Diagnostic Comportamental Individual și de Grup

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 32821
Mărime: 102.62KB (arhivat)
Publicat de: Adam Chirilă
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Marin

Extras din referat

Gândirea contemporană preocupată de acţiunea umană s-a orientat pe cercetarea raportului dintre valorile psihice şi morale pe de o parte şi productivitatea muncii, eficienţa maximă, pe de altă parte. Teoria resurselor umane este urmarea firească a deschiderii făcute în studiul eficienţei muncii de cercetările realizate de Elton Mayo(1938) şi promovarea unei noi orientări în studiul organizaţiilor, prin aducerea în prim plan a problemelor psihosociale ale individului uman şi ale grupurilor / organizaţiilor, ignorate în abordările clasice.

Prin elaborarea teoriei relaţiilor umane unii gânditori – K. Lewin (1959, 1965), R. W. White (1959), W. H. White jr. (1956) şi alţii – adâncind studiile întreprinse de Elton Mayo (1946), pun şi mai mult în evidenţă dimensiunea psihologică şi psihosociologică a proceselor acţionale. Ei pleacă de la ideea potrivit căreia individul uman prin muncă aspiră la recunoaştere socială şi la împlinirea sa ca măsură a capacităţii şi potenţialului său. R. Likert (1967) s-a ocupat de studiul atitudinilor şi comportamentelor conducătorului şi influenţa stilurilor de conducere asupra productivităţii oamenilor.

El susţine că liderii, managerii sunt centraţi pe: 1. oameni; 2. producţie.

Cei din prima categorie – centraţi pe oameni – au acţionat pe baza principiului relaţiilor suportive, respectiv, conducerea organizaţiilor să asigure transparenţă asfel încât fiecare component să-şi vadă experienţa sa ca suportivă, fiind cea care construieşte şi menţine valoarea personală a individului uman.

Coeziunea de grup şi productivitatea duc la loialitate, muncitorul cooperează frecvent şi se orientează spre productivitatea muncii. Totodată cercetătorul introduce managementul participativ prin care înţelege cooperarea între conducători şi conduşi în stabilirea sarcinilor, a obiectivelor în exercitarea autocontrolului în muncă; introduce schimbarea organizaţională, proces posibil prin renunţarea la clasic şi promovarea schimbării în structură şi în conţinut.

Aceşti cercetători ajung la concluzia că un moral ridicat tinde să creeze o bună organizare internă a grupului bazat pe participarea subiecţilor la activitatea organizaţiei; că promovarea participării pozitive, performante face din participare o formă de control asupra activităţii individului uman ca şi asupra grupului, de articulare şi dezvoltare a personalităţii insului, ca personalitate colectivă a organizaţiei; participarea devine astfel un mijloc important de integrare socială şi organizaţională, de dirijare a activităţii organizaţiei.

Organizarea este un proces dinamic de permanentă actualizare, concepere, realizare, funcţionare şi eficientizare, de optimizare a organizaţiei, pe care o precede prin proiecţie mentală. Ea este efort intelectual care are drept efect constituirea organizaţiei, ca rezultat al acestui efort raţional, voluţional şi motivaţional al indicidului uman. Organizarea, ca activitate de proiecţie mentală, este „posibilul comportamental”, procesul, acţiunea organizaţională, că „precede organizaţia, de care nu se poate segmenta, detaşa, pentru că utima fie se crează pe baza acestei proiecţii, fie că cele existente se modelează, se adaptează în baza teoriilor organizării. Ea este un mecanism, un ansamblu de metode şi modalităţi de realizare efectivă a scopurilor şi obiectivelor” ( J. Szczepanski – 1972).

Asociaţiile – ca structuri existenţiale- permit intrarea oamenilor de bunăvoie, dacă ei sunt primiţi, acceptaţi de ceilalţi care deja au pus bazele acesteia sau fac parte din ea prin aderarea liber consimţită a doritorilor. odată acceptaţi cei noi intraţiîn asociaţie se supun normelor, regulilor şi modelelor de comportament promovate, valorilor existente în grup, principiilor funţionale şi de conducere stabilite pe baze de statute şi regulamente. Deducem, aşadar, că, din asociaţie, fac parte numai unele persoane; ele exclud, în sensul că nu acceptă pe altele. Sfera lor este determinată prin „barieire”, prin „frontiere”, ce sunt deschise pentru cei care solicită aderarea şi îndeplinesc condiţile, normele impuse.Ele se constituieşi funcţionează în baza unor reguli precise, a unor reguli prin care se stabilesc modele de conduită, ordinea legitimă în care componenţii asociaţiei se pot mişca. Această ordine este fixată prin statute, prin regulamente care au caracter legal şi nu arbitrar.

Din această perspectivă se detaşează câteva note caracteristice organizaţiei, din care reţinem: organizaţia este o componentă – o totalitate- în cadrul societăţii umane, indiferent de gradul ei de dezvoltare şi de cultură: că societatea nu există în stare amorfă, lipsită de structuriinterne, de raporturi ierarhice şi interdependente : ea rămâne un fapt, un cadru concret de integrare a individului uman într-o realitate funcţională, într-un organism; specific organizaţiei este mecanismul eispontan, intrinsec, direct ce se naşte din necesităţi de coexistenţă, de convieţuire, uneori fără să ne dăm seama de geneza sa; este un sistem de norme şi valori, deci, conştientizat, care reglementează un ansamblu de relaţii şi activităţi interumane specifice; este o structură raţional-acţională , un gen de activitate umană, conceput şi desfăşurat în baza unor modele culturale, a unor norme, reguli sau valori, a unei ordini, care acţionează cu forţă, cu putere de lege în sferele sale de competenţă, de referinţă, se dezvoltă şi funcţionează eficient, optim şi convenabil pentru individ şi colectivitate; în sens general, ea este o formă, o modalitate de asociere cu scopuri şiobiective bine conturate care în final trebuie să satisfacă nivelul motivaţional al componentelor dar şi al societăţii.

Aşadar, „organizaţia reprezintă ansamblul oamenilor organizaţi, uniţi pentru realizarea unor scopuri într-un mod raţional, economic coordonat; exprimă modalităţile de conducere şi de îndrumare a oamenilor, a unor mijloace diferite de acţiune, a activităţilor propuse” (Szczepanski, 1972). Este adevărat că „nu orice colectivitate umană este organizaţie; organizaţie este numai colectivitatea, totalitatea a căror componenţi, membri au responsabilităţi specifice, sarcini prealabil ordonate, îndeplinesc funcţii specializate, îşi actualizează structura, îşi asigură funcţionalitatea prin atitudinile şi comportamentele aderenţilor, pentru că ea este o forma activităţii umane” (G. Friedmann, 1950). Organizaţia se defineşte ca sistem de norme şi de reguli conceput în vederea îndeplinirii de către comunitatea umană aderentă, de către subiecţii acesteia, a scopului propus şi care asigură raţiunea existenţei acestei structuri; indivizii umani se află în interacţiuni determinate de scop, interacţiuni uneori în stare de reciprocitate, dar diferenţiaţi ierarhic după locul pe care-l ocupă în structurile operaţional-funcţionale ale acesteia.

Concepute în acest fel organizarea şi organizaţia, se detaşează cu suficientă claritate dimensiunile lor psihosociologice, dimensiuni care pun în evidenţă unele realităţi:

- atât organizarea cât şi organizaţia sunt genuri de activităţi umane care se realizează ca ansambluri complexe de comportamente, de interrelaţii şi interacţiuni umane, de influenţe reciproce, a căror problematică ţine de psiho(socio)logie; sunt realităţi care dau naştere fenomenelor psihosociale, ca fenomene de conştiinţă; determină apariţia unor aspecte noi şi care ţin de raporturile între componenţi - în gama lor de manifestare - dintre aceştia şi organizaţie sau structurile sale interne (grupale), dintre grupurile (structurile) existente sau către mebrii acestora;

- ca sistem interrelaţional şi interacţional, în mod inevitabil, în cadrul organizaţiei, dar şi a structurilor sale interne apar şi trebuie urmărite în conţinutul lor – dincolo de aparenţă – fenomenele psihosociale, fenomene coordonate în curgerea lor spre satisfacerea scopurilor propuse: stările de atitudine ale componenţilor faţă de organizaţie, deci, faţă de activitate, pe fondul atitudinii faţă de muncă, a comportamentelor efective; satisfacţia muncii, satisfacţii profesionale de afirmare etc. care în final exprimă starea de bine, hedonică (sau nu) a individului în organizaţie; motivaţiile pentru organizaţie, pentru munca şi profesia practicată, exprimate prin tonusul faţă de (şi în) muncă, succesul sau eşecul, absenteismul, indiferentismul, fluctuaţia personalului şi a rutei profesionale; climatul, atmosfera din grup care pun în evidenţă stările de comportament ale componenţilor, relaţiile de cooperare sau de conflict – latent sau evident – de alegere sau de respingere interpersonală, tendinţele de restructurare internă (de gaşcare) şi sensurile, efectele acestora; autoritatea şi prestigiul organizaţiei; sistemul comunicării (informării) din grup şi în organizaţie, deci interpersonale şi intergrupale; factorii sociali ai productivităţii muncii, ca sinteză, ca rezultantă a sistemului psihosocial, existent în organizaţie. Iată, aşadar, doar un grup de aspecte care pun în evidenţă dimensiunile psiho(socio)logice ale organizării şi organizaţiei.

Este adevărat că apoi, respectiv, în evoluţia sa, conceptul a suferit o degradare. Treptat acesta s-a identificat cu sensul patologic, nociv şi disfuncţional, cel de birocratism, pierzându-şi, astfel, valoarea teoretică şi practică instituită ca formă a activităţii mentale a omului de organizare şi funcţionare raţională şi eficientă a conducerii.

Preview document

Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 1
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 2
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 3
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 4
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 5
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 6
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 7
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 8
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 9
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 10
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 11
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 12
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 13
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 14
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 15
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 16
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 17
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 18
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 19
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 20
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 21
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 22
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 23
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 24
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 25
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 26
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 27
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 28
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 29
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 30
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 31
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 32
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 33
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 34
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 35
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 36
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 37
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 38
Diagnostic Comportamental Individual și de Grup - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Diagnostic Comportamental Individual si de Grup.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Psihologia Muncii

Curs 01 (09.oct.2000) PSIHOLOGIA MUNCII Consideratii generale legate de munca: Ombredane si Faverge considerau munca un comportament insusit...

Defectologie

OBIECTUL Preocuparile pentru cunoasterea copilului si evaluarea capacitatilor psihice în scopul adaptarii unor strategii eficiente pentru...

Psihologie sinteze anul II

Psihologia personalităţii, ca disciplină ştiinţifică fundamentală în cadrul psihologiei, îşi propune să furnizeze studenţilor cunoştinţele de bază...

Evitarea Prejudiciului

- Acest principiu stabilit cu multă vreme în urmă în practica medicală obligă consilierii să evite acţiunile care au riscul de a răni clientul, sau...

Evaluarea psihologică - psihodiagnoza personalității

Aspecte generale privind masurarea personalitatii 1. Termeni cheie 1.1. Psihodiagnoza personalităţii Deşi termenul de psihodiagnoza...

Statistica în Psihologie

INTRODUCERE Statistica face parte din viaţa noastră de zi cu zi într-o măsură mai mare decât ne imaginăm. Aceasta, în primul rând, pentru că...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale Depresiei în Schizofrenie

I. PARTEA GENERALĂ Capitolul 1 Date generale privind schizofrenia 1.1 Definiţia şi istoricul bolii Schizofrenia este un sindrom clinic cu o...

Prezentarea Patologiei - Schizofrenia

Cu ce asociem noi problemele zilnice, ce conotaţii oferim anumitor simptome pe care de fapt le evităm atunci cînd suntem in imposibilitatea de a...

Proiect de Optimizare a Climatului Psihosocial

MOTIVATIE Societatea moderna se afla într-un permanent proces de schimbare si dezvoltare. Economia de piata actuala se caracterizeaza, în...

Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia vs Centre Hospitalier Sainte Anne din Paris

CapI.Direcţii de dezvoltare a serviciilor de sănătate(psihiatrie)din Romania Psihiatria româneascã are de recuperat un decalaj important faţă de...

Identificarea hazardelor și evaluarea de risc în cadrul agenților neurotoxici

Obiective abstracte: Metodele moderne de evaluare a comportamentului neuronal se bazeaza pe dezvoltarea de aplicatii care prezinta efectele cauzate...

Psihoterapii Individuale și de Grup

1. INTRODUCERE IN PSIHOTERAPIE 1.1. Ce este psihoterapia? Psihoterapia este intervenţie psihologică în patologie şi în optimizarea subiecţilor...

Psihopedagogie Specială

Cursul nr. 1 OBIECTUL DE STUDIU ŞI DOMENIUL PSIHOPEDAGOGIEI SPECIALE Psihopedagogia specială este ştiinţa care se ocupă de persoanele...

Psihopatologie Clinică

1. INTÂRZIERILE MINTALE 1. Istoric Primele referiri asupra IM au fost găsite în papirusurile egiptene de la Teba ( 1155 i.e.n.). În Grecia şi...

Ai nevoie de altceva?