoltarii.

Recoltarea sfeclei de zahar se deosebeste de recoltarea altor culturi agricole, caracterizandu-se printr-o serie de particularitati dintre care cea mai importanta se refera la momentul recoltarii.

Teoretic, momentul recoltarii este acela in care masa de radacini dintr-o cultura oarecare atinge maturitatea tehnologica, adica atinge nivelul maxim de puritate a sucului celular, care sa asigure o extractie a zaharului cu maximum de randament.

Acest moment este greu de stabilit de catre cultivator, fiind necesara o serie de analize intr-un laborator specializat, motiv pentru care, in toata lumea, fabrica de zahar este cea care stabileste momentul cand se recolteaza o anumita cultura.

Legat de acest moment, trebuie sa mentionam ca graba in a recolta sfecla de zahar este de cele mai multe ori in dezavantajul cultivatorilor, deoarece, datorita caracteristicilor ei genetice, radacina de sfecla de zahar continua sa creasca in toamna pana cand temperatura mediului scade sub 8-10°C.

Cantitativ, 30 de zile avans de recoltare, la o cultura cu densitate de cca. 75000 de plante la hectar, pagubesc cultivatorul de cel putin 2-4 tone, daca cultura se afla intr-o stare normala de vegetatie.

In general, fabricile de zahar adauga un spor la pretul de achizitie al materiei prime pentru cantitatile livrate in avans de o anumita data, care ar trebui stabilita anual, in functie de evolutia specifica a culturii.

In tara noastra, incepand cu prima decada a lunii octombrie se poate incepe recoltatul, indiferent de zona de cultura, radacinile de sfecla intrunind suficiente caracteristici calitative care sa asigure o extractie rentabila a zaharului.

Organizarea recoltatului este poate cea mai importanta activitate in ansamblul lucrarilor care trebuiesc desfasurate toamna.

In organizarea acestuia trebuie tinut cont de:

• sistemul de recoltare posibil a fi utilizat;

• numarul mijloacelor de recoltare disponibile si tipul acestora);

• mijloacele de transport disponibile;

• intervalul de timp in care se doreste a fi incheiata campania de recoltare.

Organizarea recoltatului se desfasoara sub imperiul regulei celor "24 de ore", care stabileste ca radacinile de sfecla de zahar nu au voie sa stea in camp, in gramezi mai mari sau mai mici, mai mult de 24 de ore, orice stationare facandu-se pe riscul producatorului, care poate pierde zilnic 1-2 tone/ha din productia realizata si recoltata, prin deshidratarea radacinilor.

Din acest motiv, la declansarea campaniei de recoltare trebuie sa se evalueze cat mai corect potentialul de recoltare (manual si/sau mecanic) si sa se coreleze cu cel de transport in bazele de receptie.

Radacinile de sfecla de zahar se pot recolta in trei sisteme:

• Mecanizat

• Semimecanizat

• Manual

Fiecare din aceste sisteme are o serie de particularitati care pot diminua calitatea materiei prime, deci a veniturilor.

Astfel, recoltarea mecanizata nu se recomanda a fi efectuata in lanuri puternic imburuienate si/sau cu densitati mici (sub 60000 pl/ha).

Nerespectarea acestor cerinte minimale atrage dupa sine cresterea procentului de radacini incorect decoletate si nedecoletate, a celui de radacini vatamate si a pierderilor prin nerecoltare.

In cazul acestui sistem, organizarea transportului este esentiala, fiind necesar cel putin un cuplu de remorci basculante pentru a transporta la santierele de depozitare intermediara si de incarcare, organizate, de regula, la drumul de acces in tarla.

Preview document

Combine de recoltat sfeclă - Pagina 1
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 2
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 3
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 4
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 5
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 6
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 7
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 8
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 9
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 10
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 11
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 12
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 13
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 14
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 15
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 16
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 17
Combine de recoltat sfeclă - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Combine de Recoltat Sfecla.doc

Alții au mai descărcat și

Mașini de Balotat Baloți Cilindrici

Consideraţii generale privind maşinile agricole Maşinile agricole sunt destinate pentru a efectua o diversitate de lucrări in cadrul proceselor de...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Diversificarea activităților în spațiul rural prin cultivarea plantelor energetice

INTRODUCERE În condiţiile crizei care presează astăzi omenirea este imperios necesar să se găsească noi surse de energie şi hrană. Plantele verzi...

Auditul de prevenire a poluării pentru procesul de fabricare a zahărului

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. AGRANA ROMÂNIA S.A. BUZĂU – SUCURSALA ROMAN 1. Amplasament. Activităţi Amplasament nr 1: Str. Energiei,...

Probleme Legate de Dezvoltarea Agriculturii în România după 1989

INTRODUCERE Agricultura, cultivarea pământului pentru a creşte plante a constituit ramura principală de la începuturile civilizaţiei. Ea asigura...

Practică în cadrul unei instituții publice - Primăria Municipiului Pitești

1.PREZENTAREA PRIMARIEI MUNICIPIULUI PITESTI 1.1 DENUMIREA INSTITUTIEI,PROFIL,OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALA Primaria municipiului Pitesti...

Sfecla roșie

INTRODUCERE Încadrarea speciei: Beta vulgaris L. Var. Canditiva Alef. Sin.ssp. esculenta L. Forma rubra, Familia. Chenopodiaceae. Diverși autori...

Sfecla de Zahăr

IMPORTANŢA ŞI RĂSPÂNDIREA 1.1 Importanţa Pe plan mondial este a doua sursă de zahăr după trestia de zahăr, produs indispensabil pentru...

Mașini de recoltat și de spălat pentru sfecla de zahăr

1.Introducere Recoltarea sfeclei de zahăr trebuie să asigure strângerea integrală a rădăcinilor și frunzelor fără vătămări și corpuri străine....

Plan de Afaceri - Agromec SA

CAPITOLUL 1 Sinteza planului de afaceri 1.1. Elemente de identificare ale firmei. Societatea comerciala Agromec S.A este persoana juridica...

Ai nevoie de altceva?