Arta de a făuri oameni, Virginia Satir

Referat
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 16 în total
Mărime: 442.21KB (arhivat)
Publicat de: Cerasela V.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Psihosociologie
Universitatea Andrei Saguna, Constanta

Extras din referat

Despre autor

Virginia Satir s-a născut la 26 iunie 1916 în orașul Neillsville din Wisconsin, Statele Unite ale Americii și a murit pe data de 10 septembrie 1988.

Este recunoscută ca fiind unul dintre psihologii de pionierat în terapia familială. Teoria sa a avut un impact important asupra psihoterapiei de abordare sistemică și asupra tradiției umaniste a psihologiei clinice.

A scris numeroase articole și cărti, printre care cele mai cunoscute și citite cărți ale sale includ Conjoint Family Therapy (1964), Peoplemaking (1972) și The New Peoplemaking,(1988), în care oferă o multitudine de informații valoroase, la baza filosofiei sale afându-se un respect profund pentru viața umană și potențialul fiecărei persoane(1).

A inițiat primul program de formare în terapia familiei, iar ideile și munca sa, precum și modul sau de a face terapie a fost studiat îndelung și a stat la baza celor care au creeat Programarea Neuro Lingvistică, Richard Bandler si John Grinder(2).

Virginia Satir a creat, de asemenea, Satir Change Process Model, o metodă de schimbare derivată din propriile experiențe clinice și studii. Modelul este utilizat pe scară largă în lumea corporativă de astăzi pentru a înțelege efectele schimbării.

Dedicându-și viața pentru a ajuta oamenii cu probleme psihice, Virginia Satir a creat multe organizații pentru a aduce împreună oameni cu probleme similare. Aceste organizații includ Oameni frumoși și Rețeaua Avanta.

Influența cercetării și a muncii lui Satir poate fi văzută și astăzi în psihoterapia modernă, neurolingvistică și constelațiile familiale.

Toată opera Virginiei Satir este clasificată sub umbrela Devenind mai complet uman. Virginia a conceput procesul și conceptul de validare umană. Abordarea ei către terapie a fost unică și dintr-o nouă perspectivă(3).

Arta de a făuri oameni VIRGINIA SATIR

An apariție la noi în țară 2010, la

Editura Trei, București, 2010

Publicată la 13 februarie 2016,

Titlul original: The New Peoplemaking

Traducere: Nicoleta Dascălu (4).

Prima ediție a cărții a fost publicată în anul 1972

În urma impresiilor și a experiențelor cititorilor, a reflecțiilor, întrebărilor, a sugestiilor și chiar a criticilor constructive, apare aceasta a doua ediție a Artei de a făuri oameni, ca un răspuns a autoarei pentru cititorii săi.

Sumar

Virginia Satir, pionier al psihoterapiei de familie profund inspirată de gestalt-terapie și orientarea experientială, oferă lumii acest ghid al vieții de familie, de o infinită valoare socială: ”Arta de a fauri oameni”.

” La cinci ani, am hotărât ca, atunci când voi fi mare, să mă fac detectiv de părinți, adică să fiu angajată de copii să le spionez părinții” așa își începe autoarea cartea(5/pg.15).

Încă de la începutu și pe parcursul întregii cărți sunt prezentate exerciții deosebit de creative care vin sprjinul de a ne îngrji propria persoană și a le da copiilor noștri o bază solidă pe care să crească puternici și compleți.

Exercițiile propuse vin în sprijinul tuturor celor care vor să aducă schimbarea în propria familie și permit accesul la modul de lucru al Virginiei Satir, extrem de util și pentru psihologi, consilieri și terapeuți.

Ideea e simplă (dar foarte complexă în același timp): dacă trebuie să începem de undeva atunci când ne gândim la oameni, la dezvoltarea lor, atunci totul începe în familie!

”Viața unei familii seamănă cu un aisberg: majoritatea oamenilor cunosc doar o zecime din ceea ce se întâmplă Așa cum un marinar trebuie să știe că cea mai mare parte a aisbergului este sub apă - și viața lui depinde de această informație - tot așa, soarta unei familii depinde de înțelegerea sentimentelor și a nevoilor care se află ascunse sub evenimentele de zi cu zi.”- spune autoarea, mesaj pe care se clădește subiectul cărtii în sine(5/pg16).

Cartea prinde viață cu fiecare temă exemplificată prin cazuri concrete, desprinse din experiența ei ca psihoterapeută, cu fiecare detaliu legat de rănile emoționale, problemele ascunse sub preș și resentimentele înăbușite prezente în familie. Cu ajutorul cazurilor prezentate de ea, cititorul se poare regăsi, autoevalua și de ce nu, reinventa.

Arta de a făuri oameni e o întoarcere la copilul din noi, care e cocoșat de bagaje emoționale prăfuite, pe care încearcă să le lase în spate pentru a putea făuri oameni mari frumoși.

Scrisă într-un limbaj accesibil, plină de exemple, cartea se adresează tuturor celor interesați de psihologia familiei și nu numai(7).

Bibliografie

Wikipedia- https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Satir;

Robert Dilts și Roxanna Erickson Klein (2006)„Historical: Neuro-linguistic Programming” în Fundația Milton H. Erickson:Newsletter/SUMMER 2006, Vol.26 Nr.2;

Psihologi celebri-Virginia Satir (2018). Psiholog renumit. Recuperat la 14 septembrie 2018. Disponibil la http://www.famouspsychologists.org/virginia-satir/.

Cărturești- https://carturesti.ro/carte/arta-de-a-fauri-oameni-52311;

Virginia Satir - Arta de a făuri oameni,Ed. Trei, București,2010;

Book Națion.ro/recenzii cărți - https://booknation.ro/recenzie-arta-de-a-fauri-oameni-de-virginia-satir-2/;

Cafe Gradiva-publicație online de psihologie; https://cafegradiva.ro/2019/08/stima-de-sine-virginia-satir-psihologia-familiei.html.

Conținut arhivă zip

  • Arta de a fauri oameni, Virginia Satir.pptx

Alții au mai descărcat și

Caiet de practică Psihologie

1. PREZENTAREA PARTENERULUI/PARTENERILOR DE PRACTICĂ Asociatia Romana de Psihologie Toriani a luat nastere din dorinta de a aduce mai aproape de...

Recenzie William Calvin - Cum gândește creierul

1. WILLIAM H.CALVIN – DATE BIOGRAFICE William H. Calvin s-a nãscut la data de 30 aprilie 1939 şi este profesor la Universitatea Washington din...

Taxonomia Big Five și performanța în muncă, în conformitate cu principalele metaanalize

În deceniile anterioare anilor 1990, utilizarea testelor de personalitate în selecția angajaților a fost privită cu îndoială, în general, de...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?