Extras din referat
1.Consideratii teoretice: Proprietatile principale ale produselor refractare sunt cele care pot define cat mai bine calitatea acestora. Calitatea unui produs refractar este determinate de o serie de factori fizici, chimici si mecanici.
Una din principalele caracteristici fizice de structura a produselor refractare o constituie compactitatea. Compactitatea (STAS 125-87) se caracterizeaza prin capacitatea de absorbtie a apei, prin densitate si porozitate este drect proportional cu rezistenta mecanica si rezistenta la atacul chimic al produselor refractare.
Structura produselor refractare este constituita din faze solide si goluri.
Structura fazelor solide: Produsele refractare sunt material policristaline la care marimea cristalelor este determinate de compozitia pastei, conditiile de ardere si impuritatile din produs . Una dintre caracteristicile fazelor solide a materialelor refractare o constituie densitatea care poate fi definite prin doua notiuni densitae reala si densitate aparenta.
Structura porilor (goluri): Prin porozitate se intelege volumul de pori dintr-un produs . In cazul caramizilor refractare porii difera, prin forma, numar si dimensiune, acestia putand fi deschisi sau inchisi.
Porii deschisi comunica cu exteriorul produsului si intre ei, iar porii inchisi sunt izolatii in interiorul produsului. Marimile caracteristice alei fazei poroase sunt capacitatea de absorbtie a apei si porozitatea. Dintre marimile care caracterizeaza capacitatea unui produs refractar se determina prin probe de laborator capacitatea de absorbtie a apei, densitatea aparenta si real. Porozitatea aparenta si totala se determina prin calcul.
1.1 Capacitatea de absorbtie a apei : Reprezinta masa de apa pe care o poate absorbi un material poros prin porii deschisi. Se exprima in procente (%) fata de masa materialului uscat.
1.2 Densitatea aparenta : Reprezinta raportul dintre masa materialului refractar si volumul sau apparent. Se exprima in (g/ )si indica gradul de compactitate al produsului.
1.3 Densitatea reala : A unui material, este raportul dintre masa si volumul sau real. Se exprima in(g/ ) si se determina prin metoda piconometrului.
1.4 Porozitatea aparenta : Se dermina prin raportul dintre volumul porilor deschisi si volumul apparent al probei. Se exprima in (%).
1.5 Porozitatea totala : Se dermina prin raportul dintre volumul total al porilor produsului si volumul sau apparent. Se exprima in (%).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Determinarea densitatii si porozitatii materialelor refractare.doc