Extras din referat
Discopatia vertebrala (lombara) reprezinta o "boala a discului" (o patie) manifestata, de obicei, printr-o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei vertebrale lombare. Coloana vertebrala este formata din vertebre dispuse una deasupra alteia. Intre aceste vertebre se afla discuri intervertebrale. Gaurile vertebrelor asezate una deasupra celeilalte formeaza canalul vertebral. Prin canalul vertebral trece maduva spinarii.
Maduva spinarii este formata dintr-un manunchi de fibre nervoase care pleaca de la nivelul scoartei cerebrale si transmit comenzile de la aceasta catre intregul corp. Daca discurile intervertebrale nu sunt integre, atunci spatiul intervertebral se ingusteaza, ceea ce poate duce la compresie pe radacina nervoasa. Deteriorarea discurilor vertebrale de la nivelul coloanei vertebrale lombare se numeste discopatie lombara. Daca discul dintre vertebrele lombare se deterioreaza si nu se intervine cu nici un tratament, el se poate rupe producandu-se hernia de disc.
Cea mai des intalnita discopatie vertebrala este hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii). Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului pulpos sa alunece catre maduva. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.
Varsta, supraponderabilitatea si traumatismele repetate sunt factori care predispun la aparitia herniei de disc. Desi exista in procent mic si hernii de disc cervicale sau toracale, cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4- L5/ L5- S1.
Protruzia discala este o alunecare unilaterala (uneori bilaterala) a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa. Durerea este prezenta in mod constant si este corelata cu discul intervertebral herniat. Durerea este numita si sciatica, ea se extinde din spate (punctul fesier) spre coapsa pe portiunea posterioara, pana la nivelul gambei si piciorului.
Se descriu trei stadii de hernie de disc lombara:
Stadiul 1 - cu iritatrea radacinii nervoase (durere pe traiect radicular);
Stadiul 2 - compresia radacinii (durere si parestezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase);
Stadiul 3 - paralizia radacinii (durere, parestezii, pareza/paralizie pe membrul inferior).
Desi in unele cazuri foarte severe este absolut necesara interventia chirurgicala, de cele mai multe ori pacientul poate sa fie scutit de "bisturiu" daca urmeaza un tratament de kinetoterapie (gimnastica medicala) care este recomandat in toate stadiile evolutive ale lombosciaticii de cauza discala. Important este sa adaugam faptul ca programul de recuperare (de exemplu programul Williams) trebuie sa fie individualizat in functie de stadiul boli si de starea pacientului. In perioadele acuta si subacuta nu se face nici un fel de miscare si se recomanda numai fizioterapia si masaj terapeutic (Atentie!!! Acest masaj difera de masajul somatic de relaxare intrucat manevrele acestui masaj sunt diferentiate pentru aceasta afectiune; exista medici care interzic masajul in ideea in care acesta ar putea creste durerea mai mult, insa ei se refera la masajul somatic si nu la cel terapeutic).
In perioada de remisiune (refacere) singurul tratament recomandat este KINETOTERAPIA. In acest sens este foarte bine sa subliniam ca programul de kinetoterapie( de obicei, programul Williams) nu consta intr-un simplu set de exercitii fizice ,ci este un tratament care cuprinde si sfaturi importante pe care trebuie sa le urmeze pacientul cu hernie de disc in viata cotidiana.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Kinetoterapie si discopatie lombara.doc